Najnovije vesti

Vaterpolisti “Valisa” sinonim uspeha valjevskog sporta!

Vaterpolisti “Valisa” bez izgubljenog boda osvojili su Kup regiona u konkurenciji U-18. Zlatnu medalju i pehar za svoj klub doneli su Aleksandar Kovačević, Petar Stanić, Stefan Vujić, Aleksandar Colić, Luka Ikasović, Bogdan i Matija Milovanović, Bogdan i Matija Gavrilović, Stefan Arsenović, Stefan Milinović, Danilo Đurišić, Filip Dobrisavljević, Marko Dovečer, Strahinja Simić i Luka Jeremić, predvođeni iskusnim trenerom Stevanom Nonkovićem, a uz svestranu podršku rukovodstva ovog vaterpolo kluba, uz koji uvek mora stajati prefiks “valjevski”, jer za njega u vodi ozbiljne bitke biju i dobijaju naša, valjevska deca. Na čelu kluba je dr Nebojša Stojaković, koji ne krije zadovoljstvo postignutim uspehom, ali i završenom polusezonom Prve B seniorske lige Srbije. Ponosan je na svoje “dečake”, tačnije sve generacije “Valisovaca”, koji ne samo da samouvereno brane boje svog kluba na svim takmičenjima, već i suvereno vladaju bazenima širom Srbije, predstavljajući dostojno svoj grad, a prvenstveno svoj talenat, upornost, trud, zalaganje i odricanje.

Tim VK Valis, šampion Kupa regiona

Kup regiona i osvajanja pehara, za koji su se u Petnici minulog vikenda pored šampionskog “Valisa” takmičili Rasina, Niš, Šabac i Radnički iz Kragujevca, usledili su odmah nakon završetka polusezone Prve B seniorske lige Srbije. Valjevski VK Valis zauzeo je u tom rangu drugu poziciju, samo sa jednim porazom od ukupno osam odigranih utakmica. Sa tesnim rezultatom izgubio je megdan na Novom Beogradu od prvoplasirane ekipe “Vukovi” sa 10:9. Predsednik kluba dr Nebojša Stojaković se nada da će “Valis” uspeti da se u drugom delu sezone revanšira “Vukovima” u Valjevu. U razgovoru za Valjevska posla, Stojaković se osvrnuo na prvi deo sezone, između ostalog otkrivši da se visokom 2. mestu u dosadašnjem delu takmičenja nisu nadali, jer su očekivali opstanak u Prvoj B ligi. Međutim, stiglo je lepo iznenađenje.

“Iz Uprave kluba nismo očekivali ovako dobar rezultat, pre svega zato što je ovo najmlađa ekipa koja igra prvu B ligu. Dečaci u proseku imaju 16 godina, a bore se sa veoma iskusnim i fizički jačim seniorskim igračima od preko 2o godina. Namera nam je bila da se maksimum ove selekcije projektuje tako da se rezultati vide tek za dve do tri godine. To je bio i naš akcenat u razgovorima sa iskusnim i kompetentnim trenerom, kakav je Stevan Nonković, kada smo pregovarali da preuzme tim. Nonković, koji je od letos u “Valisu”, je 17 godina trener, radio je sa domaćim i inostranim klubovima, a takođe i diplomirani profesor fizičke kulture. Naravno, nije ovakav uspeh samo njegova zasluga, treba tu pomenuti i ranije trenere, jer u toj prvoj ekipi imamo igrače 2004. godišta, odnosno dečake stare 15 godina. Oni su reprezentativci, igrali su u prvoj postavi na Evropskom prvenstvu koje se održalo ove godine u Bugarskoj”, kaže Stojaković naglašavajući da dečaci koji igraju za klub zaista imaju veliki potencijal, da su pokazali da mogu brzo da napreduju i da im je samo trebalo vođstvo vrhunskog stručnjaka kakav je Nonković.

Predsednik UO VK Valis dr Nebojša Stojković sa sinom

Predsednik VK Valis ističe da je borba za ulazak u prvi A rang moguća, ali neće biti žala ako se to i ne ostvari. Prema njegovim rečima, suština i dalje jeste da ova ekipa ostane na okupu. Dečaci imaju još tri do četiri godine da zajedno treniraju do završetka srednje škole što je, kako kaže, i najveća pednost tima.

“Želimo da ovoj ekipi damo pik negde 2021./ 2022. takmičarske godine, kada će većina nastaviti svoje karijere u većim gradovima i većim klubovima. Naravno, mi se itekako bavimo mlađim selekcijama i ono što je meni lično zadovoljstvo i mojim saradnicima u klubu je da smo u svim kategorijama aktivni. Ne postoji takmičarska kategorija da mi nemamo spremnu ekipu”, naglašava Stojaković.

Pored brojnih medalja, pehara, uspeha i rezultata, svakako je za ponos i to što je Vaterpolo klub “Valis” zaista pravi valjevski klub, jer za njega igraju isključivo valjevska deca.

“To je negde i bila projekcija unazad 10 godina koliko sam ja na čelu ovog kluba. Shvatili smo da ne možemo i ne želimo dovoditi “legije stranaca”, da moramo klesati mlade igrače koji će naravno u svojih 19 godina nastaviti svoje putešestvije. Školovanje je prioritet i vaterpolo je akademski sport unazad decenijama i mi poštujemo i gajimo tu tradiciju”, kaže Stojaković.

Iz gradskog budžeta u ovoj godini na izmaku za VK Valis izdvojeno je 3,5 miliona dinara, što je prema Stojakovićevim rečima mala svota novca da se isprate svi rangovi takmičenja, ali dosta značajna suma.

“Naši ostvareni rezultati su i u gradskoj upravi došli do izražaja, zbog čega se svake godine podiže nivo budžeta usmeren ka nama, tako da ne možemo biti nezadovoljni. Da li treba da se zadržimo na ovome? Naravno da ne. Mislim da je novca malo, ali snalazimo se putem sponzora i članarina. Ali, ne bi bilo korektno ni da se požalimo. Imamo trojicu trenera i to su jedine plaćene ličnosti u klubu, sve ostalo je na bazi entuzijazma i volontiranja. Ono što je naša boljka je što roditelji participiraju u turnirima, u nekim odlascima i putovanjima na takmičenja. To naprosto mora tako da ne bismo klub doveli do kolapsa. Prevashodna želja je da se taj segment tereta skine sa roditelja, odnosno dece, a ako bi dao Bog i da se u potpunosti ukinu članarine, jer mislim da bi na taj način omasovili ovaj sport i doveli ga na najveći mogući nivo”, sa uverenjem kazuje dr Nebojša Stojaković i dodaje da klub ima odlične trening uslove tokom cele godine zahvaljujući dugoročnoj saradnji sa Ustanovom za fizičku kulturu “Valis”, koja u susret izlazi sa besplatnim terminima.

Kako je je istakao, veliku pomoć u vođenju kluba i posebnu zahvalnost duguje Predragu Đurđeviću, Saši Simiću i Aleksandru Mladenoviću, kao i ostalim članovima Upravnog odbora koji su bili i ostali uz “Valis” svih ovih godina. Zahvalio se i šefu stručnog štaba Stevanu Novkoviću, trenerima mlađih kategorija Urošu Tešiću i Nikoli Goloskokoviću, ali i roditeljima “Valisovih” vaterpolista na nesebičnoj pomoći i razumevanju.

Na kraju intervjua za Valjevska posla, predsednik kluba dr Nebojša Stojaković pozvao je sugrađane da dođu u Petnicu kada vaterpolisti “Valisa” kao domaćini tokom sezone dočekuju protivnike, a to je svakog ili svakog drugog vikenda.

“Gledalaca ima, ali ne u toj meri. Uvek su Valjevci bili osetljivi na svoje sugrađane i punili tribine tamo gde su u timovima raznoraznih sportova bili dominantno valjevci, a to je svakako Vaterpolo klub “Valis”. Pozivam sugrađane da izdvoje deo svog slobodog vremena, da dođu i podrže naše mlade momke. Njima će to svakako puno značiti, jer i oni vole kada igraju utakmice pred punim tribinama”, završava Stojaković.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.