Vredna umetnička dela iz kolekcije Galerije “Trnavac” pred Niškom publikom

Danas je u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš, u izložbenom prostoru Paviljon Tvrđava otvorena likovna izložba iz bogate kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“ iz Valjeva, jedne od najznačajnijih zbirki internacionalnog umetničkog stvaralaštva s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu. Pred niškom publikom su dela 25 savremenih likovnih stvaralaca sa svih meridijana, od daleke Australije, Japana, Južne Koreje, Rusije, Ukrajine, Belorusije, Poljske, preko Južnoafričke Republike, Turske, Grčke, Nemačke, Francuske, Engleske, pa do Kube, Meksika i Sjedenjenih Američkih Država. Izložbu pod nazivom “Dvadeset umetnika iz šesnaest zemalja” otvorile su direktorka niške Galerije savremene likovne umetnosti Emilija Bilić i direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić.

 

Ova kolektivna izložba plod je divne saradnje započete polovinom ove godine između niške Galerije savremene likovne umetnosti i Internacionlanog umetničkog studija, kada je u junu mesecu otvorena „Izložba grafike“ učesnika Likovne kolonije i Grafičke radionice Sićevo, koju je Galerija savremene likovne umetnosti Niš privremeno ustupila valjevskom Internacionalnom umetničkom studiju.

Postavku u galerijskom prostoru bivšeg Turskog arsenala u centralnom delu Niške Tvrđave čini 25 umetničkih dela rađenih uljem, akrilikom i kombinovanom tehnikom na platnu, velikog i srednjeg formata, koja su samo manji deo reprezentativnog fundusa Internacionalnog umetničkog studija. Ova valjevska kulturna ustanova postoji preko dve decenije i za to vreme u njenoj galeriji izlagalo je 350 umetnika iz različitih zemalja i sa svih kontinenata. Njihova poklon dela deo su kolekcije Studija koja se iz izlagačke sezone u sezonu uvećava. Danas, Studio u svom fundusu ima 236 umetničkih dela, kojasu deo  kulturno–umetničke baštine Srbije.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš sa zadovoljstvom je najavila otvaranje izložbe i predstavljanje Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“, kao ustanove koja sa ljubavlju i entuzijazmom, putem jezika umetnosti razumljivim na celoj planeti, vredno i uspešno radi na spajanju naroda i različitih kultura. Za svoje aktivnosti i izložbe u 1998. godini Internacionalni umetnički studio dobio je nagradu RTS-a za Kulturni događaj godine. U maju 2012. Internacionlani umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ dobio je zahvalnicu Ambasade Belorusije za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta, posredstvom umetnosti. Novembra 2015. Studio je od Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dobio Povelju za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture.

Na kolektivnoj izložbi u Paviljonu Tvrđava u Nišu svojim radovima predstaviće se Stiven Kerner (SAD), Anatolij Gajdamaka (Ukrajina), Stanislav Homičevski (Poljska), Mara Daugaviete (Rusija), Liana Melisaratou (Grčka), Petros Karistinos (Grćka), Armando Marinjo (Kuba), Aleksandar Žernokljuev (Rusija), Iliana Pamanes (Mexico), Nikolaus Hip (Nemačka), Vinsent Inkoniglios (SAD), Son Ča Rjong (Južna Koreja), Majk Volton (Engleska), Vijeslav Janaš (Poljska), Edgar Kano Lopez (Meksiko), Malgoržata Černik (Poljska), Riuići Jahagi (Japan), Viktor Tihonov (Belorusija), Setenaj Ozbek (Turska), Selina Numina (Australija), Natali MekKarti (Australija), Endru Dandeni Nlangvini (Južnoafrička Republika), Mandla Godfri Mađadibodu (Južnoafrička Republika), Herardo Vargas Frias (Meksiko), i Sabrina Sabeg (Francuska). Izložba će pred niškom publikom biti mesec dana.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.