Za vikend “Čvarkijada” – Šoder čvarci u subotu, u nedelju duvan čvarci

Ovog vikenda u Valjevu se održava 16. Festival duvan čvaraka, popularna “Čvarkijada”, koju godinama unazad, tokom dva dana održavanja manifestacije, poseti na desetine hiljada ljubitelja najpoznatijeg valjevskog brenda – “slanih, a slatkih” duvan čvaraka. U subota, 8. oktobra Valjevo će duž Kolubare mirisati na “šoder” čvarke, a  nedelja, 9. oktobar, kao glavni dan Festivala, biće posvećen, naravno, duvan čvarcima. U susret tradicionalnoj stalnoj gradskoj manifestaciji, konferenciju za medije održali su Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo koja je i organizator Festivala duva čvaraka, Slavan Batoćanin, idejni tvorac “Čvarkijade” i Veseljko Belušević izvršni direktor ove manifestacije.

Cvarkijada

Sa konferencije za medije povodom 16. Festivala duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka, kako je kazala direkorka TOV Ana Marković, zaista predstavlja brend ne samo našeg grada, već celog Kolubarskog okruga. Ona je naglasila da su duvan čvarci prepoznati na mapi Republike Srbije kao nacionalno jelo.

“Dosta toga smo unapredili, imamo ukupno 52 ekipe koje će spremati i šoder i duvan čvarke. Biće oko 200 izlagača na prodajnoj izložbi. Zaista nas očekuje jedan sadržajan program”, kazala je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo.

Ana-Markovic

Ana Marković, direktorka TOV

Idejni tvorac “Čvarkijade” Slavan Batoćanin istakao je da očekuje da će nakon dvogodišnje, pandemijske pauze, ovogodišnji Festival čvaraka biti posećen “kao nikada do sada”.

“Bilo je godina kadaje učestvovalo i 80 ekipa, ali svakako nije malo ni 52. Mislim da će biti kao nikada do sada, ne samo zbog broja učesnika, već i zbog samog prisustva brojnih izlagača, kojih ima preko 200. Smatram da je manifestacija ove godine bolje i temeljnije organizovana. Ono što do sada znam je da će na Festivalu biti ljudi iz cele zemlje i iz bivše Jugoslavije. Očekujemo veliki odziv za oba dana i pozivam sve ljude da probaju vrhunske čvarke”, rekao je Slavan Batoćanin.

Slaven-Batocanin-Cvarkijada

Slavan Batoćanin, idejni tvorac “Čvarkijade”

Batoćanin je najavio da će zbog porasta cena svinjskog mesa i masnoća, cena duvan čvaraka biti od 1.300 dinara za kilogram.

“Nije lako mesarima ove godine, jer nema svinja, ni masnoće. Takmičari za učešće na “Čvarkijadi” plaćaju kotizaciju 10.000 dinara za dva dana i mnogi su od nas tražili da mi nabavimo masnoću, ali koga god sam zvao nisam uspeo da nađem. Ipak, mislim da su se dovoljno pripremili. Potražnja je velika i mislim da će se čvarci koji se naprave brzo rasprodati”, naglasio je Slavan Batoćanin.

Veseljko-Belusevic

Veseljko Belušević, izvršni direktor Festival duvan čvaraka

Detaljnije o dvodnevnom programu valjevske “Čvarkijade” govorio je Veseljko Belušević, izvršni direktor Festivala duvan čvaraka.

“Prvoga dana svečano otvaranje je u 12 časova, na Platou Centra za kulturu, potom će se održati festival kulturno – umetničkih društava iz Valjeva. Zatim će u 16 časova biti podeljene nagrade najboljim majstorima šoder čvaraka. Prvi dan Festivala završava se koncertom Harisa Džinovića u 20 časova. Drugi dan, u okviru Festivala duvan čvaraka, u 11 časova počinje prvi Festival rabadžijske muzike, koji organizuje KUD “Gradac”. To je takmičenje u sviranju na okarini, fruli i dvojnicama i do sada ima 25 prijavljenih učesnika. Od 15 sati, nastupiće Pavlina Radovanović, koja peva etno muziku i kojoj će društo praviti neki od naših kulturno – umetničkih društava sa svojim grupama pevača. Očekujemo više hiljada gostiju i očekujemo da svi iz Valjeva odu zadovoljni i da sve prođe kako treba”, kazao je Veseljko Belušević.

Cvarkijada-1

Konferencija za medije povodom 16. Festivala duvan čvaraka

Za pobednike takmičenja u pripremanju čvaraka pripremeljene su vredne nagrade. Najbolji u spremanju duvan čavaraka biće nagrađeni frižiderom kompanije “Gorenje”, dok će pobednike u pripremi šoder čvaraka na poklon dobiti peć kompanije “Blist”.

U saradnji sa saobraćajnim preduzećem “Lasta” Valjevo dogovoreno je da se svi autobusi koji dolaze sa strane mogu parkirati na autobuskoj stanici.

Kao i svake godine, Ulica Vuka Karadžića, od Pošte do Poslastičarnice Rim, biće zatvorene za saobraćaj za vreme trajanja koncerta.

Organizator 16. Festivala duvan čvaraka je Turistička organizaca Valjeva, a pokrovitelj manifestacije Grad Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.