VREME KOJE SU IZJELI GUBARI: Senke nad Valjevom

Ujutru se budim uz misao počivše žene domaćeg večitog momka R’n’R: “Da li da ustanem, ili – odustanem?” Tužno, odustala. Od svega. Pogledam se u ogledalo. Momentalno budan. Budi se žižak misao:”Odustati…” Momak bi rek’o:”Pobeći negde, daleko odavde”. ODUSTATI. To bi značilo ćutati. Odobravati. Prepustiti da sprovode svoje igrarije.

Valjevo

To bi značilo da se slažeš da ex direktorkice ostaju kao zamenice? Nezamenljive?! To se troše pare za sređivanje nove kancelarije, kupuje nov nameštaj… Možda i kakvo kanabe? Da li će “nezamenljiva” od narodnih para platiti to uređenje? Onih narodnih para koje je tužbom dobila? Malo li je 3,2 miliona za sve bivše, nezamenljivu plus bivše Toplane i Vidraka. Jadikovka nastavljena. Nezamenljiva udomljena u lokalnu samoupravu. Samo 120 dana je trajalo od novembra jedne do 22. jula naredne godine da bi direktno bila imenovana za v.d. Vidraka u “tehničkom mandatu” šta god to značilo.

Narode?! Zarazi te žižak? Odustani? Ja sam ja i ti si ti, i ja sam ti i ti si ja – mi smo narod. Mi trpimo zbog onog drugog soja glavoklimača, svi trpimo uznapredovali, mutirani soj. Bar da su vredni, radni, inovativni. Pogubljene Alisice bi u direktorske foteljice…

On misle da sve znaju,

svoje nezamenljivim proglašavaju,

nedužne žrtvuju,

tek se ispileli – na direktorske funkcije atakuju…

“Moja zemlja umreti neće…”?!  Možda i neće. Ima primera da ljudi poštuju etiku. Ono kad pre par godina ne bi vode zbog pucanja stare cevi, tadašnji direktor Vodovoda, čovek SPS-a podnese ostavku “iz moralnih razloga jer je smatrao je on odgovoran”. Druže, prijatelju, brate! Znaš taj osećaj kad te mrzovoljne bradonje odmeravaju pogledom: “Nisi: mlad, lep, glup… Ma, samo sam tebe na Birou ček’o.” Lakoćom si obavljao posao. Dođe gubar: mlad, u košuljici i farmerčicama, s bradicom i plavi sakojčić, tek “dodir” opuštene elegancije. A podseća te na nekog… Kao klon. Skupe strane marketinške agencije sve udese da pojavom poručuje, da sirota raja pomisli kako im je do nje stalo. Izgledaju k’o da su s narodom. No, oni nisu – ti. Znaj, ti i ja, mi, imamo svoj glas. Stav. Imaj razuma. Osećaj odgovornosti prema sebi, okruženju, naraštajima. Ipak, izbora neće biti. Uštedeće za kampanje. Rajski papiri baš draže… Nađu način. Neko da štrajkuje – sindikalci ćute.

Da li ih odgajaju od školskih dana? Šamaranje u klupama, 100 grama kikirikija da ga glasaju pri izboru odeljenskog predsednika. Odužiće se. Eto, usvojen zakon. Mediji pišu: “Opomene, ukor odeljenjskog starešine, odeljenjskog veća, direktora, nastavničkog veća, predlog za prebacivanje u drugu školu ili isključenje već su i postojali. Ove mere utiču na ocenu iz vladanja, koja od šestog razreda ulazi u opšti uspeh. Novina u zakonu je da učenik protiv kog je vođen disciplinski postupak može biti izbačen iz škole i bez problema se može upisati u neku drugu. Prilikom prelaska u drugu školu u ispisnici dobija pismeno upozorenje o disciplinskom postupku, kako bi se preduzele preventivne mere da se slučaj ne ponovi. Takođe učeniku se može propisati i društveno-koristan ili humanitarni rad. Propisana je i odgovornost roditelja i novčane kazne koje dostižu 100.000 dinara. Data je i mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja. Član 111. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno zabranjuje nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Škola je dužna da utvrdi o kakvom je nasilju reč. Procedura nalaže da se uzme izjava od učenika, obaveste roditelji, donese zaključak i predlože mere, a inspekcija je tu da proveri da li je sve to učinjeno. ” Žrtve i dalje trpe traume. Mlade nasilnike prolazi jeza. Kome bre, treba istorija?! Je l’ nije psihičko nasilje kad profa prirodnjake ispituje fusnote iz udžbenika za društvenjake?! Istorija nekog ovde nečem naučila?! Još pamtim slučaj preko Bare kada smo, kao nacija, predstavljeni poput divljaka. Daj ovoj deci da biraju šta bi učila. Fiziku?! Inercija je važna. Brzi vozovi jure čak 30 km/h. Nesreća?! Don’t worry, u belom svetu imaju ne samo volontere, već i plaćene 24/7 dežurne spasilačke timove. Daj im, bre informatiku i matematičare voljne da predaju, maternji i strane jezike, geografiju, likovno i muzičko, biologiju sa ekologijom. Prilagodi program i nadarenim pojedincima – inkluzija te i na to obavezuje. Batina izlazi iz škole, al’ i dalje ima dva kraja?! Za to ih sprema profa fizičke kulture drobeć’ o crnim rupama. Kad si već tol’ko prop’o napuni im balončiće crvenom i zelenom bojom. Nek’ trče i gađaju se. Neka se smeju, šale i zamažu, da izgledaju k’o novogodišnji ukrasi. “Još smeha dajte deci” – šta bi s’ tim?! Isti taj profa tjelesnog odgoja, pripoveda o crnim rupama i magijskoj sili brojeva, velikodušno pojašnjava cikličnost dešavanja spremajuć’ tinejdžere za rat!!! “Zvoni Zvonce – čoban tera ovce’’.

“Pobeći negde, daleko odavde, gde ne trebaju pilule za spavanje…” Odustani. I tako je Nemačka za Srbe najpoželjniji investitor. I poslodavac. Sve to kazuje istraživanje “Percepcija nemačke privrede i investicija od strane građana Srbije”. Špigel online piše da u Nemačkoj još uvek ima oko milion slobodnih radnih mesta, a poslodavci tvrde da nema dovoljno kandidata za posao. Jeste da, pravi stručnjaci, ekonomisti upozoravaju na pregrevanje tamošnje privrede, al’ njima raste, mislim domaći bruto proizvod. Svi kupuju, rasipaju se… Tamo će jelke zatrpati poklonima. Blago li se tetkinoj dečici. Oni se raduju, pevaju… Ovde u gradovima neki svet divlja, još uvek prangija. Kažu – tako se oni raduju, pa bacaju petarde, kao kad su bili deca. Dinami’da’. Tada su bosonogi u proleće trčali po njivama, zimi o praznicima, kad po badnjak krenu, da bi vukove rasterali – prangijaju. Pa Nova godina i Božić i dalje na barut mirišu. Najbolje zapamte “Jevanđelje po džepu”. Kako bi ovi savremeni prezenteri vesti rekli:”Da li će tako biti – ostaje da se vidi”. A ti i ja udisaćemo barut, sumpor, fosfor…

Valjevo

Neki se baš razigrali. Ovi ovde reaguju – sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, jer u intervjuu za Dojče vele piše:”Još jednu predstavu za javnost, kao i mnogo puta do sada, priredili su predsednik RS Milorad Dodik i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ovog puta ponovo vraćajući u središte priče otcepljenje RS, nezavisnosti Kosova, ali i rat!” Ima pametne dece kojoj je dosadila priča da se carevi igraju rata. Kliks.ba piše:”Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović rekao:”Izjave zastrašivanja i širenja straha koje u dogovoru plasiraju Milorad Dodik i Bakir Izetbegović poslednjih dana su ništa drugo nego koordinisana predizborna kampanja koju oni zbog ličnih interesa svesno plasiraju građanima BiH ne mareći koliko će njihove izjave destabilisati odnose i BiH u celini”. Region?

“Pobeći negde…” Svima zvoni Atlantida (to je legenda o onoj civilizaciji koja je dosegla nivo samouništenja, al’ je sve ređe pominju). I ja još pamtim jake zime, minus u… K’o u Sibiru. Vejavice, smetove od metar usred grada. Bez vanrednih situacija. To nisu legende. Pamtim i ’90. plus 21 u februaru. Zime se  pretvorile u bljuzgavice, nemaš gde sankama da se spustiš. Zagrevanje, na globalnom nivou. Meteorolozi tvrde da predstojeća zima neće biti ni duga, nit’ hladna. Opet?! Pre samo četiri – pet godina nosio sam kožnjak 31. decembra u podne. Sigurno se zbog toga okupilo 15.364 naučnika iz celog sveta da bi uputili javno pismo upozorenja na ekološke opasnosti ukoliko ne delujemo – odmah, piše Indipendent. Prvo pismo, pre 25 godina potpisalo njih 1.700. Sve je isto, čak i gore. Samo je rupa u ozonskom omotaču manja.

Da l’ da ustanem, izađem na smog? Ćutim? Odustanem? Ovi moderni prezenteri prenose da zime neće biti. Drva kupio. Mog’o se i na struju grejati. Još otvorim kaku morsku sliku. Ugođaj – ihaj! Ovako: naložim vatru, uzmem d’ čitam. Bar do proleća. Neki Backforward24 sa Reddita napravio literarnu mapu sveta da bi istakao najznačajnija literarna ostvarenja celog sveta. Sreća, Srbiju nije met’o pod ove multimedijalne plagijatore, već Pavićev “Hazarski rečni”’ kao najznačajnije domaće izdanje prošlog veka prevedeno na 40 jezika.

Čitaću. Da prođe zima. Da li će novo proleće promeniti sve. Da dočekam da li će Kurte il’ Murte “ride off” sa balkanskog bureta s/moga.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.