Veliko interesovanje za ultrazvuk dojke i PSA analizu prostate

Ogromno interesovanje bilo je za akciju besplatnih preventivnih pregleda u Domu zdravlja Valjevo, koja se realizovao pod pokroviteljstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

DSC_1367_resize

Ultrazvučni pregled dojke urađen je kod 97 žena starijih od 40 godina, od čega je 26 upućeno na snimanje mamografom. Uzorak krvi za laboratorijsko PSA testiranje prostate dalo je 50 muškaraca starijih od 49 godina, koji će rezultate dobiti sutra.

DSC_1381_resize

Osim toga, laboratorija Opšte bolnice Valjevo uradiće PSA analize za preostale domove zdravlja u Kolubarskom okrugu: Lajkovac 24, Osečina 22, Ub i Mionica po 21 i Ljig 20. To znači da je na području Kolubarskog okruga testirano 158 muškaraca. PSA test je značajan jer se njime može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

DSC_1376_resize

U domovima zdravlja okruga pregledane su 182 žene. Osim 97 u Valjevu, ultrazvuk dojke u Mionici uradilo je 25 žena, Ubu 21, Osečini 20 i Lajkovcu 19.

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova. Značaj ovih pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.