“Za slobodu i pravdu se mora boriti”

Juče je u Valjevu održan veliki miting podrške radniku “Krušika” Aleksandru Obradoviću od nazivom “Sloboda za Aleksandra”. Nekoliko stotina građana prošetalo je do glavne kapije fabrike “Krušik”, potom su se zaustavili ispred zgrade u Karađorđevoj ulici u kojoj stanuje Obradović koji se nalazi u kućnom pritvoru. Obradović je sa terase svog stana kratko pozdravio građane koji su mu dali podršku. Predstavnici opozicije su ga posetili i lično mu uručili pismo podrške. Potom je uveče na Gradskom trgu organizovano potpisivanje peticije za puštanje na slobodu Aleksandra Obradovića, a prisutnima su se obratile brojne stranačke i nestranačke ličnosti.

Foto: Slobodan Ćirić

 

Povorka građana stigla je pred glavnu kapiju “Krušika” u vreme kada se završava rad prve smene, ali radnici se nisu pojavili na glavnoj kapiji. Ulazna kapija “Krušika” izlepljena je porukama “Budite (se) uzbunjivači”. Tu ispred, prisutnima su se obratili Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i predsednik stranke Zajedno za Srbiju.

“Aleksandar Obradović je heroj modernog doba. On je simbol pobunjene, iskrene i normalne Srbije… Hrabri, normalni, pravedni ljudi, oni koji su uzbunili Srbiju, nalaze se u zatvoru, a lopovi šetaju slobodno. Moramo zajedno da se izborimo da ovaj čovek bude pušten na slobodu”, istakao je Nebojša Zelenović.

“Ovo je Aleksandrov problem, ali je i problem celog društva. Ovde smo da se solidarišemo oko toga da jednom normalizujemo ovu državu. Ovde smo i da iskažemo protest zbog načina na koji se izveštava u Srbiji, gde se heroj proglašava za izdajnika, a izdajnici se kriju iza zastava”, naglasio je Zoran Lutovac.

Foto: Slobodan Ćirić

Povorka građana potom se u Karađorđevoj ulici zaustavila ispred zgrade u kojoj stanuje Aleksandar Obradović i gde se od 14. oktobra nalazi u kućnom pritvoru. Okupljeni građani uzvikivali su “Ne daj se Aleksandre, ne daj se nikome”, “Nisi sam”, “Mi ćemo te osloboditi, uskoro ćeš biti slobodan čovek”…

Delegacija od nekoliko članova opozicije posetila je Aleksandra Obradovića u njegovom stanu i uručila mu pismo podrške koje je potpisalo više stotina građana Beograda na poslednjem protesnom skupu “1 od 5 miliona”.

Pred polazak u šetnju do “Krušika”, na Gradskom trgu je došlo je do incidenta kada se među okupljene građane koji podržavaju Aleksandra Obradovića pojavio Valjevac Ljubinko Andrić u uniformi Gorske garde. On je vikao na organizatore skupa, čije je održavanje inače bilo prijavljeno i započeo svađu sa njima. Govoreći im je da je Valjevo grad Živojina Mišića, a ne grad izdajica i da je Aleksandar Obradović odavao državne tajne. Žestoka rasprava je pretila da pređe u fizički obračun, ali reagovali su policijski službenici u civilu koji su Andrića udaljili sa gradskog trga i od učesnika protesta.

Na Gadskom trgu kasnije uveče prisutnima su se obratili brojni govornici, među njima i studentkinja Valentina Reković koja je rekla da je Aleksandar Obradović bio u mraku mesec dana, ali da su naša reč i naša podrška su osvetlili njegovo herojsko delo.

“Biti heroj znači ne miriti se sa lopovlukom, nepravdom i poniženjem zdravog razuma. Heroji medju nama spremni su da plate ličnu cenu u borbi za sve nas i našu budućnost”, rekla je Valentina Reković.

Valentina Reković / Foto: Slobodan Ćirić

 

“Nismo slučajno tu gde jesmo, sami smo se srozali”, poručio je u Valjevu Sergej Trifunović lider Pokreta slobodnih građana u svom nadahnutom obraćanju okupljenim građanima.

“Ako nas je neko i srozao, uradio je to jer smo mu mi dozvolili da nas sroza, unizi… Zbog našeg mekog srca, zbog naše kratke pameti, zbog naše nezainteresovanosti, našeg nečinjenja, zbog naše apatije, našeg straha, pred zmajem od papira koji nije u stanju da bljuje vatru”, kazao je Trifunović.

Sergej Trifunović / Foto: Slobodan Ćirić

 

Sledeći skup je zakazan za petak, 1. novembar.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.