Više od stotinu privrednika prikupilo oko 11 miliona dinara pomoći. Najveće pojedinačne uplate bile milion dinara.

Krajem marta meseca grupa valjevskih privrednika pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja novca za pomoć zdravstvenim ustanovama u našem gradu uvidevši da medicinske službe i radnici oskudevaju u zaštitinoj opremi i dezinfekcionim sredstvima. Akcija je nazvana “Od privrede Valjevu” i okupila je preko stotinu firmi, preduzeća, radnji i agencija iz Valjeva i nekoliko iz Beograda. Za prikupljanje novčanih sredstava Grad Valjevo otvorio je namenski račun, a prve uplate bile su vidljive na izvodu 31. marta. Do sada je od strane privrednika dobročinitelja uplaćeno preko 10 miliona dinara za potrebe zdravstvenih ustanova. Valjevski Štab za vanredne situacije 26. marta imenovao je Stručno-operativni tim za ovu veliku i značajnu humanitarnu akciju privrednika. Članovi SOT-a su Aleksandar Blažić – privrednik iz Valjeva, vlasnik kompanije “Blist”, koji je i rukovodilac ovog tima, Stanko Marković – direktor Regionalne privredne komore i Žarko Kovač koji je za potrebe gradskog Štaba za vanredne situacije imenovan za koordinatora stručno-operativnih poslova.

Karađorđeva ulica u vreme zabrane kretanja: Foto: Dragan Krunić

“Akcija je već sada, može se reći, uspešna i pomoć privrednika u ovom trenutku je od velikog značaja, jer ustanove zdravstva nisu imale dovoljne količine zaštitne opreme i sredstava. Sa druge strane, usled umanjenih budžetskih prihoda, sam Grad Valjevo ne bi mogao sam da finansira sve navedeno. Prema spiskovima potreba zdravstvenih ustanova nabavljano je ono što su oni procenili kao najvažnije i što od svojih dobavljača mogu njbrže dobiti: zaštitne maske, rukavice, mantili, odela za jednokratnu upotrebu, kape, kao i dezinfekciona sredstva. U objektima Opšte bolnice izvode se radovi koje rukovodstvo ustanove smatra prioritetnim”, izjavio je za Valjevska posla Žarko Kovač.

Kovač ističe da su Aleksandar Blažić i Stanko Marković direktno svojim pozivima uticali da odziv privrednika bude što veći, a da je njegova uloga tehničke prirode i podrazumeva komunikaciju i koordinaciju sa članovima Stručnog tima, zdravstvenim ustanovama, gradonačelnikom, načelnikom Štaba za vanredne situacije i stručnim službama Gradske uprave. On kaže da je do sada od donacija privrednika realizovano oko 6 miliona sredstava (podatak od 22. aprila, prim. aut.) i da akcija ima vrlo značajne rezultate.

“Iz prikupljenih sredstava nabavljena je značajna količina zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za svaku od zdravstvenih ustanova i relizovani su radovi u zgradi Opšte bolnice, koji su u funkciji smanjenja mogućnosti inficiranja pacijenata i zdravstvenih radnika. Oko 750.000 dinara opredeljeno je za pomoć socijalno ugroženim porodicama i licima i nabavljeni su paketi koji sadrže osnovne životne namirnice i higijenska sredstva. Njihova raspodela obavlja se u saradnji sa Centrom za socijalni rad, koji poseduje odgovarajuće baze podataka i metodologiju raspodele. Navedena sredstva su iz namenske donacije, isključivo za tu svrhu. Jedan deo zaštitne opreme podeljen je građanima”, navodi Kovač.

Kovač je istakao da će svi podaci biti sumirani po okončanju ove humanitarne akije, uz napomenu da privrednicima koji su se za kratko vreme i sa značajnim iznosima odazvali u ovako velikom broju da pomognu svom gradu dugujemo veliku zahvalnost.

Valjevo u vreme zabrane kretanja / Foto: Dragan Krunić

Inicijativa za pokretanje ove humanitarne akcije potekla je od Aleksandra Blažića, vlasnika kompanije “Blist” i njegovih prijatelja-saradnika. Dali su predlog svojim kolegama privrednicima, oformljena je grupa donatora kojih je sad oko 110. Prema Blažićevim rečima, na današnji dan cifra koja je uplaćena u dobrotvorne svrhe dosegla je blizu 11 miliona dinara. Pored toga, desetak firmi učestvuje u ovoj akciji tako što je doniralo robu i direktno odnosilo skafandere, vizire, mantile, rukavice, dezinfekciona sredstva direktno u bolnicu i Dom zdravlja. Napominje da su plus naši ljudi na privremenom radu u Rusiju uplatili oko 35.000 evra za sanitetsko vozilo za Dom zdravlja.

“Bilo je raznih iznosa, od 1.000 do milion dinara, u zavisnosti koliko je ko mogao. Dve firme uplatile su po 1 milion dinara, jedno preduzeće 750.000, tri po 500.000, itd. Kompanija Mozzart uplatila je 750.000 dinara insistirajući da se taj novac isključivo potroši za kupovnu paketa za socijalno ugrožene porodice. Mi smo taj njihov zahtev ispoštovali”, kaže za Valjevska posla Aleksandar Blažić, rukovodilac Stručno-operativnog tima za humanitarnu akciju valjevskih privrednika.

Prethodnih dana u medijima se pojavila informacija da su privrednici negodovali što su sa namenskog računa njihova donatorska sredstva za pomoć valjevskim zdravstvenim ustanovama odlukom Štaba za vanredne situacije utrošena za dezinfekciju grada. Na zvaničnom sajtu Grada Valjeva u tekstu “Uspešna akcija valjevskih privrednika” između ostalog piše da je akcija naišla na dobar prijem kod svih građana Valjeva, da su sredstva upotrebljena za pomoć zdravstvenim ustanovama, socijalno ugroženi građanima i onima koji su bili pozitivni i oboleli od koronavirusa, kao i da je izvršena dezinfekcija 614 stambenih jedinica. “Sa posebnom pažnjom su tretirane zgrade u kojima je bilo preminulih od ove bolesti. Dezinfikovane su javne površine, ustanove i sve ostalo što je Štab za vanredne situacije grada Valjeva smatrao da je neophodno, a po savetu stručnih lica”, navedeno je u tom tekstu uz napominjanje da će nakon završetka vanrednog stanja biti napravljen izveštaj o načinu trošenja novca, “koji će biti predstavljen kako privrednicima koji su donirali sredstva, tako i celokupnoj javnosti”.

Aleksandar Blažić ocenjuje da je “akcija realno uspela” i da zbog toga što je humanitarnog tipa ne želi da se od nje “pravi politika”, jer se na taj način donatorska akcija “omalovažava” .

“Imali smo veliki odziv privrednika, uspeli smo da kupimo znatnu količinu sredstava i omogućili smo našim zdravstvenim radnicima da imaju zaštitnu opremu i sredstva. Sad, što se tiče dezinfekcije, ne kažem da ona nije bila potrebna da se uradi, samo možda nije bilo potrebno da se plati sa nešeg računa. Možda nisu imali para? Jednostavno, nismo bili upućeni u to”, ističe Blažić.

Blažić pojašnjava da je svako ko je uplaćivao sredstva potpisao donatorski ugovor, koji je stigao na potpis i primaocu donacije, a to je u ovom slučaju Grad Valjevo.

“Mi svaki dan dobijamo izvod i imamo uvid u to koliko je sredstava leglo na račun i na šta su sredstva potrošena. Ja te podatke kačim svaki dan na našu Viber grupu privrednika donatora. Fakture su posebno za Dom zdravlja, posebno za Opštu bolnicu i za Zavod za javno zdravlje. Štab je taj koji određuje na osnovu potreba i potraživanja zdravstvenih ustanova šta će se kupiti od sredstava iz naših donacija”, dodatno pojašnjava Aleksandar Blažić.

On na kraju kaže da će spisak svih privrednika koji su učestvovali u ovoj akciji biti do kraja sedmice objavljen na zvaničnom sajtu Grada.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.