Lokalni front o “tvrdim zidovima tajni” koje ne može da probije ni republički poverenik za informacije od javnog značaja

Predizborna obećanja koja “pljušte kao kiša”, gradska Služba poverenika za informacije od javnog značaja koja ne funkcioniše i Lokalni antikorupcijski plan koji se ne primenjuje, bile su teme konferencije za medije valjevskog Lokalnog fronta, na kojoj se novinarima ispred zgrade Gradske uprave obratio Ljubimir Radović, aktivista i samostalni odbornik u Skupštini grada Valjeva.

Sa konferencije za medije valjevskog Lokalnog fronta ispred Gradske uprave Valjevo

Kako je Radović istakao, predizborna obećanja uglavnom su ista kao i pre 4 godine, a neka i od pre 4 decenije. Primećuje da u obećanjima izostaju pojašnjenja šta konkretno jeste, a šta nije izvršeno od tih obećanja, i zbog čega nije.

“Jedino obećanje koje ovih dana od skupštinske većine nećete čuti je da će objavljivati podrobne izveštaje o tome na koji se način troši novac i šta je, kada i kako preduzimano da se ono što je obećano izvrši. Od formiranja većine u Skupštini u junu 2016. godine, ovu zgradu počeli su da prekrivaju velovi tajni. Četiri godine kasnije, to više nisu velovi, već tvrdi zidovi koje ne može da probije ni republički poverenik za informacije od javnog značaja”, kazao je Radović.

On je ukazao da gradska služba poverenika za informacije od javnog značaja gotovo da i ne postoji, kao i da ostale službe, čija je zakonska obaveza da tražene informacije proslede gradskom povereniku, to uopšte ne rade, ili rade tako da njihovi odgovori često nemaju nikakve veze sa postavljenim pitanjima.

“Prvo pitanje o kojem govorimo, a koje glasi: Koliko građana Valjeva će imati pravo da se pojavi na tih 118 biračkih mesta?, dostavljeno je još 13. marta. Više od 2 meseca kasnije odgovora nema. Da li nas možda očekuje nekakvo iznenađenje kada Gradska izborna komisija, kroz koji dan, zvanično objavi koliko građana Valjeva će imati pravo da se pojavi na tih 118 biračkih mesta? Naše sledeće pitanje odnosilo se na slavni gradski Štab za vanredne situacije. Taj pretežno smušeni organ, valjda sasvim slučajno, baš na dan 1. aprila naložio je Gradskoj upravi da izradi Plan prve i medicinske pomoći i Plan asanacije grada. Hteli smo da znamo kojim propisima je predviđena izrada ovih planova, više zbog informacije pre koliko godina je grad trebalo da ih dobije, umesto da ih piše usred pandemije. Zahtev je dostavljen 9. aprila. Dvadeset dana kasnije uputili smo žalbu republičkom povereniku. Naravno, odgovora nema. Ovaj zahtev, inače, sadržavao je i pitanja o radu Stručno-operativnog tima za epidemije, a tražene su i kopije njegovih izveštaja, a posebno podaci o razlozima za česte smene na mestu rukovodioca tima”, rekao je Radović uz konstataciju da nimalo ne iznenađuje izostanak odgovora na pitanja dostavljena 15. aprila, koja se odnose na sredstva prikupljena donacijama valjevskih privrednika jer, kako kaže, kad god se pomenu pare Valjevaca, oko Karađorđeve 64 nikne još jedan novi zid ćutanja.

Ljubomir Radović, aktivista Lokalnog fronta Va i samostalni odbornik u Skupštini grada Valjeva

Radović je govoreći o Lokalnom antikorupcijskom planu (LAP) skrenuo pažnju da je on usvojen sa više od 2 i po godine kašnjenja, tačnije Skupština ga je usvojiča 21. februara ove godine, iako je Agencija za borbu protiv korupcije dala lokalnim samoupravama rok do 30. juna 2017. Prema njegovim rečima, lokalna vlast LAP poštuje isto onako kako poštuje Plan kvaliteta vazduha i mnoge druge planove.

“Antikorupcijski plan zaribao je na prvim koracima. Rok da Skupština odredi lice ili telo na nivou grada Valjeva koje je zaduženo za koordinaciju odgovornih subjekata u sprovođenju aktivnosti iz ovog Plana bio je 29. decembar prošle godine. Do 28. februara trebalo je da gradonačelnik formira komisiju za izbor članova tela za praćenje primene LAP-a. Potpuno neshvatljivo, zapravo potpuno neizvodljivo, ovaj datum krajnji je rok i da Skupština grada imenuje članove istog tog tela za praćenje primene LAP-a, a da načelnik Gradske uprave obezbedi tehničke, materijalne i kadrovske uslove za rad pomenutog tela. Da bi stvar bila još više u domenu fantastike, pretposlednjeg dana februara istekao je i rok da samo telo usvoji akta po kojima će raditi i pratiti kako se to po Valjevu vodi žestoka borba protiv korupcije”, naglasio je Radović.

Lokalni front je, prema Radovićevim rečima, činilac koji se u Valjevu ozbiljno bavi borbom protiv korupcije i ovo Udruženje građana je, kako je istakao, još u javnoj raspravi o LAP-u pokazalo da je borba protiv korupcije teren na kojem se odlično snalazi.

“Dokaz je veliki broj predloga prihvaćenih od ne baš prijateljski nastrojene komisije koja je sumirala rezultate javne rasprave i podnete primedbe. U danima koji dolaze valjevski Lokalni front će uporno podsećati građane Valjeva da imaju Lokalni antikorupcijski plan koji treba čitati i primenjivati svakog dana. Vredno je boriti se za njegovu primenu, svakoga dana, u svakoj prilici, na svakom mestu”, poručio je ovaj “frontovac”

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.