Valjevo u top 5 najzagađenijih gradova Srbije

Srbija je u svetskom vrhu po smrtnosti od zagađenja vazduha, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) a prenosi Srbija Danas. Ono što je alarmantno je što se najveći gradovi u našoj zemlji nalaze po kvalitetu vazduha u trećoj kategoriji, koja označava prekomerno zagađenje.

Najzagađeniji je Beograd, a slede ga Bor, Užice, Pančevo, Valjevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica.

Profesor političke i socijalne ekologije Darko Nedić za Srbija Danas je izjavio da su najveći izvori zagađenja termoelektrane, rudarsko-topioničarski baseni Bor i Majdanpek, rafinerije, azotara Pančevo i druga slična postrojenja. Kao rešenje izneo je da prevodimo individualne kotlarnice na sisteme daljinskog grejanja.

U Srbiji, stare i neefikasne kotlarnice još uvek se najčešće koriste za stambeno i komercijalno grejanje. Kotlovi sagorevaju ugalj niskog kvaliteta kao i  drva, i emituju visoke nivoe CO2 čestica u atmosferu, što u gasnim akumulacijama dovodi do efekta staklene bašte, lošeg kvaliteta vazduha i kompromitovanja zdravlja.

U Valjevu je to dodatno komplikovano zbog geografskog položaja. Naš grad sedi u živopisnoj dolini okruženoj brdima i planinama. Na žalost, sezonske promene donose mnogo više od ledene temperature u kotlinu. Kako sistem visokog pritiska kreće preko doline zimi, temperaturne inverzije mogu formirati debeo sloj hladnog vazduha koji su zamke za emisije štetnih čestica na duži vremenski period.

Toplifikacijom grada može se očekivati daleko bolji kvalitet vazduha u našem gradu, jer će se na taj način eliminisati većina zastarelih kotlarnica.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.