Samostalna izložba “Tuga” profesora Milomira Romanovića u Valjevskoj gimnaziji

Povodom velikog jubileja, 150 godina Valjevske gimnazije, u prostoru ove obrazovne institucije, otvorena je samostalna izložba akademskog slikara mr Milomira Romanovića. Ovaj nekadašnji profesor Valjevske gimnazije posvetio je svoju izložbu nedavno preminuloj ćerki Nataliji. Izložba nosi naziv “Tuga” i obuhvata preko 60 dela, koja su nastajala uglavnom poslednju deceniju.

Akademski slikar mr Milomir Romanović, profesor Valjevske gimnazije u penziji / Foto: Slobodan Ćirić

“Meni lično ova izložba znači mnogo, zato što je ova izložba posvećena mojoj ćerki koja je prerano otišla. Time se ja na neki način odužujem mom detetu”, kazao je profesor Milomir Romanović.

Deo postavke Milomira Romanovića u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Profesor Romanović ističe da je njegova izložba zamišljena kao neka vrsta putovanja. Kada se uđe na glavni ulaz škole na zidovima se mogu videti dela koja su, kako sam kaže, njegova mala “lična karta” i nešto što ga “intimno predstavlja”.

Dalje se u prostoru može videti slikarska instalacija nazvana “Slepa kuća”, a sa leve i desne strane samog ambijenta su dela koja predstavljaju današnje apokaliptično vreme sa prilično pesimističnom dimenzijom.

“U centralnoj zoni su znakovi svetog, nagoveštaj nekog razrešenja te apokaliptične drame. Sa leve i desne strane svečane sale su slike, površine, plava i crvena polja, koje se nazivaju “Praznik”. Na kraju se sve završava radovima rađenim sitoštampom, koji predstavljaju lik Hrista kao moguću nadu u razrešenje našeg celog putovanje, koje je napravljeno kao putovanje u samom ambijentu”, kazao je autor Milomir Romanović.

Kao autor postavke, smatra da je ovo dosta uspela izložba i da je ona prosto otvorila jedan novi prostor unutar naše mikrokulture.

“Uglavnom se mi oslanjamo na francusku školu, a ovde imamo izvesne elemente, koji se u Americi nazivaju teolozima slike, gde je slika jedno bojno polje, jedan bojna površina, koja treba da nam sugeriše jedan novi prostor, neku novu vizuelnost. Sa druge strane, ima dosta elemenata postmoderne, sa tim kolažiranjem, asamblažima, dodacima na samo polje slike ili pored slike, tako da je ovo u isto vreme i ambijentalno i instalaciono rešenje i opet neka vrsta slike koju mi razumemo”, zaključuje akademski slikar mr Milomir Romanović, profesor Valjevske gimnazije u penziji.

Sa izložbe “Tuga” profesora Milomira Romanovića u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Profesor Romanović napominje da je sličnu izložbu imao na dvoru Kralja Petra pre nekoliko godina.

“Tamo je prostor na tri nivou, sa dvanaest odaja i slično je bilo rešenje za to putovanje kroz prostor slike do nekog praznog neba. Tako se i zove cela izložba prema jednom citatu iz apokalipse: “Nasta novo nebo i nova zemlja, jer staro nebo i stara zemja priđoše i mora više neba”. Dakle, nastaje novi prostor, prostor naše duhovnosti i svetske duhovnosti. To Berđajev naziva novim srednjovekovljem i ja bih to potvrdio i zapravo je ovo otvaranje nekog novog srednjovekovlja, ali ne mislim srednjovekovlja u pežorativnom smislu, nego kao središte sveta, vremana, istorije”, pojasnio je profesor Valjevske gimnazije u penziji Milomir Romanović.

Sa izložbe “Tuga” profesora Milomira Romanovića u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Izložbu “Tuga” mr Milomira Romanovića u prostoru Valjevsku gimnazije sugrađani mogu posetiti svakog dana u periodu međusmene kada nema đaka, od 12 do 14 časova, kao i uveče, posle 18 sati.

Sa izložbe “Tuga” profesora Milomira Romanovića u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.