Zbog havarija u TENT-u van pogona blokovi B1 i B2

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović predsedavala je danas hitnoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, na kojoj su izneti podaci o stanju u termokapacitetima, kao i izveštaji o proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije.

Sednica-VladeSednica je hitno sazvana zbog havarija koje su se desile u Termoelektrani „Nikola Tesla“.

Naime, današnja havarija na bloku B2, izazvana oštećenjem mlinskog kola, izbacila je taj blok iz pogona. Prilikom havarije nije bilo povređenih radnika. Očekuje se da tokom sutrašnjeg dana blok B2 bude vraćen u sistem.

Blok B1 u TENT-u od juče nije u sistemu zbog požara koji je izbio na gorioniku mazutnog sistema i trebalo bi do sutra ujutru ponovo da bude u pogonu.

Na sednici je konstatovano povećanje proizvodnje električne energije u kapacitetima koji koriste obnovljive izvore, pre svega u hidroelektranama. Prenosni i distributivni sistem funkcionišu bez većih problema.

Rezerve energenata za toplane u Srbiji su dovoljne do kraja zimske sezone i nema bojazni da će doći do prekida isporuke toplotne energije. Iz „Beogradskih elektrana“ je saopšteno da isporučuju toplotnu energiju 24 sata, a povećane su i zalihe gasa u skladištu Banatski dvor.

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, prisustvovali i predstavnici JP „Srbijagas”, „Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, „Elektrodistribucije“ i „Naftne industrije Srbije” a.d.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, JKP „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, kao i članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, „Transportgasa“, JP PEU Resavica i „Srbija Kargo“, a.d.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.