Valjevka specijalna zvanica na Trampovom balu!

I Valjevci su imali svog predstavnika na inauguracionom balu novog američkog predsednika Donalda Trampa. Katarina Tehlirian (38) bila je na listi specijalnih zvanica ovog važnog tradicionalnog događaja, koji sledi posle polaganja zakletve predsednika SAD-a, a kojem prisustvuju značajni političari, slavne ličnosti i uticajni poslovnih ljudi.  Naime, Katarina i njen muž prijatelji su sa Trampovim saradnicima i članovima njegovog tranzicionog tima.

”Gostovanje na balu je moguće isključivo preko zvanične pozivnice, a ko će se naći na listi pozvanih odlučuje Odbor predsedničke inauguracije. Svako od zvanica prolazi proveru zvaničnih državnih službi pre nego što bude odobreno njegovo prisustvo”, pojašnjava Valjevka Katarina Tehlirian, koja živi u Hjustonu,u državi Teksas.

Valjevo

Naša sagovornica kaže da je atmosfera bila fenomenalna, jer su gosti osećali da prisustvuju istorijskom događaju – pobedi nad postojećim poretkom u Vošingtonu, za koju nisu osećali da imaju interes naroda.

“Videti predsednika Amerike uživo je velika čast za svakog građanina i Tramp je dao jako srdačan govor pre plesa sa prvom damom Melanijom. Prvi ples se igrao uz Sinatrinu pesmu “My Way”, što slikovito opisuje Trampov pristup svojoj kampanji. Tramp je zatim pozvao potpredsednika Majka Pensa sa suprugom i svoju decu da se pridruže plesu. Od dosta poznatih političara koji su prisustvovali balu, mi smo imali priliku da lično upoznamo Pola Rajana, predsednika Predstavničkog doma Kongresa SAD i Bena Karsona, jednog od ministara u Trampovoj administraciji”, kaže Katarina, koja je direktor poslovnog razvoja velike naftne kompanije “Subsea 7” u Teksasu.

Valjevo

U društvu Katarine i njenog muža, od Srba, koji su takođe prisustvovali Trampovom inauguracionom balu, bili su bivši Srpski ambasador u Americi Vladimir Petrović sa suprugom, zatim Jovan Ratković – nekadašnji savetnik Borisa Tadića dok je bio predsednik, Goran Karić sa suprugom i drugi. Vladimir Petrović je, prema Katarininim rečima, organizovao fantastičan „afterparty” u klubu Living Room u Vašingtonu, gde su se posle bala sastale zvanice iz Srbije, kao i druge uticajne ličnosti, poput Trampovog savetnika za spoljne poslove za vreme predsedničke kampanje.

Valjevo

Kako naša sagovornica kaže, od Trampa se očekuje da popravi ekonomiju i da generiše poslove za prosečan američki narod, umesto da se fabrike i poslovi šalju u inostranstvo. Takođe se očekuje da smanji poreze i da postigne rezultate u borbi protiv terorizma.

Što se tiče Srbije, Tramp je u intervjuima devedestih godina osuđivao bombardovanje Srbije od strane NATO-a. Pitali smo našu sagovornicu da li misli da će Amerika, na čelu sa Trampom, možda promeniti svoju politiku prema našoj zemlji po pitanju Kosova?

„Mnogi danas spekulišu da će Tramp poništiti priznanje Kosova. Naime, smatraju da je ogroman novac, koju je Amerika uložila u izgradnju Kosova, zapravo loša investicija i da će Tramp, kao prethodno uspešan biznismen, odustati od dalje intervencije“, priča Katarina.

Valjevo

(Katarina i Bleona, popularna američka pevačica albanskog porekla)

„Malo je poznata činjenica da je Trampova dadilja, dok je bio u braku sa prvom suprugom Ivanom, bila Srpkinja Milka Vasiljević. Ona je čuvala Ivanku, Erika i Donalda juniora. „Njegova bliska prijateljica sa Floride, Kerola, nam je potvrdila da njegova deca po malo znaju srpski zbog toga“, naglašava ova Valjevka.

„Uvek ću se smatrati Valjevkom, jer su moji roditelji iz Valjeva. U Valjevu sam od svoje treće godine provodila leta sa bakom Radom i provela neke najlepše trenutke mladosti. Živela sam u Valjevu 5 godina i u tom periodu sam završila osnovnu školu i bila gimnazijalka jedno vreme. U Ameriku sam iz Valjeva otišla 1994. godine, da bi se vratila u Srbiju 2002. i živela u Beogradu godinu dana. U tom periodu sam upoznala svog supruga“, objašnjava Katarina, koja sa ponosom ističe da i dalje ima kuću u Valjevu, koju je sagradio njen pradeda i u kojoj je odrasla njena majka Zorica Vujić. Njen otac, Vartkes Tehlirian, vratio se da živi u Valjevu posle 40 godina provedenih u Americi.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.