Za razvoj poljoprivrede u Mionici 72 miliona dinara

Više od 72 miliona dinara ulažu opština Mionica i Ministarstvo poljoprivrede u razvoj poljoprivrede u mioničkim selima, zakučak je tribine “Popljoprivreda za budućnost”. Tribina je održana u saradnji s Ministarstvom i RTS-om.

– Kroz program podrške poljoprivredi, uz pomoć republičkih ustanova, u opštini Mionica biće plasirano 10 miliona dinara za nabavku mehanizacije koja se koristi u organskoj i neorganskoj proizvodnji, 3,8 miliona dinara namenjeno je za nabavku novih plastenika i sertifikaciju u organskoj proizvodnji, a po milion i po dinara predviđeno je za nabavku sadnog materijala, odnosno promociju ruralnih područja – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

On je istakao da je samo ove godine, zahvaljujući dobroj saradnji opštine i Ministarstva, 20 mladih poljoprivrednika iz Mionice dobilo po milion i po dinara. Tih, ukupno 30 miliona poslužiće unapređenju njihovih mogućnosti i veština. U programu sertifikacije za organsku proizvodnju, koji traje dve godine, učestvuje 17 zemljoradnika iz opštine. Janković ističe da poljopriveda predstavlja veliki potencijal i da se agrarom aktivno bavi trećina Mioničana u 1.960 gazdinstava. Oni mahom proizvode mleko, meso i konzumna jaja. Realne su mogućnosti za podizanje klanice za preradu živinskog mesa, osnivanje malih zadruga koje će okupiti proizvođače mleka i brendiranje tezge na beogradskim pijacama za zdravu hranu iz Mionice.

– Država nikada nije ulagala u poljoprivredu i male proizvođače, kao sada. Naša je šansa da učestvujemo u državnim programima razvoja. Velike su naše mogućnosti u razvoju seoskog, planinskog i banjskog turizma i snabdevanju hotela i restorana. To su naši prioriteti. Sem novca, na raspolaganju su nam znanja i iskustva ministarstava i savetodavnih republičkih službi. Važna je proizvodnja koja ima budućnost na tržištu. Nećemo da se trkamo sa svetskim korporacijama ko će proizvesti više jeftinijeg kukuruza i šećerne repe, nego hoćemo da gajimo kvalitetnu organsku hranu – kaže Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Tokom tri poslednje godine Opština Mionica uložila je 20 miliona dinara za razvoj poljoprivrede i napredak seoskih domaćinstava a u istom periodu kroz standardne subvencije ministarstva mionički poljoprivrednici su ostvarili pravo na više od 116 miliona dinara.

– Mionica kao lokalna samouprava značajno subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju i to je jako važno. U neposrednoj budućnosti očekuju nas veliki projekti sa Svetskom bankom i važno je da i druge opštinske sredine pripremaju projekte kao što se to čini u opštini Mionica – rekao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.
Uspehe mioničkih poljoprivrednika i zaključke tribine zabeležila je i kamera RTS-a za emisiju “Znanje imanje”, a na tribini je govorio i jedan od rukovodilaca Poštanske štedionice gospodin Dragan Marković.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.