Zahvaljujući 4.4. miliona evra od EU Valjevo bezbednije od poplava

Završetak radova na rekonstrukciji korita reka Kolubare, Obnice i Jablanice, izvedenih u okviru projekta Evropske unije “Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava”, obeležen je juče posetom šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i direktora Austrijskog kulturnog foruma Adrijana Fajksa. Oni su u pratnji direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marka Blagojevića, direktora Javog preduzeća “Srbija vode” Gorana Puzovića i gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, obišli lokaciju kod mosta za Veselinoviće na reci Obnici, gde su videli izvedene radove, u parku preko puta Centra za kulturu kao simbol prijateljstva i saradnje zasadili drveće i obratili se medijima na kolubarskom keju, ispod oslikanog pešačkog mosta sa natpisom “Evropska unija i Valjevo zajedno protiv poplava”.

Obeležavanje završetka radova u okviru projekta “Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava” u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Vrednost celokupnog projekta koji obuhvata radove na rekonstrukciji infrastrukture za odbranu od poplava u Valjevu, Svilajncu, Paraćinu, Obrenovcu i Surčinu je 19,5 miliona evra, od čega je 19 miliona donirala EU, a pola miliona evra finansirano je od strane Republike Austrije. Što se tiče Valjeva, ukupna vrednost izvedenih radova na infrastrukturi za zaštitu od polava je 4.4. miliona evra i ta sredstva implementirana su preko Austrijske razvojne agencije. Rehabilitovano je 6,3 kilometra korita reke Kolubare, Obnice i Jablanice.

“U proteklih 5 godina, uz pomoć Vlade Republike Srbijem, uloženo je puno truda i novca i urađeno je puno da se podigne nivo  bezbednosti vodotokova. Evropska unija je izdvojila 170 miliona evra kako bi se pomoglo Srbiji da se sistem za borbu protiv poplava rekonstruiše, očisti i ojača i da se bori protiv onoga što je postala jedna nova realnost. Ovo je nešto što je urađeno zajedničkim naporima, a takođe je bitno podizanje svesti u Srbiji da su poplave uvek moguće. U junu ove godine, kada su bile velike padavne i kada je nivo vode bio veći nego 2014, videli smo da ovaj sistem radi i da nije došlo do poplava, što me jako raduje. Tako je ovaj sistem na naki način testiran i uspeo da održi bezbednost građana Valjeva”, rekao je Sem Fabrici prilikom jučerašnje posete Valjevu.

Nj.E. Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji / Foto: Valjevska posla

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks podsetio je da je Valjevo bilo jedan od gradova koji je bio najviše pogođen u poplavama pre 6 godina i da smo naučili da moramo da budemo spremni na najgoru stranu koju priroda može da nam pokaže.

“Mi smo zajedno tu, i Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, da se suočimo sa svim izazovima koje nose koimatske promene. Kao što vi kažete “Bolje sprečiti nego lečiti” i mislim da je to slogan za buduća vremena. Drago mi je što je ovaj sistem izdražao u situaciji koju smo imali u junu mesecu i učinio Valjevo bezbednijim gradom”, kazao je Adrijan Fajks napomenuvši da je u sklopu posete predstavnika EU u Valjevu  zasađeno i drveće u parku “jer  je zaštita vazduha takođe jedna od stvari na kojoj moramo raditi”.

Na svesrdnoj pomoći i svemu što je urađeno da kao grad budemo jači u borbi protiv polava i bezbedniji, u ime građana Valjeva prisutnim gostima i građanima Evropske unije, Austrije i Japana, zahvalio se gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

“Zahvaljujući prijateljima iz celog sveta i odgomnim angažovanjem Vlade Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, posle šest godina smo svedoci da ne samo da su sanirane štete, nego je i Valjevo zaštećenije od nekih eventualno budućih velikih bujičnih poplava i voda. U ime građana Valjeva, želim da se zahvalim građanima EU, Japana i Austrije i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati na projektima koji služe da razvijaju naša društva i države, a da se nećemo boriti protiv prirodnih nepogoda i posledica koje one izazivaju”, kazao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Sem Fabrici i Adrijan Frajs sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem na oslikanom kolubarskom pešačkom mostu / Foto: Valjevska posla

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević naglasio je da Evropskoj uniji dugujemo veliku zahvalnost na 170 miliona evra bespovratnih sredstava koja su odobrena za obnovu nakon poplava. Prema njegovim rečima, Evropskoj uniji dugujemo zahvalnost i na fleksibilnopsti i efikasnosti, kao dve ključne odlike pomoću koje je Srbija primila od Evropske unije nakon poplava 2014.

“Te poplave su za nas bile poziv za buđenje. Taj poziv za buđenje proizveo je potpuno promenjen pristup upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda, ne samo od poplava, već i od klizišta. Zbog toga su za prethodnih 6 godina opredeljena i uložena velika sredstva u obnovu preventivne infrastrukture na vodotocima i u sanaciju klizišta. Jedan dinar uložen u prevenciju ravan je 7 dinara koje se posle broje u šteti koja nastane kad se ne ulaže u prevenciju. Zbog toga ne smemo da stanemo i ne smemo sebi da priuštimo da stanemo. Svakog dana treba da radimo tako da svakog narednog dana budemo makar trunku bezbedniji nego što smo to bili danas ili juče. To podrazumeva ne samo strukturne, već i sistemske mere”, istakao je Marko Blagojević.

Direktor Javnog preduzeća “Srbijavode” Goran Puzović je naglasio da je nakon popolava prvi zadatak “Srbija voda” bio da se svi oštećene objekte saniraju i vrate u prvobitno stanje i da se stepen bezbednosti vrati na onaj stepen koji je bio pre maja 2014. godine. Prema njegovim rečima, zahvaljujući prijateljima iz celog sveta, i Vladi Japana, i Evropske unije i Svetskoj banci, uspeli smo da u prethodnih šest godina saniramo i rekonstruiđemo sve oštećene objekte i izgradimo nove.

“U trećoj fazi koju smo imali od 2017. do današnjeg dana, zahvaljujući Evropskoj uniji i odvojenih 4.4 milion evra sanirali smo preko 2 kilometra korita Kolubara, izgradili smo potpuno novo korito u dužini preko 1,5 kilometara, na Obnici smo uradili 650 metara potpuno nove regulacije. Danas možemo reći za Valjevo da je grad u kome je život mnogo bezbedniji u odnosu na 2014. godinu. Da li smo ovde posao završili, nismo. Ono što predstoji i što je zadatak postavljen “Srbija vodama” jeste da korito uvek bude odnegovano i uređeno, da sva eventualna oštećenja koja će se pojavljivati, budu na vreme sanirana” , rekao je Goran Puzović.

Sem Fabrici i gradonačelnik Gojković prilikom sadnje drveća u parku kod “Partizana” / Foto: Valjevska posla

U okviru projekta “Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava” rehabilitovano je ukupno 6,3 kilometara korita Kolubare, Obnice i Jablanice na području Valjeva. Na deonici reke Kolubare, između stočne pijace i kaskade kod “Austroterma”, izgrađeno je ukupno 2,2 kilometra novih nasipa. Rekonstruisani su nasipi, kamena obloga i korito Kolubare na više lokacija na potezu od “Austroterma” do “belog mosta”, u ukupnoj dužini od 2 kilometra. Na deonici reke Kolubare kod stadiona “Park Pećina” rekonstruisano je i kamenom obloženo u poplavama oštećeno korito u dužini od 450 metara. Očišćeno je 260 metara korita reka Kolubara na lokaciji kod “Valjevske pivare” i oko 1,25 kilometara korita reke Jablanice, od mesta na kojem spajanjem Obnice i Jablanice nastaje Kolubara uzvodno. Izgrađeno je ukupno 1,2 kilometra odbrambenih armirano-betonskih zidova na reci Obnica, na potezu od Kazneno-popravnog zavoda do ispod mosta za Veselinoviće.

Foto: Valjevska posla

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.