Veliki jubilej Valjevske gimnazije u vanrednim okolnostima

Valjevska gimnazija proslavlja 15o godina postojanja, a okolnosti vezane sa epidemiju primorale su Organizacioni odbor na čelu sa akademikom Matijom Bećkovićem da ovaj značajan jubilej ne bude obeležen kako je prvobitno bilo planirano. Niz aktivnosti u ovim vanrednim pandemijskim okolnostima pripremljeno je i očekuje nas povodom veka i po Valjevske gimnazije, a njih je na konferenciji za medije najavio direktor ove obrazovne ustanove Predrag Jeftić. Samostalna izložba slika pod nazivom “Tuga”, autora mr Milomira Romanovića, profesora Valjevske gimnazije u penziji, otvorena je istog dana u prostoru škole u sklopu obeležavanja jubileja.   

“Uprkos svemu, ostala je obaveza da đake obrazujemo i vaspitavamo na pravi način, da širimo pozitivnu energiju, da škola nastavi da funkcioniše normalno koliko god je to moguće u ovakvim okolnostima”, poručio je u svom obraćanju novinarima direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić.

Jevtić je rekao da pozorišne predstave, uspesi matematičara, hor Vajevske gimnazije, publikacije, predstavljaju samo jedan delić života Valjevske gimnazije, a da je ova škola  tokom svojih 150 godina bila mnogo više od toga u stradanjima, problemima, patnji, sukobu mišljenja, stavova, nego što se bavila normalnim radom u normalnim okolnostima.

Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije / Foto: Valjevska posla

“Pored brojnih poznatih ličnosti koje je iznedrila Valjevska gimnazija, želimo da skrenemo pažnju na hiljade onih “anonimnih”, koji su završili Valjevsku gimnaziju i koji su zahvaljujući ovoj školi kasnije u životu stekli neku slavu i popularnost, ali su pre svega postali kvalitetni i uspešni u profesijama kojima se bave”, rekao je direktor Valjevske gimnazije.

Jevtić je istakao da je Valjevska gimnazija od svog postojanja iznedrila više od 180 doktora nauka i 11 akademika, što su brojke koje govore o kvalitetu rada kroz istoriju, koja je bila nimalo jednostavna.

Valjevska gimnazija / Foto: Valjevska posla

Trenutno se snima film o 150 godina Valjevske gimnazije, u kojem se pominju poznate ličnosti i značajni događaji. Povodom jubileja izdate su i četiri publikacije. Autori jubilarnog broja “Prevodilačkih sveski” i časopis “Fizika i tehnika” su bivši učenici Valjevske gimnazije, a koji su sada ugledni profesori. Izdat je i “Almanah”, časopis Literarne sekcije i “Gimnazijalac”, čiji će jubilarni broj izaći sledeće godine.

Pored tih publikacija, u štampi je i jubilarni Godišnjak, kao zamena za Monografiju koja će izaći sledeće kalendarske godine. U Godišnjak su ušli članci i materijal koji se neće naći u Monografiji. On upravo govori o “sitnim” događajima koji su obeležili 150 godina istorije naše škole. Da pokažemo da postoje i drugi učenici koje stalno pominjemo. Godišnjak će dobiti svaki učenik i svaki zaposleni u školi. Njegov autor je Milorad Belić, profesor istorije Valjevske gimanzije u penziji, a nekoliko članaka su pridodali i naši sadašnji profesori. Godišnjak se bavi aktivno istorijom škole do 2000. godine. Poslednjih 20 godina, tu noviju istoriju, posvetili smo onima koji su i budućnost naše škole, nadamo se i naše zemlje. To su doktori nauka i najuspešniji đaci generacija u poslednjih 20 godina”, kazao je Predrag Jevtić.

Valjevska gimnazija / Foto: Valjevska posla

Jevtić je najavio i Međunarodno takmičenje Integral kup, koji organizuje Valjevska gimnazija 28. i 29. novembra.

“Pored Matematičke gimnazije, gimnazija iz Kragujevca, Niša, Kraljeva, Šapca, Loznice, učestvovaće i 7 škola iz Slovenije i 1 škola iz Republike Srpske. Nadamo se učešću škola iz Crne Gore i očekujemo školu iz Trebinja. Čini mi se da će broj učesnika biti rekordan. Takmičenje će biti “onlajn”, zbog epidemioloških mera. Kada je prethodnih godina bilo takmičenje uživo, đaci iz Slovenije nisu učestvovali, tako da na ovom primeru vidimo prednost “onlajn” takmičenja”, rekao je Jevtić.

Već izvesno vreme, Valjevska gimnazija organizuje tribine čiji su gosti bivši gimnazijalci koji su uspešni u poslovima kojima se bave. Tribine se održavaju “onlajn” i, kako je najavio Jevtić, trajaće sve do proleća. Valjevska gimnazija priprema se za finale Poetskog konkursa “Desanka Maksimović”, koje se tradicionalno održava u maju mesecu, ali je zbog epidemiološke situacije i vanrednog stanja proglašenje pobednika tog konkursa odloženo. On je najavio da krajem novembra meseca sledi tradicionalno poetsko veče Matije Bećkovića, koje će se zbog novonastale situacije sa širenjem korona virusa najverovatnije biti održano “onlajn”. Svečana akademija i Naučni skup povodom jubileja 150 godina Valjevske gimnazije prolongirani su za narednu godinu.

Valjevska gimnazija / Foto: Valjevska posla

Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, Valjevska gimnazija i profesori aktivno učestvuju u 3 izložbe slika. U saradnji Moderne galerije i Valjevske gimnazije, u Modernoj galeriji otvorena je izložba Ljube Popovića, nekadašnjeg učenika Valjevske gimanzije. Dvojezični katalog za tu izložbu pod nazivom “Ljuba: Platno bez štafelaja” napisala profesorka Likovne umetnosti Valjevske gimnazije Nataša Kristić, a na engleski jezik je prevela takođe profesorka ove škole Jasmina Radić. Izložba dela nastalih tokom rada i postojanja gimnazijske likovne kolonije na Divčibarama biće upriličena u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, a samostalna izložba mr Milomira Romanovića “Tuga” već je dostupna javnosti u prostoru same škole. Izložba profesora Romanovića moći će da se pogleda svakog dana u periodu međusmene, kada nema đaka, od 12 do 14 časova, kao u večernjim satima posle 18 časova.

Valjevska gimnazija / Foto: Valjevska posla

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.