Vozilo bez zimskih guma je tehnički neispravno

Od sledeće nedelje svi vozači moraće da na svojim vozilima imaju zimske gume. Osim što su kazne za “neposlušne” vozače do 20.000 dinara, znajte da ćete u slučaju udesa vi biti krivi ako nemate zimsku opremu.

Valjevo

Gužve kod vulkanizera očekuju se za vikend, a izbor guma za novu sezonu je veliki. Saveta za vozače generalno nema, svako može, u skladu sa svojim džepom, da kalkuliše, da li da vozi letnje gume, a za vreme snega da se vozi gradskim prevozom.

“Nema gužve, najviše se traže univerzalni pneumatici koji se mogu koristiti i leti i zimi i preporučujemo svima da što pre zamene pneumatike, da ne čekaju prve padavine”, kaže za portal “RTS” Predrag Stojićević iz Auto-centra Gudalović.

U MUP-u kažu da, ako učestvujete u udesu, a nemate zimsku opremu, možete biti okrivljeni za štetu iako niste krivi, jer se vozilo tretira kao tehnički nesipravno.

Gume treba zameniti, kažu, jer jesen nosi iznenađenja na drumu gde bez odgovarajućih preumatika nema sigurnog kočenja.

“Moguće su iznenadne pojave magle, odnosno sumaglice, moguća je pojava vlažnih, mokrih kolovoza i naravno pojava blata koja koja se iznosi sa zemljanih puteva na asfaltni kolovoz”, kaže Boban Milinković iz Saobraćajne policije.

Zimska oprema obavezna je ako idete put zimskih centara ili planina bez obzira na padavine. Tamo gde je zakonom propisano potrebno je imati i lance iako su vremenske prilike dobre, jer preko noći na takvim mestima vreme može da se promeni, a vi ostanete zarobljeni na putu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.