Zaupokojena liturgija arhimandritu Nektariju sutra ujutru

Povodom upokojenja arhimandrita Nektarija Vitalisa, starešine Hrama Svetog Nektarija u Kamarizi (Atina) i velikog molitvenika i prijatelja srpskog naroda, u subotu, 10. februara, sa početkom u 7 sati, biće služena zaupokojena Liturgija u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Nakon Liturgije, biće obavljen parastos u Hramu Svetog Nektarija Eginskog.

Susret Episkopa valjevskog G. Milutina sa starcem Nektarijem u Kamarizi kod Lavria (foto: eparhijavaljevska.rs)

Jedan od najdražih duhovnika u pravoslavnom svetu današnjice, za mnoge svetitelj koji zemljom hoda, arhimandrit Nektarije Vitalis, starešina Hrama Svetog Nektarija u Kamarizi, usnuo je u Gospodu na praznik Prepodobnog Ksenofonta i Marije, 8. februara/26. januara 2018. godine. Od milja zvani “starac Nektarije”, kako su verni nazivali ranohrišćanske oce, uvek je rado primao poklonike iz Srbije i uznosio molitve za naš narod. Kako je prvi hram sa imenom njegovog nebeskog zaštitnika podignut u Valjevu, vernom narodu na obalama Kolubare darivao je ikone, epitrahilj Svetog Nektarija, sveto ulje i vodu, kao i obilje blagoslova za zdravlje i radost. Iako stopom nije zakoračio u Valjevo, starac Nektarije u molitvenoj ljubavi sa zavičajcima Vladike Nikolaja i Oca Justina neprestano je prebivao i prebivaće u danima koji dolaze.

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog G. Milutina, na ušću Gradca u Kolubaru podignut je Hram Svetog Nektarija Eginskog, prvi na teritoriji Srpske Pravoslavne Crkve posvećen slavnom čudotvorcu sa ostrva Egina. Preko svoje duhovne kćeri, dobrotvorke hrama Natalije Kovačević, arhimandrit Nektarije Vitalis redovno je slao darove i upućivao blagoslove Valjevcima i srpskom narodu uopšte.

Neka Gospod podari Carstvo nebesko arhimandritu Nektariju Vitalisu, živom svetitelju našeg vremena!

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.