Valjevski Jazz Fest – Od ideje do stvaranja tradicije

Valjevci ne mogu da zamisle Jazz Fest u svom gradu bez Big Benda RTS-a, koji je na neki način postao simbol ovog festivala. Magiju džeza druge večeri 38. Valjevskog Jazz Festa započeo je Big Band RTS-a, koji je vodio proslavljeni trubač Stjepko Gut, a nastavio Nenad Vasilić Trio, u čijem su sastavu Marko Živadinović, Rastko Obradović i Nenad Vasilić.

20221118_202132

Stjepko Gut i Big Bend RTS-a na 38. Valjevskom Jazz Festivalu / Foto: Valjevska posla

Aleksandar Jaćimović, saksofonista i solista Big Benda RTS-a, koji je prvi put nastupio na našoj sceni 1987. godine kao momak, uz slavnu generaciju ovog elitnog orkestra, otkrio nam je da se uvek rado odazovu da budu učesnici Valjevskog Jazz Festa. Poznavajući tradiciju našeg festivala, izrazio je zadovoljstvo jer se u Valjevu svira uvek kvalitetan džez.

“Sve ide u nekom novom pravcu, Vajevo je mozda jedan od retkih pravih jazz festivala u Srbiji. Mnogi festivali se zovu ,,jazz festivali“ ali oni to nisu. Za razliku od njih, Valjevski Jazz festival neguje jazz muziku. Volimo da nastupamo pred valjevskom publikom, nas uvek sačeka lepa atmosfera, uvek je docek predivan. Kroz sve ove godine festival se menja kao i svi mi. Pripadam “old school” muzici, ali nova vremena nose svoje. Apsolutno stojim iza mladih ljudi i podržavam ih maksimalno, mi imamo znanje koje smo stekli baveći se ovim decenijama i nemamo prava da ga zadržimo za sebe. Mi smo ga dobili i u obavezi smo da ga prenesemo, ne da ga prodamo”, kazao je Jaćimović.

20221118_202025

Stjepko Gut i Big Bend RTS-a na 38. Valjevskom Jazz Festivalu / Foto: Valjevska posla

Marko Đorđević, trubač Big Band RTS-a i urednik Jazz redakcije, istakao je da na programu vrlo zahtevan program, koji se mnogi ne usuđuju da izvode. U pitanju je muzika Ted Džonsa koji je najkompletniji džez muzičar dvadesetog veka.

“Vodi nas naš proslavljeni trubač Stjepko Gut. Prava osoba sa kojom možemo da prezentujemo Džonsovu muziku je upravo on. Mi smo tradicionalno uvek tu. Lepa je stvar da lokalna scena podrži svoje ljude, što je vrlo važno i za grad da zna da ima nešto takvo u svom krilu. Valjevska publika je sjajna i nama je ovde uvek super. Muzika se razvija na razne strane i pravce, naša misija je da edukujemo publiku koja dolazi na naše koncerte. Mi moramo da ukažemo na to odakle je ova muzika došla i koji su njeni koreni, jer ako zaboravimo na njene korene ovaa muzika će nestati. Ti koreni moraju da se neguju, poštuju i održavaju”, naglasio je Đorđević.

20221118_202401

Stjepko Gut i Marko Đorđević / Foto: Valjevska posla

Stjepko Gut je govorio o tome kako se razvijala ideja o Valjevskom Jazz festivalu.

“Ja bih krenuo od 1975. godine, kada smo počeli da pravimo prve pokušaje džeza na Studentu. Pripremali smo koncerte kada se džez muzika još nije svirala kod nas. U toku leta smo napravili koncert, i polako smo išli ka tome da jednog dana postane festival. To je bila neka naša misija, da džez počne da se svira u Srbiji. Danas se za svaki koncert traži karta više, svi su rasprodati. Valjevski Jazz Festival je, prema mom mišljenju, među prva tri jazz festivala u Srbiji sigurno. Ja svuda nastupam, ali samo na određenim mestima volim da sviram i nastupam. Ovde se uvek lepo osećam, volim da dođem i veliko mi je zadovoljstvo da sviram za Valjevce”, istakao je Gut.

20221118_201923

Stjepko Stjepko Gut na 38. Valjevskom Jazz Festivalu / Foto: Valjevska posla

U drugom delu večeri predstavio se Nenad Vasilić Trio, kojem je to bio i premijeran nastup na Valjevskom Jazz Festivalu.

“Već dugo sam se nadao da će doći trenutak kada ću moći da sviram pred valjevskom publikom. Spremili smo kompozicije sa zadnjih petnaestak albuma koje su probrane baš za trio sa kojim radimo: Marko Živadinović – harmonika, Rastko Obradović – sopran saks, i ja na kontrabasu. Pokušaćemo da pravimo malo intimniju atmosferu, nešto malo drugačije. Drago mi je da ste prvo veče imali toliko lokalne scene, to je jako bitno za džez sredinu”, kazao je Vasilić.

Funalno veče, u subotu, učiniće izuzetnim još dva trija – Vladimira Samardžića, uz ekskluzivnu promociju aktuelnog autorskog albuma, i virtuoznog gitariste Vlatka Stefanovskog. Očekuje se i nastup ekskluzivnog gosta iz Pariza, Mokhtara Sambe, koji će izvesti svoj autorski “African Jazz Project” i predstaviti poslednji album.

N.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.