Samo 5 kuća u celom Valjevu priključeno na “Toplanu”

Na daljinski sistem grejanja se u Valjevu od početka jula meseca 2017. godina do sada priključio 51 novi korisnik, što je preko 7.600 kvadratnih metara nove površine koju snabdeva JKP “Toplana Valjevo”. Većina tih novih korisnika (29) stanuje na adresi u Pantićevoj ulici, a novajlije u korišćenju usluga gradske Toplane su i hoteli “Narcis” i “Grand”.

Što se tiče rešavanja problema aerozagađenja u gradu ovi podaci novopriključenih korisnika na daljinski sistem grejanja su dobre vesti, ali podatak koji je poražavajući je taj da samo 5 kuća u celom našem gradu koristi usluge “Toplane”! Poražavajući je zbog toga što se zna da su upravo najveći zagađivači individualne kotlarnice, kojih prema procenama u Valjevu ima 60% i koje se mahom greju na štetni, ali jeftiniji ugalj.

“Od 5.100 računa koliko šaljemo svakog meseca, samo 5 računa se šalje na adresu individualnih kuća koje su priključlene na centralni sistem grejanja”, kaže direktor JKP “Toplana Valjevo” Zoran Stepanović.

Zoran Stepanović, direktor JKP “Toplana Valjevo” (foto: valjevskaposla.info)

Cene grejanja po kvadratu (89,67 do 134,5o dinara, u zavisnosti od tarife) ili po isporučenoj toplotnoj energiji (5,34 do 8,01 dinara u zavisnosti od tarife), svakako su osnovni problem zbog koje brojni građani ne razmišljaju o priključenju na “Toplanu”. Na smanjenje cene grejanja po kvadratu neznatno utiče cena niskosumpornog mazuta na svetskom tržištu, koji kao energent za sada koristi “Toplana”, ali u najvećoj meri na bitno smanjenje cene isporučivanja toplotne energije utiče broj novih korisnika, jer se tako povećava kvadratura koju ovo javno preduzeće “pokriva”.

Valjevo

Zgrada JKP “Toplana Valjevo” (foto: valjevskaposla.info)

“Ugradnjom kotla na bio-masu mi bismo u startu mogli da spustimo cenu grejanja za 15% do 20%. Tako bismo sigurno dobili nove korisnike, što bi svakako uticalo na dodatno pojeftinjenje cene isporučene toplotne energije. Mi za mazut izdvajamo 2,2 miliona evra. Da smo imali kotao od 9 megavata na bio-masu mi bismo za mazut potrošili negde oko milion evra. Ostalo  bi nam oko 1,2 miliona evra, od čega bi nas sečka koštala 500.000 evra. Što je oko 700.000 evra manji trošak. To je blizu 100.000 miliona dinara. Gledajući tako cifre, mi sa tim možemo odmah da spustimo cenu”, precizira Stepanović.

Što se tiče cene priključka na “Toplanu”, njegova cena je 600 dinara po kvadratu i moguće ga otplaćivati uz račun za grejanje na 24 meseca. Tako za stan od 50 kvadrata mesečno treba platiti 1.250 dinara za priključak na Toplanu u trajanju od 2 godine.

Valjevo

Zgrada JKP “Toplana Valjevo” (foto: valjevskaposla.info)

U prethodnoj sezoni “Toplana” je dala oko 2% svojih prihoda da se pređe na mazut boljeg kvaliteta, koji ima nizak procenat sumpora (o,7%). Uprkos tome što se koristi skuplji i daleko kvalitetniji mazut, Stepanović kaže da “Toplana” i dalje zagađuje vazduh, ne toliko grad Valjevo, već okolna mesta i gradove.

“Analize dimnih gasova, koje se rade dva puta godišnje pokazuju da nismo u skladu sa propisom iz 2016. godine. To ne želim da ignorišem, tako da ćemo ove godine započeti sa projektom prelaska na komprimovani gas za mali kotao od 30 megavata. Nabavka gasa će “Toplanu” koštati skoro isto kao nabavka mazuta, a njegova prednost je što ima manje fluktuacija. Prelazak našeg manjeg kotla na komprimovani gas koštaće nas oko 35 miliona dinara i jeste da je to oko 7% naših prihoda, ali ćemo biti u zakonskom okviru kada su upitanju merenja emisije zagađujućih materija u vazduh”, ističe prvi čovek valjevske “Toplane”.

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.