Vuk Jeremić: “Poslanici Narodne stranke predložiće zakon za trajno zaustavljanje litijumskog zla”

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić posetio je juče Lukavac i sa najbližim partijskim saradnicima, među kojima i 3 buduća narodna poslanika, kao i rukovodstvom valjevskog odbora NS-a, razgovarao sa meštanima tog valjevskog sela koji se protive istraživanjima litijuma i bora kompanije Euro Lithium. Kako je rečeno, Narodna stranka apsoluto podržava ovu i svaku borbu protiv eksploataciju štetnih ruda u Srbiji, a kao jedini način da se to zlo sistemski zaustavi je zakon koji će biti izglasan u Skupštini, a koji podrazumeva uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora na period od 100 godina. Vuk Jeremić je upravo meštanima Lukavca i obećao da će se Narodna stranka u republičkom parlamentu boriti za takvu zabranu, ali i da će i van Skupštine ovom narodu pomoći kad god zatreba. Meštani Lukavca su delegaciji NS predočili probleme izazvane istražnim radnjama i curenjem bušotina. Posebno su istakli da nemaju podršku Grada Valjeva i da nadležne inspekcije ne rade svoj posao.

Lukavac-Vuk-Jeremic

Vuk Jeremić u razgovoru sa meštanima Lukavca / Foto: Valjevska posla

Kako je Jeremić istakao u razgovoru sa Lukavčanima, Narodna stranka ima jasnu politiku po pitanju rudarstva i jedina je partija u Srbiji koja je zabranu kopanja litijuma i bora, zvanično uvrstila u svoj politički program. Naglašeno je da će se u republičkoj Skupštini budući poslanici Narodne stranke zalagati za uvođenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora na period od 100 godina, zatim za izmene Zakona o rudarstvu iz 2015, koji propisuje da istražna prava automatski znače i pravo na eksploataciju, kao i da se kopanje opasnih ruda spreči novim Prostornim planom Srbije.

“Ovo nije priča o politici, već priča o opstanku. Oni koji su dolazili ovde u kampanji, dolazilii su po glasove. Mi nismo došli po glasove, izbori su završeni. Došli da vas čujemo i da vidimo kako možemo da pomognemo. Nažalost, ovo nije jedinstven slučaj u Srbiji. Gde god se okrenemo, postoji neka firma, koju je neko doveo za neke pare, da nešto buši i uništava zemlju. Pokazali ste veliku hrabrost i ja vam skidam kapu, jer ste ih naterali da povuku ručnu. Probaće da vas potkupe i bićete u jednom trenutku pozvani na kanebe da se sa njima dogovorite. K`o Boga vas molim da ne idete na dogovore, jer tamo samo pitaju: “Pošto?”. Mi ovu stvar ne smemo da prodamo. Jedini način da se ova stvar ne proda je da zakonom zabrani kopanje. Ne smete da izgubite volju, zajedno ćemo se boriti. Koliko će nam trebati da to “išćeramo” zavisi od vas, nas, svih zajedno. Nemojte da odustajete, mi nećemo da odustanemo, svakim danom će nas biti sve više i oni će da stanu”, poručio je Vuk Jeremić meštanima Lukavca.

Vuk-Jeremic-NS-Lukavac

Vuk Jeremić u razgovoru sa meštanima Lukavca / Foto: Valjevska posla

Št se tiče odgovornosti za sve što se dešava sa posledicama istražnih radnji u okolini Valjeva, prvi čovek Narodne stranke kazao je da svi moraju da odgovaraju, bez obzira da li pripadaju danapnjoj ili nekoj prethodnoj vlasti.

“Oni ne rade mimo države. Da se ne lažemo, za Euro Lithium je neko uzeo velike pare, uključujući i u Valjevu. Treba da vidim ko je uzeo pare. Treba sve začeprkati, videti ko je i od prethodne vlasti u tome učestvovao. Svi do jednog moraju biti pozvani na odgovornost. I od prethodne vlasti i onih u čije su vreme počela istraživanja. Uopšte me ne zanima šta je bilo 2010, neka svi odgovaraju”, naglasio je Vuk Jeremić.

Vuk-Jeremic

Vuk Jeremić u razgovoru sa meštanima Lukavca / Foto: Valjevska posla

Buduća poslanica u Skupštini Srbije i predsednica GrO NS Užice Ivana Parlić kazala je meštanima Lukvca da su u mnogo boljoj situaciji od meštana Jadra.

“Počeli ste u pravom trenutku i bravo za vas. Treba da pogledate Loznicu, jer to je isti sučaj. Ovde se zove Euro Lithium, tamo Rio Tinto. To je ista stvar. Ovde će se kopati, tamo će se prerađivati. Ništa od nas neće ostati, ako oni uspeju da sprovedu svoju nameru da od cele Srbije naprave rudnik. Jedan čovek kad ne da, zemlja može da stane. Budite vi taj jedan koji ne da i mi ćemo svi stati uz vas”, poručila je Ivana Parlić.

Ivana-Parlic-NS-Lukavac

Ivana Parlić u razgovoru sa meštanima Lukavca / Foto: Valjevska posla

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić, koji je takođe izabran za poslanika u Skupštini Srbije, rekao je da se suočavamo sa sličnom situacijom kao u II svetskom ratu, kada je Nemačka okupirala našu zemlju, s tim što Srbijom sada upravlja “virtuelni okupator”, a da Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima ulogu “dobrovoljnog” generala Milana Nedića.

“Vučić je kolonijalni namesnik Srbije. To je ono što nažalost u Srbiji većina ne razume. On pretvara Srbiju u državu koja je već stigla do pola tog puta da postane potpuna kolonija, poput afričkih država koje su među najsiromašnijim u svetu”, naglasio je Gajić.

NS-Vladimir-Gajic-

Vladimir Gajić u razgovoru sa meštanima Lukavca / Foto: Valjevska posla

Okupljeni meštani Lukvca predočili su lideru Narodne Stranke Vuku Jeremiću i njegovoj stranačkoj pratnji da ne žele rudnik u svom kraju i da je šteta od istražnih radnji u njihovim njivama već načinjena. Istakli su da kompanija Euro Lithium ne radi zakonski, da su im voda i zemlja već zatrovani, da poljoprivrednicima zbog bušotina propadaju traktori u zemlju.

“Meštanima se nudi po 100.000 dinara, ali bez ugovora. Meni su nudili ugovor o donaciji koji su oni predložili za moj arteški bunar koji je zagađen. Na kraju su mi ponudili ugovor o donaciji, jer ne mogu pravno da plate sanaciju, ali pod uslovom da potpišem da više nikada ne smem da ih tužim za kontaminiranje zemljišta i vode, i da nemam više prava ni na kakve odštete. Tako pokušavaju da kupe ćutanje, ali mi nećemo da ćutimo”, istakao je Branko Arbajter, koji se bavi proizvodnjom borovnica i lešnika u Lukavcu.

LUKAVAC-VUK-JEREMIC-NS-2

Branko Arbajter u razgovoru sa Vukom Jeremićem / Foto: Valjevska posla

Meštanin Lukavca Ognjen Marković ukazao je da je u blizini njegovog imanja procurelo nekoliko istražnih bušotina i da su bunari u tom kraju, gde ima dvadesetak kuća, neupotrebljivi.

“Vodu ne možemo da koristimo ni kao tehničku vodu. Ne možemo ni da zalivamo baštu. Dovozimo vodu u kacama da bismo imali za upotrebu. Šteta je od istražnih bušotina već napravljena i zato im ne treba dalje dozvoliti da rade. I oni neće odgovarati za to. Ugasiće firmu, pokupiće se i otići, i niko neće  odgovarati. Poljoprivrednu inspekciju smo zvani i čakamo već neko vreme da izađu na teren. Ne postojimo za njih ovde”, naglasio je Ognjen Marković.

LUKAVAC-VUK-JEREMIC-NS-4

Vuk Jeremić prilikom posete Lukavcu / Foto: Valjevska posla

Meštani su još poručili da večina okupljenih građani nije politički opredeljena, ali da će se ubuduće zalagati za one stranačke opcije od kojih će dobijati podršku i koje će se zalagati za rešavanje ovog njihovog problema.

Lukavac-Vuk-Jeremic-1

Prilikom posete rukovodstva Narodne stranke selu Lukavac / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.