“Valjevski Jazz Fest treba da bude zaštićen kao kulturno i javno dobro”

Prema sadašnjim planovima, 36. Valjevski Jazz Fest biće održan u oktobru ove godine, naravno ako to bude dozvolila epidemiološka situacija. Ovogodišnji festival, koji je inače trebalo da se održi u maju mesecu, odlukom gradonačelenika Valjeva Slobodana Gvozdenovića, doveden je u pitanje zajedno sa još tri manifestacije, zbog nemanja sredstava u gradskom budžetu. Nakon sastanka sa predsednikom Umetničkog saveta Valjevskog Jazz Festa Aleksandrom Uroševićem, gradonačelnik Gvozdenović promenio je mišljenje i dogovoreno je da iz budžeta manifestacija bude finansirana sumom od ranije opredeljenih 3,5 miliona dinara, dok od resornog Ministarstva treba očekivati 2 miliona. To je sopšteno na jučerašnjoj konferenciji za medije, koju su u Klubu Abrašević održali članovi Saveta Jazz Festa. Oni su pozvali sugrađane i prijatelje festivala da svoje predloge šalju na e-mail: [email protected], jer je u toku izrada razvojne Strategije Jazz Festa, obzirom da je reč o manifestaciji koja zaslužuje status kulturnog i javnog dobra, jer je uz visoke standarde pri odabiru domaćih i inostranih izvođača u kontinuitetu održavana već 35 godina i kao takva postala prepoznatljiva širom sveta.

Sa konferencije za medije članova Saveta Jazz Festa Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Krajem prve dekade maja u Službenom glasniku grada Valjeva objavljeno da se zbog nedovoljnih sredstava u budžetu grada Valjeva neće se održati Valjevski Jazz Fest i još tri stalne manifestacija. Reakcija javnosti bila je burna uz jednoglasan stav – poštujmo tradiciju i negujmo vrednosti Jazz Festa Valjevo. Tim povodom, članovi Saveta valjevskog Jazz Festivala: Aleksandar Urošević, Milan Nedeljković, Miodrag Pešić, Ivan Teofilović i Petar Zorkić, održali su konferenciju za novinare u Klubu Abrašević, na kojoj su medijima preneli zaključke sa sastanka sa gradonačelnikom prethodnog dana i saopštili da je odluka o neodržavanju Festivala povučena.

“Ovim putem želimo da obavestimo javnost Srbije i grada Valjeva da je na inicijativu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića došlo do sastanka između njega i predsednika Umetničkog saveta organizacionog odbora Valjevskog Jazz Festa Aleksandra Uroševića. Na tom sastanku postignut je dogovor da Valjevo Jazz Fest bude održan u odloženom terminu, do kraja kalendarske godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom. Grad će, kao i do sada, finansirati festival iz budžeta, novcem koji je prvobitno u tu svrhu i namenjen. U pondeljek, 18. maja, održan je sastanak Saveta festivala, na kojem je utvrđeno da ne postoje nikakve nesuglasice i prepreke u vezi sa organizovanjem ovogodišnjeg izdanja”, saopšteno je na konferenciji za medije.

Aleksandar Urošević, predsednik Saveta Jazz Festa Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Članovi Saveta Jazz Festa veruju da će Skupština grada Valjeva potvrdno odgovoriti na pitanja finansiranja manifestacije, imajući u vidu da su budžetska sredstva ranije opredeljena. Centar za kulturu obavestio je Ministarstvo kulture da će festival biti održan, te postoji opravdana nada da će iz republičkog budžeta stići još dva miliona dinara. Takođe, kako se moglo čuti na konferenciji za medije, u međuvremenu su se javljali brojni pojedinci sa svih strana, nudeći pomoć kako bi se Jaz Fest uprkos svemu ove godine desio.

“Stotine ljudi, privrednika i drugih, nam se u međuvremenu javljalo nudivši pomoć i sredstva za organizaciju Jazz Festa. Želimo od sada da se bavimo isključivo festivalom, da bude još bolji i da prevaziđe granice naše zemlje”, poručio je Aleksandar Urošević, predsednik Saveta.

Ivan Teofilović, član Saveta Jazz Festa Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Član Saveta, profesor i izuzetan saksofonista Ivan Teofilović, pre nego što je prezentovao segment saopštenja za javnost Umetničkog odbora Festivala, posebno je naglasio  da je Valjevski Jazz Fest jedna od najstarijih kulturno – umetničkih manifestacija u Srbiji, a činjenica da je održavan bez prekida je posebno dragocena.

“Bitno je usmeriti energiju na pravi način, a to je očuvanje Festivala i zbog toga je u pripremi Strategija za period od tri do pet godina, odnosno kako bi Valjevski Jazz Fest bio zaštićen, kao kulturno i javno dobro, od delovanja bilo kog pojedinca, uključujući i sadašnji i sve naredne organizacione odbore i kako nikada više ne bi nastala situacija poput ovogodišnje, da je održavanje ove manifestacije, koja je od velikog značaja za grad, dovedeno u pitanje. S toga i poziv svim sugrađanima, dobronamernim ljudima i prijateljima festivala da se uključe u izradu Strategije i da pošalju svoje ideje i predloge na mejl adresu festivala [email protected], kazao je Teofilović naglasivši da je Valjevski Jazz Festival nasleđen od uglednih osnivača i muzičara, a samo pozajmljen od budućih generacija, koje već stasavaju u obožavaoce ove vrste muzike i rado aktivno učestvuju u programima.

MIlan Nedeljković, umetnički direktor Jazz Festa Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Ugledni dirigent, naš Valjevac Milan Nedeljković, koji je i Umetnički direktor Jaz Festa, napomenuo je da su upravo zbog toga određeni programi edukativnog karaktera i prilagođeni uzrastu dece i mladih, te su prošlogodišnje radionice privlačile pažnju učenika ovdašnje Muzičke škole, kao i studenata muzičkih akademija iz Beograda i Novog Sada, ali i mladih profesora muzike. Nedeljković kaže da je Big Bend RTS-a sada veoma dostupan za višestruku saradnju, ne samo za program otvaranja, kao i da su za ovogodišnji Jazz Fest u planu nastupi prestižnih imena inostrane i domaće džez scene. Nastupi valjevskih muzičara biće posvećeni u spomen i čast dr Voje Milutinovića, kompozitora i vokala, predanog poštovaoca džez ostvarenja. Nedeljković je još naglasio da su neprekidno u kontaktu sa svim planiranim izvođačima i predavačima, kao i da su uspostavili saradnju sa organizatorima džez festivala u Sibiu u Rumuniji i liderom mađarskog nacionalnog Big Benda Kolmanom Gaborom. Takođe, Duško Gojković je pomogao pri ostvarivanju saradnje sa Minhenskom Džez Akademijom, čiji su studenti i Big Bend u planu za koncert u oficijelnom programu Valjevskog Jazz Festa uz održavanje edukativnih radionica za mlade. Osmišljen je bogat program ispunjen nastupima prestižnih domaćih i muzičara iz SAD, Švajcarske, Makedonije, Izraela i Velike Britanije. Nedeljković je ukratko rezimirao da je, za samo godinu dana, Savet Valjevskog Jazz Festivala uspeo da razgrana mrežu inostranih saradnika i učvrsti kontakte sa uglednim domaćim džez muzičarima.

Sa konferencije za medije članova Saveta Jazz Festa Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Naravno, članovi Saveta “Valjevskog Jazz Festivala” napomenuli su da je program pripremljen, te da se nadaju da će 36. Valjevski Jazz Fest biti održan u oktobru, pa neprekidno prate epidemiološku situaciju. Takođe, jednako značajan činilac ove manifestacije je publika, te su pozvali ljubitelje džeza iz svih krajeva sveta da podrže 36. valjevski Jazz Fest – SVI ZAJEDNO I SVI ZA JAZZ!

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.