Za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je suština predloga Nemačke i Francuske o Kosovu i Metohiji da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, i Ujedinjene nacije, a da bi za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi, i poručio da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN.

Aleksandar-Vucic

Vučić je u obraćanju naciji u Palati Srbija rekao da je na stolu predlog Nemačke i Francuske o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se, kako je naveo, ne može “baciti kroz prozor” predlog dve najmoćnije zemlje, što bi bilo neodgovorno i neozbiljno.

Da li možemo to da prihvatimo, nisam siguran, poručio je predsednik i dodao da Srbija ima svoje crvene linije, za koje nije siguran da će se nekome dopasti.

Prema njegovim rečima, pozicija Srbije postaje sve komplikovanija zato što će, kako je tačno i predvideo pre osam meseci, zapadne zemlje pokušavati da, kako oni misle, reše problem Kosova i Metohije ulaskom Kosova u UN, jer smatraju da tako rešavju unutarevropski problem, ali i bez sumnje, zato što na taj način oduzimaju argument iz ruku Putina i Rusije, koji mogu da se pozivaju, kao što i čine, na taj slučaj.

Vučić je ponovio i da nije razumeo šta znači demanti iz EU, kada je rečeno da se menja arhitektura pregovora, posle razgovora sa Lajčakom i savetnicima predsednika Francuske i kancelara Nemačke.

U dva koloseka će se ići, a jedan kolosek koji ne menja arhitekturu razgovora se odnosi na sve moguće albanske zahteve, jer oni diktiraju teme, rekao je predsednik.

On je poručio da je najveća greška Srbije, pored pitanja upućenog Međunarodnom sudu pravde, bila ta što je prihvaćeno da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije.

Od tada, bez obzira na Briselski sporazum, nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo temu Zajednice srpskih opština, ukazao je Vučić.

Svaki put, da bi nas umirili, rekli bi da ćemo o tome sledeći put. A svaki sledeći put bi iskrsla neka nova kriza, koju bi proizveli ili Albanci podržani od zemalja Kvinte ili zajedno, a nama govorili da je to mnogo teška tema za Albance, saopštio je predsednik Srbije.

U tom smislu, on je dodao da na izjave Vojse Osmani, da Srbi na Kosmetu mogu i danas da formiraju ZSO, kao nevladinu organizaciju, niko od onih koji bi trebalo da odlučuju i da ih opomenu, ne kaže nijednu reč, pa ni posle razgovora sa Makronom i Šolcom u Pragu.

Ne mogu da ulazim u detalje predloga, jer on nije javan, ali suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organzacije, i u UN. Srbija bi za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i verovatno ekonomske značajne koristi, ponovio je Vučić.

On je istakao da bez obzira na sve da moramo da razgovaramo sa Nemačkom i Francuskom, jer su veliki i jaki, a i zato što je razgovor od životnog značaja jer mora da se radi na pomirenju sa Albancima i normalizaciji odnosa u svakom smislu:

Za Srbiju, i zbog našeg Ustava, a i ne samo zato, neprihvatljivo je da Kosovo bude članica UN. I to će nositi svoje posledice, jer cela ideja se zasniva na tome da ovako ili onako, bez našeg priznanja, jer ne bismo bili dodatno ponižavani da formalno priznamo Kosovo, ali da se ne bunimo i da damo jasan signal da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN, rekao je Vučić.

On je podsetio na to da je i u govoru u Skupštini, i kroz izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je usvojen u parlamentu, kao i danas, jasno rekao šta možemo, a šta ne možemo.

O svemu drugom možemo da razgovaramo, iako će uvek biti tema koje će izmišljati samo da bismo se bavili onim što njima odgovara, samo da nikad ništa ne bude u skladu sa međunarodnim pravom, čak ni u skladu sa aktima koje smo uz podršku EU zajednički doneli, rekao je Vučić.

On je istakao da će država nastaviti da pruža ekonomsku, socijalnu, humanitarnu i svaku drugu podršku našem narodu na Kosmetu i da će ona kroz sledeći budžet Srbije biti još veća nego do sada.

Predsednik je izjavio da će Savet Evrope 2. ili 3. novembra pokrenuti proceduru o prijemu Kosova u tu organizaciju i poručio da Srbija, dok je on predsednik, neće priznati nezavisnost Kosova.

To je jedan širi plan napravljen odavno, trebalo je 19. oktobra, ali tog datuma će, pretpostavljam, samo Dunja Mijatović da izađe sa svojom ocenom stanja ljudskih prava na Kosovu pred Savet Evrope, a zatim 2, 3. novembra očekujte da Biro komiteta ministara donese odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope, naveo je Vučić.

Oni čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara i da uđe litvanski član. Treba da znate da unapred znamo šta su isplanirali i da to nije ad hok akcija. Planira se već mnogo meseci i onda će krenuti u proceduru koja traje dugo, ali sa jasnim ishodom da Kosovo prime u Savet Evrope, rekao je predsednik.

To će, kako je istakao, biti dodatni pritisak na Srbiju i zbog Interpola, Uneska i drugih specijalizovanih orgnizacija UN da to prihvatimo i da nam na kraju, kako misle, ostaje da se suočimo i da naš i unutrašnji pravni sistem prihvati činjenice, odnosno dozvoli nezavisnost Kosova u fomalnom smislu.

Prema njegovim rečima, politika naše zemlje je da mogu da nam uzmu sve i da urade sve, a mi ćemo da se borimo koliko možemo, politički i pravno – da čuvamo svoju zemlju i svoje granice i teritorijalni integritet u skladu sa međunarodnim pravom.

Izgledi su nam mali, razgovarao sam i sa predsednicom Vlade i kako god bilo u ovom trenutku u srpskom rukovodstvu i dok sam ja predsednik ne postoji volja za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstva u UN, ponovio je Vučić.

On je dodao da može da se razgovara o drugim stvarima, ali o tome ne.

Vučić je rekao da je zahvalan srpskom narodu i da će Srbija nastaviti da deluje u skladu sa međunarodnim pravnim normama, zbog toga što Priština sa Kvintom preduzima na međunarodnom nivou aktivnosti za ulazak u brojne međunarodne orgnazacije.

Trenutno imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova i nastavićemo da radimo svoj posao. To je za nas užasno teško jer će velike sile svaku takvu odluku napadati. A ono što nas čeka, jeste taj širi plan napravljen odavno za 19. oktobar, rekao je predsednik.

Vučić je saopštio i da Srbija radi na novim skladištima nafte, dodajući da postoje dve ponude, od kojih je jedna britanskog Vitola za 400 do 500.000 tona, a druga konzorcijuma naših naftaša za 200.000 tona.

On je rekao da britanski Vitol traži posebne uslove za arbitraže, a da konzorcijum naših naftaša nudi da izgradi skladište od 200.000 tona.

Donećemo odluku o tome koja je ponuda bolja. Samo da znate da smo 2021. godine preradili 3,6 miliona nafte u rafineriji u Pančevu, a 2012. smo prerađivali 2,1 milion tona, što je danas gotovo dvostruko više, ukazao je predsednik.

On je dodao da se povećanje standarda vidi najbolje i u broju kamiona i automobila i naveo da je broj kamiona povećan sa 160.000 na 280.000, a broj automobila sa 1,7 na 2,35 miliona, što pokazuje koliko je rasla naša privreda.

Vučić je rekao da ćemo se snabdevati na različite načine naftom u ovom periodu i dodao da ćemo kupovati iračku naftu koja je 20 odsto skuplja, a koju ćemo naftovodom Janaf da dovodimo do naše zemlje.

On je naveo da je potrebno između 18 i 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske i najavio da ćemo brzo krenuti da ga radimo kako bismo se priključili na naftnu mrežu naših mađarskih prijatelja, pri čemu će otpočeti i brzi razgovori sa našim drugim partnerima u regionu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.