“Veliki formati” u Galeriji “Trnavac”

Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” započeo je ovogodišnju izlagačku sezonu izložbom pod nazivom “Veliki formati”. Postavku čini 8 umetničkih dela velikih formata iz vredne i značajne kolekcije Internacionalnog umetničkog studija, koju čine poklon radovi umetnika koji su do sada izlagali u Galeriji Studija.

Pred publikom su dela Alvara Gonzalesa Hidalga (Kuba), Malgoržate Černik (Poljska), Mare Daugavijete (Rusija), Vijeslava Janaša (Poljska), Lijane Melisaratou (Grčka), Petrosa Karistinosa (Grčka), Majka Voltona (Engleska) i Sabrine Sabeg (Francuska).

“Na izložbi “Veliki formati” predstavljen je mali deo vredne i značajne kolekcije Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića” koja pripada kulturnoj baštini Srbije. Zahvaljujući mudrim ljudima grada Valjeva, zgrada starog pijačnog kantara, koja po svom arhitektonskom rešenju ima obeležja srpske arhitekture sa kraja 19. veka, pretvorena je u Internacionalni umetnički studio. Studio je do sada ugostio preko 350 značajnih umetnika iz brojnih zemalja sa šest kontinenata, koji su Galeriji ostavili na poklon 243 umetnička dela. Iz tog razloga Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” nalazi se na mnogim sajtovima širom sveta, na kojima su naš grad i naša zemlja predstavljeni na najlepši način. U ovom trenutku svi mi želimo da ova situacija sa pandemijom prođe što pre, kako bismo nastavili sa normalnim radom, novim izložbama i druženjima sa gostima umetnicima, publikom, medijima… Nadamo se da će se to brzo i desiti”, kaže povodom prve postavke u novoj izlagačkoj sezoni direktorka Mirjana Vojić.

VIJESLAV JANAŠ, Poljska, “Bog voli trojicu”, triptih, ulje na platnu, 270×100 cm, 2006.

“Okolnosti koje nam je nametnula pandemija izazvana korona virusom uticale su na promenu, čak i prekid rada galerija širom zemlje i sveta, pa i naše ustanove. Ali ono što nije uspelo da se promeni je čovekova želja i potreba za umetničkim stvaralaštvom. Kad nije mogla da bude dostupa u klasičnim izložbenim prostorima, umetnost se preselila na ulice, u prirodu, na “online”. Izložbom “Veliki formati”, otvaramo vrata galerije Internacinalnog umetničkog studija za stare i nove posetioce i sve one kojima nedostaje kontakt “licem u lice” sa umetničkim delom. Naravno, broj posetilaca u istom trenutku u Galeriji mora biti ograničen uz poštovanje svih mera zaštite”, navode iz Galerije “Trnavac” povodom najave izložbe “Velikih formata” kojom je započeta izlagačka sezona.

SABRINA SABEG, Francuska, “Priroda #1”, tuš i akrilik na platnu, 280 x 177 cm

Izložba “Veliki formati” biće otvorena mesec dana. Radno vreme je svakim radnim danom, osim ponedljekom, u periodu od 11 do 19 časova.

ALVARO GONZALES HIDALGO, Kuba, “Brod“, akril, smelta i ulje na platnu, 209 x 240 cm, 2016.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.