20 godina dečjeg dramskog stvaralaštva “Pinokijevaca” pretočeno u knjigu “Naš Pinokio”

“Naš Pinokio – 20 godina dečjeg dramskog stvaralaštva” naziv je knjige koju je promovisalo Udruženje “Anđeli čuvari” iz Valjeva. U punoj Svečanoj sali valjevske Muzičke škole, na priređenoj svečanosti, govorili su master vaspitač i presednica Udruženja “Anđeli čuvari” Vesna Lazić, stručni saradnik “Anđela čuvara” i Kreativne radionice “Pinokio” od osnivanja do danas i recezent knjige “Naš Pinokio” dr pedagoških nauka Mira Jovanović, zatim lektor ove monografije i saradnik Kreativne radionice “Pinokio” na polju likovnog stvaralaštva mr Jovanka Božić, potom dečji pisac i dobitnica nagrade Najbolji edukator u Srbiji i najbolji nastavnik Ex Yu Lucija Tasić, kao i knjižničar valjevske Matične biblioteke Marijana Timotić. Kroz knjigu “koja nije ni obična ni svakidašnja”, koja je sakupila “rukoveti” od dvadeset dva scenarija pozorišnih predstava za decu, javnost ima priliku da upozna jednu istoriju pozorišne umetnosti od 2009. do 2022. godine, kreirane od strane stručnog tima iskusnih i vrednih vaspitača Kreativne radionice “Pinokio”, predvođenih Vesnom Lazić kao nosiocem ovog celokupnog  poduhvata.

Pinokio-2

Knjiga “Naš Pinokio” sabrala je dve decenije predanog rada i kreativnosti vaspitača Kreativne radionice “Pinokio”, kroz prikaz realizovanih dečjih predstava na različite teme po izboru dece i vaspitača. Među koricama monografije objedinjeno je dečjih pozorišnih kreacija za 22 predstave a, kako je istaknuto na promociji, ima ih još za dve knjige.

Promovisana monografija izraz je sveukupne primene dramskog metoda u radu koji je i uža specijalnost master vaspitača Vesne Lazić, predsednice Udruženja “Anđeli čuvari” i kordinatora Kreativne radionice “Pinokio”.

“Mi smo na stranice knjige “Naš Pinokio” uselili neki drugačiji, lepotom deteta obojen svet, čaroban i bajkovit. Radili smo kolege i ja, igrali se zajedno sa našim malim glumcima, našim “Pinokijevcima”, sa željom da u njima razvijemo talente i ljubav prema pozorištu. I uspeli smo. Nizale su se, tokom godina, jedna za drugom brojne dečje predstave. Koliko se ozbiljno radilo na ovim dečjim pozorišnim kreacijama najbolje govore činjenice da je puno sjajnih vaspitača, i bivših, i sadašnjih, vrtića “Pinokio”, bilo angažovano na predstavama, kao i čitav tim ljudi od scenografa, kostimografa, instruktora plesa. Posedujemo i ogroman fundus kostima i opreme, koji su specijalno rađeni za svaku predstavu. Bila mi je ogromna želja da ova knjiga ugleda svetlost dana, jer ona na svoj način oslikava koliko smo u svom radu posvećeni onima koji su zvezde sjajne u životima svih nas. Našoj voljenoj deci”, kazala je,između ostalog, Vesna Lazić u svom emotivnom govoru.

Pinokio-1

Čitalac knjige “Naš Pinokio” može da pročita kako se odvijao život u valjevskoj Kreativnoj radionici “Pinokio” tokom dve decenije bogatog iskustva vaspitača, kroz prikaz realizovanih dečjih predstava na različite teme.

“Čitajući delove ove zbirke iskusnih vaspitača, saznajemo kako je stručni tim vaspitača u Kreativnoj radionici Pinokio kreirao dečje predstave u podsticajnoj atmosferi, u kojoj su oživljavali likove iz dečjih bajki, negovali i ulepšavali zajedničko življenje dece, vaspitača i roditelja, sa ciljem poboljšanja kvaliteta rada iz partnerstva sa porodicom”, deo je recenzije dr pedagoških nauka Mire Jovanović.

Pinokio-4

Udruženje “Anđeli čuvari” i Kreativna radionica “Pinokio” od srca su monografiju poklonili svom gradu Valjevu i svim cenjenim kolegama kojima ona može pomoći jer, kako je naglašeno na promociji, vaspitanje dece podrazumeva nesebičnu saradnju i međusobnu interakciju u interesu naših najmlađih.

Pinokio-3

Nakon oficijelnog dela promocije, na pozornicu su izaši “Pinokijevci” različitih generacija, među kojima su i bili i oni koji su pre 2 decenije učestvovali u izvođenju adaptiranih dramskih tekstova za prve “Pinokijeve” predstave, a sada su studenti na fakultetima.

Pinokio-16

Gradska uprava Valjevo prepoznala je značaj knjige “Naš Pinokio – 20 godina dečjeg dramskog stvaralaštva” i u velikoj meri finansirala je njeno štampanje.

U muzičkom delu programa promocije monografije nastupila je Kalina Bigović, učenica 3. razreda MŠ “Živorad Grbić” – odsek klavir, nekadašnja polaznica Kreativne radionice “Pinokio”.

Pinokio-9

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.