Kuća Nenadovića i stalna postavka posle više od 15 godina otvoreni u Brankovini

Stalna postavka u Kući Nenadovića svečano je nakon 15 godina otvorena  proteklog vikenda u okviru Kulturno-istorijskog kompleksa u Brankovini, selu nadomak Valjeva, odakle je potekla ova čuvena porodica, čiji su članovi bili vojvoda Jakov, knez Aleksa, vojvoda Sima, vojvoda Jevrem – predsednik Apelacionog suda i državni savetnik, prota Mateja – prvi predsednik Praviteljstvujušćeg sovjeta i diplomata, vojvoda Jakov, Ljubomir – pisac, diplomata i ministar prosvete, knjeginja Persida udat aKarađorđević…

Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja Valjevo, koji je uspešno realizovao projekat ove značajne postavke i rekonstrukcije Kuče Nenadovića, rekla je da spomenici kulture grupisani na jednom prostoru, kakav je Kulturno-istorijski kompleks u Brankovini, predstavljaju svedoke prelomnih istorijskih događaja, a ovo mesto nedaleko od Valjeva svrstano je u red znamenitih.

“Tamo gde se filozofska i umetnička Hadži Ruvimova misao prepliće sa teološkim i državničkim naporima Nenadovića i književnim porukama čika Ljube i Desanke Maksimović, tu je oaza za najviše potrebe ljudskog duha. Sa tom namerom je 2004. godine izgrađena replika kuće po uzoru na onu u kojoj su stanovali Nenadovići sredinom 19. veka, sa šest prostorija koje pružaju mogućnost za kompleksnu muzeološku prezentaciju. Stalna postavka koju danas otvaramo u nameri da sadržajno obogatimo kompleks pruža do sada neeksploatisan prikaz u kome se prepliću istorijski i etnografski elementi, ne odstupajući od genealoškog stabla porodice Nenadović i njenog udela u istoriji našeg naroda”, naglasila je Jelena Nikolić Lekić.

Obraćanje Jelene Nikolić Lekić, direktorke Narodnog muzeja Valjevo / Foto: Dragan Krunić

Sa otvaranja stalne postavke u Kući Nenadovića u Brankovini / Foto: Dragan Krunić

Postavku je otvorio potomak čuvene porodice, poznati arhitekta Miloš Nenadović, docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. On je podsetio na potomke Nenadovića, rasute po Srbiji i svetu, uz očit ponos radi otvaranja ove stalne postavke.

“Utisak je veliko zadovoljstvo i ponos što se sve ovo dešava, jer jedan ovakav poduhvat, u današnje vreme, deluje skoro pa nestvarno. Ovo je jako važno za naša buduća pokoljenja koja će tu dolaziti, koji će imati priliku da se, na licu mesta, vrlo pomno upoznaju sa svim šta se ovde dešavalo, kakva se istorija dešavala na ovom prostoru u Brankovini”, istakao je profesor Miloš Nenadović.

Obraćanje Miloša Nenadovića / Foto: Dragan Krunić

Sa otvaranja stalne postavke u Kući Nenadovića u Brankovini / Foto: Dragan Krunić

Na prigodnoj svečanosti priređenoj povodom otvaranja stalne postavke u “Kući Nenadovića” u Brankovini, prisutne je u ime lokalne samouprave Grada Valjeva pozdravio Dejan Bogojević, član Gradskog veća zadužen za kulturu. On je istakao da je otvrannje ove postavke izuzetno značajan kulturno-istorijski događaj za ceo srpski narod.

“Grad Valjevo je početkom ove godine legalizovao kuću Nenadovića. Nenadovići su svakako jedna od najznačajnijih srpskih porodica. Skoro dve decenije nakon izgradnje kuća je bila prepuštena zubu vremena. Na inicijativu Narodnog muzeja Valjevo i Grada Valjeva je privedena svojoj osnovnoj nameni. “Samo neuki i nerazumni ljudi mogu da smatraju da je prošlost mrtva i neprolaznim zidom zauvek odvojna od sadašnjice. Istina je, naprotiv, da je sve ono što je čovek nekad mislio, osećao i radio, neraskidivo utkano u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo. Unositi svetlost naučne istine u događaje prošlosti znači služiti sadašnjosti…” rekao je Ivo Andrić, čije smo reči shvatili kao svojevrsnu opomenu i obavezu prema generacijama koje dolaze”, istakao je Bogojević.

Obraćanje Dejana Bogojeviča, člana Gradskog veća / Foto: Dragan Krunić

U potpuno rekonstruisanu kuću Nenadovića uvedena je električna energija, u njoj je nalazi postavka eksponata iz perioda od pre dve stotine godina koju prate sadržaji o istaknutim ličnostima ustaničke i prosvetiteljske porodice Nenadović. Postavka se sastoji iz istorijskog i etnološko dela.

U istorijskom delu postavke predstavljen je istorijat porodice Nenadovića od njihovog doseljavanja u valjevski kraj, urađeno je porodično stablo svih Nenadovića, dok je u etnološkom delu postavke može da se vide detalji iz svkodnevnog života porodice Nenadovića i svih domaćina iz tog perioda. U tom segmentu postavke prezentovano je kako je izgladalo ognjište iz tog perioda, zatim sinija, nošnja, oruđe, oružije i drugi predmeti koji su se koristili.

Takođe, u postavci se nalaze i makete svih objekata vezanih za porodicu Nenadovića. Autori postavke ispred Narodnog muzeja Valjevo su etnolog i kustos Gordana Pajić i muzejski savetnik dr Vladimir Krivošejev.

Svečanost je upotpunjena nastupom hora Abrašević pod dirigentskom palicom profesora Dragana Vasiljevića, dramskim recitalom glumca Dragana Lukića i prigodnim nastupom KUD “Izvor” iz Valjeva.

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.