Vršnjačko nasilje: KAZNE za roditelje 100.000!

Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara.

Za teže prekršaje deteta u školi, kao što su uništavanje i krađa imovine, prepravljanje ili dopisivanje podataka u evidenciju koju vodi škola, zakon za roditelje predviđa prekršajnu ili krivičnu odgovornost.

Upotreba alkohola, duvana, narkotika, unošenje oružja u školu ili upotreba mobilnih telefona kojim se ugrožavaju prava drugih učenika ili u svrhu prevare prilikom ocenjivanja, takođe su definisani kao teža povreda obaveza.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ističe za “Kurir” da će se o modelima još razgovarati, ali da je u svakom slučaju važno da zakon obaveže i roditelje da preuzmu odgovrnost za nasilničko ponašanje svog deteta.

”Rešavanje problema nasilničkog ponašanja kod deteta trebalo bi da bude odgovornost i roditelja đaka, profesora, direktora škole, države. Kao razredni starešina sam sretala roditelje koji su pokazivali maksimalni stepen nezainteresovanosti i koji, uprkos brojnim pozivima, pa čak I telegramima, nisu dolazili na razgovore i konsultacije. Stoga, svakako bi trebalo uvesti neke mere, a iznosti novčanih kazni trebalo bi da budu odgovorni za svoje dete”, navela je Jankovićeva.

Trenutno su u toku razgovori predstavnika Ministarstva prosvete s reprezentativnim sindikatima, a tek nakon javne rasprave nacrt zakona će biti dostavljen poslanicima Narodne skupštine na razmatranje.

Kazne i za sekretare škole

Po prvi put predviđene su novčane kazne i za sekretare škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao – od 5.000 do 100.000 dinara.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je rekao da će sekretari škola biti kažnjavani ukoliko, kao pravnici, ne upozore direktore “da ne srljaju u sudske sporove za koje se unapred zna da će biti izgubljeni”.

Zbog izgubljenih sudskih sporova računi mnogih škola danas su u blokadi, a ministarstvo je ove godine izdvojilo 215,5 miliona dinara za izgubljene sudske sporove.

Predlog je i da se vreme koje đaci provode u školi više ne meri školskim časovima, nego satima, a da se u njihov radni dan računaju obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti.

Izvor Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.