Valjevske demokrate u okviru akcije “Diši, ali ne miriši” poklonile metlu, kosu i crevo direktorki “Vidraka”

U okviru akcije “Diši, ali ne miriši”, valjevske demokrate spremile su poklon direktorki JKP “Vidrak” u vidu metle za  čišćenje, kose za košenje i creva za vodu, kojom su joj poručili da su spremni da pomognu u čišćenju i uređenju grada, koji je mnogo prljav, zatrpan đubretom i zapušten. Na konferenciji za medije, koja je bila posvećena održavanju higijene i zbrinjavaju otpada, demokrate su ukazale da “Vidrak” ne radi svoj posao kako treba i da se lokalna samouprava na bavi rešavanjem pomenutih problema. Metla, kosa i crevo bili su deo “scenografije” konferencije za novinare, zajedno sa panoom na kojem su bile pokačene fotografije na kojima “dominiraju” nagomilano đubre, otpad, nepokošena trava i neuređene zelene javne površine.

IMG_20210721_110429_edit_114718096526245

Sa konferencije za medije GrO DS Valjevo / foto Valjevska posla

– Napravili smo akciju “Diši, ali ne miriši” i želimo da poklonimo direktorki metlu, kosu i crevo i tako pomognemo i damo skorman doprinos u održavanju čistoće grada. Na panou se nalazi samo uži izbor od stotinak fotografija koliko smo prikupili. Prosto je neshvatljivo da smo zatrpani đubretom, ulice se ne peru, zelene površine se ne kose, psi lutalice raznose đubre po gradu, na svakom stubu javne rasvete nosači za cveće zvrje prazni već godinama, cveće na javnim površinama se suši, jer se ne zaliva – kazao je Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS Valjevo.

Prema Jakovljevićevimrečima, veliki problem leži u organizaciji JKP “Vidrak”.

– Samo 40% zaposlenih u “Vidraku” je na terenu, što je nedovoljno. Ti problemi su potpuno rešivi tako što ćete promeniti organizacionu strukturu, angažovati više ljudi na terenu, ili sa dodatnim sredstvima u budžetu angažovati eksterne izvršitelje, da mogu da pomognu prilikom košenja i održavanja. Interesantno je da se gradska vlast ne bavi time, a reč je o lako rešivim problemima – rekao je Jakovljević uz napomenu da bi “živi novac” od naplate parkinga “Vidrak” mogao da upotrebljava ne samo za unapređenje te usluge, već i za rešavanje drugih problema.

Prvi čovek valjevskih demokrata podsetio je na postojanje strateškog dokumenta iz 2010. godine na osnovu koga su 2011. izgrađeni reciklažni centar i transfer stanica, ističući da od tada ništa nije ažurirano, da se ne radi prema tom Regionalnom planu upravljanja otpadom, kao ni da se sadašnja vlast ne bavi strateškim dokumentima.

– Ako se strateški ne razmišlja, onda sve to što se radi liči na rad jedne interesne grupe, što je očigledno, i ne vodi se računa o nekim stvarima koje bi mogle lako da se reše u ovom našem lepom gradu. Na osnovu tog strateškog plana Regionalnog upravljanja otpadom u Valjevu su do 2011. godine izgrađeni reciklažni centar i transfer stanica, sa ciljem kvalitetnog zbrinjavanja otpada. Zamišljeno da se primarno odvajanje otpada vrši u domaćinstvima, da se takozvani suvi otpad (PET ambalaža, papir, lim i dr.) predaje u reciklažni centar na resiklažu, a ostali, organski otpad, preko transfer stanice odvozi u planiranu regionalnu deponiju u Kaleniću. Taj reciklažni centar smo tada izgradili uz pomoć fonda za ekologiju, a uz donaciju Češke Vlade izgrađena je transfer stanica, čak je dobijen i jedan kamion koji bi vršio prevoz tog otpada u regionalni centar. Nisam siguran da se zna gde je taj kamion, a taj reciklažni centar i transfer stanica koji se nalaze u zaleđini industrijske zone poslednjih 10 godina nisu u funkciji kazao je Jakovljević.

IMG_20210721_110446

Sa konferencije za medije GrO DS Valjevo / foto Valjevska posla

On je dodao i da je iz donacije Vlade Francuske urađen i projekat sanacije postojeće gradske deponije, kojim je predviđeno da se na deponiji urade tzv. biotrnovi, da se metan iz tela deponije koristi kao dodatni energent za grejanje, pošto se gradska Toplana nalazi u neposrednoj blizini.

– Od svega toga ništa nije urađeno. Govorio sam i pre da nam je ova 2021. kao 2012. godina, u smislu da se nije mnogo toga promenilo. U stvari, jeste. Grad nam je mnogo prljaviji i zapušteniji. Ali, ono što bi lokalna samouprava mogla lako da reši, ne dešava se – zaključio je predsednik GrO Valjevo Zoran Jakovljević.

IMG-2f99f632a764aa8ad4dae9a583c481fb-V

Sa konferencije za medije GrO DS Valjevo

Uz isticanje da je čistoća, a ne nečistoća, pola zdravlja, član GrO DS Valjevo Isidora Đogović je kazala da ne zna kako smo u 21. veku došli do toga da govorimo da ulice treba da se operu.

– Zar mi treba da podsećamo javno preduzeće “Vidrak”, koje je grad osnovalo sa ciljem da naš grad održava čistim, da radi svoj posao. Nažalost, mi danas moramo da održimo konferenciju za novinare na ovu temu, a trebalo bi samo da kažemo: “Aman ljudi, radite svoj posao i prestanite da nas ubeđujete da je nečistoća pola zdravlja” – naglasila je Isidora Đogović.

Valjevske demokrate su ovom prilikom najavile ponovo pokretanje serijala tribina “Razgovori pod lipom”. Prva u nizu zakazana je u subotu, u 19 časova, sa temom “Uticaj pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje građana”. Tribine će se održavati jednom sedmično tokom leta, na platou ispred prostorija GrO DS Valjevo u Železničkoj ulici.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.