Zamenik gradonačelnika Valjeva: “Zamolio sam predstavnike opozicije da javna rasprava o aerozagađenju ne bude politička promocija”

U susret javnoj raspravi o aerozagađenju u našem gradu, zakazanoj za ponedeljak, 24. decembra, tačno u podne, razgovarali smo sa zamenikom gradonačelnika dr Zoranom Živkovićem koji će biti moderator ove iščekivane javne rasprave. On je za Valjevska posla najavio da će pored njega i gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića javnoj rasporavi prisutvovati direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović sa svojim saradnicima Urošem Rakićem i Meilenkom Jovanovićem, zatim direktor JKP “Toplana Valjevo” Zoran Stepanović i načelnica sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić, koji će imati svoja uvodna izlaganja, kao i predstavnici svih političkih partija, šefovi odborničkih grupa i odbornici koji samostalno deluju u gradskom parlamentu. Posle uvodnih izlaganja najavljenih učesnika predviđeno je da se vodi debata po 5 minuta bez ograničenja u broju izlazaka. Prema rečima zamenika gradonačelnika, problem aerozagađenja nije od juče i neće se rešiti tog 24. decembra, a cilj predstojeće javne rasprave je da se postave osnove nađu zajedničke smernice za buduće sprovođenje mera u rešavanju problema aerozagađenja.

Valjevo

Valjevo u smogu (foto: Dragan Krunić)

“Razgovarao sam sa predstavnicima opozicije i zamolio ih da javna rasprava ne bude politička promocija. Jedina moja želja u toj celoj priči bila je da ta javna rasprava ne poprimi politički karakter, jer ovo nije pitanje politike, već pitanje svih građana, naše dece, naše budućnosti. Posle javne rasprave sledi sednica gradske Skupštine, gde svi imaju priliku da iznose svoje političke stavove i konotacije”, naglašava Živković.

U svom uvodnom izlaganju kao moderatora javne raprave on će se, između ostalog, osvrnuti na koleraciju egzaktnih podatka merenja polutanata u vazduhu i porasta obolelih od karcinoma pluća od 2014. godine, kada je zaključeno da su srednje vrednosti štetnih materija, posebno PM10 čestica, kao i broj dana prekoračenja gornjih vrednosti, znatno iznad onoga što bi se moglo očekivati za grad veličine Valjeva i privredu u našem gradu.

“Prema meritornim podacima iz 2014. godine imali smo 162 dana prekoračenja gornjih vrednosti PM10 čestica i tada je otkriveno 75 novoobolelih maligniteta pluća. U 2015. godini smo imali 174 dana prekoračenja i 82 novoobolele osobe. Tokom 2016. godine smo imali 171 dan prekoračenja i 80 novoobolelih. Zaključno sa prošlom godinom bilo je 114 dana prekoračenja gornjih vrednosti PM10 čestica i 90 novoobolelih od karcinoma pluća”, ističe surovu statistiku dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika Grada Valjeva, naglašavajući da je aerozagađenje jedan od potencirajućih faktora pojačanog oboljevanja od karcinoma pluća.

Moderator javne rasprave o aerozagađenju zamenik gradonačelnika Valjeva dr Zoran Živković (foto: Valjevska posla)

Jedno od neizbežnih pitanja na javnoj raspravi u ponedeljak biće šta je do sada učenjeno da se problem aerozagađenja smanji ili reši. “Nije da smo sedeli skrštenih ruku, nešto jesmo uradili. Kažem da uvek može i više i bolje. Izgradnjom Toplane 2007. godine ugašeno je 80 pojedinačnih kotlarnica, čime se uticalo na smanjenje aerozagađenja. Ne treba prenebregnuti činjenicu da je Opšta bolnica Valjevo, sa negde oko 30.000 kvadrata, u oktobru mesecu priključena na gradsku Toplanu. Najveći problem su svakako individulane kotlarnice. Jedno od naših razmišljanja bilo je da svi građani koji imaju kotlove na ugalj pređu na kotlove na pelet uz subvenciju države koja bi bila najmanje 40%, što nije malo. Biće mnogo lakše ponuditi opciju staro za novo, gde građani daju svoj stari kotao na ugalj i dobiju novi kotao na pelet. Jedna od mojih sugestija kada sam bio na sastanku u Agenciji za zaštitu životne sredine bila je da ekološki problemi u kojima se sada nalazi Valjevo ne mogu biti problem samo Ministarstva zaštite životne sredine, već to mora biti udruženo delovanje sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom energetike. Samo takvim zajedničkim delovanjem mogu se obezbediti veći finasijski tokovi, odluke koje budu donete imaće daleko veću težinu i može se Valjevo dovesti u normalne okvire kada je aerozagađenje u pitanju. To podrazumeva da Krušik, Univerzitet Singidunum, Zavod za javno zdravlje priključiti na Toplanu, a građanima koji imaju individualne kotlarnice ponuditi stimulativne mere za promenu energenata”, precizira zamenik gradonačelnika.

On podseća da je broj vozila takođe bitan “saučesnik” u aerozagađenju sa kojim se već duže bori naš grad i iznosi podatak da je u Valjevu registrovano 40.000 vozila, od čega su skoro polovina “dizelaši” i to stari između 15 i 20 godina. Izračunato je da se iz automobila izbaci oko 18.000 tona štetnih materija u vazduh koji udišu Valjevci. Jedno od rešenja o kojem se uveliko razmišlja je izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz centralnih delova grada, odnosno izgradnja obilaznice. Grad Valjevo može da obezbedi sredstva samo za izradu studije izvodljivosti, sve ostalo je pod republičkom ingerencijom.

Uobičajena slika Valjeva tokom grejne sezone (foto: Valjevska posla)

Prošlogodišnji podaci dobijeni sa 4 merna mesta u Valjevu pokazuju da je za Valjevo najkritičniji meseci su novembra, decembra, januar i februar. Prema tim podacima, tokom novembra meseca 2017. godine najveće prekoračenje bilo je za čađ na mernom mestu Peti Puk. U decembru mesecu prošle godine najveće prekoračenje za čađ je opet bilo na Petom Puku, a za PM10 čestice na mernom mestu Novo Naselje. Tokom januara 2017.  na mernim mestima Peti puk i Novo naselje zabeleženo su prekoračenja i za azot-monoksid i azot-dioksid, dok su na istim lokacijama u februaru prošle godine zabeležena maksimalna prekoračenja čađi.

Medicina je već rekla svoje, a to je da je pojačano aerozagađenje jedan od faktora koji utiče na pojavu karcinoma pluća. Smatra se da u Srbiji godišnje od raka pluća oboli oko 6.000 ljudi, od ćega 4.500 umre. Svega oko 1.500 ljudi u Srbiji koji su oboleli od karcinoma pluća ima šansu zalečenja. Kao direktna posledica izloženosti PM10 česticama i porasti aerozagađenja tokom 2016. godine u Srbiji je umrlo više od 6.500 osoba, što nas stavlja na neslavno vicešampionsko mesto po redu smrtnosti u Evropi. Vazduh zagađen štetnim materijama doprinosi i broju obolelih od respiratornih i od kardio-vaskularnih bolesti. U Srbiji 8% odrasle populacije boluje od astme. Pre procenama zagađen vazduh uzrokuje negde oko 500.000 napada astme u Srbiji.

M.P.M.

Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.