“Zoran Đinđić bio bi razočaran gde se Srbija nalazi 2021. godine”

Valjevske demokrate obeležile su 18. godišnjicu od ubistva dr Zorana Đinđića parastosom koji je služen u jutarnjim časovima u Crkvi pokrova presvete Bogorodice, a u večernjim satima ispred stranačkih prostorija, na fasadi obnovljene zgrade stare železničke stanice, preko projektora puštane su Đinđićeve fotografije i sa razglasa su se mogli čuti delovi njegovih govora, citati i metafore po kojima je nekadašnji premijer Srbije bio poznat.

Valjevske demokrate obeležile godišnjicu od ubistva Zorana Đinđića / Foto: Valjevska posla

“Zoran Đinđić bio bi razočaran gde se Srbija nalazi 2021. godine. Sadašnja vlast samo se obukla u evropsko odelo, a ustvari uopšte ne stremi ka Evropskoj uniji. Sve reforme koje je Đinđić pripremao i sa svojim saradnicima radio definitivno su zaustavljene”, kazao je predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Valjevo povodom obeležavanja godišnjice od ubistva srpskog premijera i lidera demokrata, na kog je izvršen atentat 2003. godine.

Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Uz poštovanje epidemioloških mera, valjevske demokrate uspele su da evociraju uspomenu na Zorana Đinđića. Na fasadi zgrade u Železničkoj ulici smenjivale su se projektovane fografije iz velike arhive, grupisane na porodične i neke lične Đinđićeve fotorgafije, kao i one sa mitinga, brojnih govora i iz susreta sa političarima, koje su mogli da vide i brojni prolaznici, ali i da čuju nekadašnje premijerove govore, poruke i viđenja, koji se tiču budućnosti Srbije i njenog daljeg demokratskog razvoja.

“Na današnji dan se uvek setimo njega i njegovog rada, a da ne zvuči previše patetično ili preuveličano, svi znamo da je on bio jedan od najvećih reformatora u modernoj istoriji Srbije. Pokušao je da promeni Srbiju i da on nje napravi jednu demokratsku zemlju, jedno moderno građansko društvo, ali je u tom poslu zaustavljen. Ja sam politikom počeo da se bavim upravo zbog Zorana Đinđića. Prepoznao sam tada tu njegovu neverovatnu energiju i želju za efikasnim rešavanjem problema. Svi znamo kakav je bio, nije odlagao rešavanje problema već se hvatao u koštac sa njima”, istakao je Zoran Jakovljević.

Jakovljević je kazao da je tokom pregledanja fotografija iz arhive za ovu priliku primećeno da su brojni saradnici okupljeni oko Đinđića sada u nekim drugim strankama i na nekim drugim mestima.

“Čini mi se da niko nije mogao da isprati tu njegovu priču, tu njegovu ideju, i vrlo sam skeptičan da će se neko poput njega ikada pojaviti na političkoj sceni Srbije”, rekao je prvi čovek valjevskih demokrata.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.