Zbog slobode – Ni Kurta ni Murta!

Na “jubilarnom” desetom protestnom okupljanju “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” koje se svakog petak održava na Desankinom vencu, sinoć su u 19.30 časova govorili oni koji “ne mogu da govore u Drugom dnevniku RTS-a”. Prisutnima su se obratili narodni poslanik Balša Božović, borac za ljudska prava iz Novog Pazara Aida Ćorović, predstavnik Građanskog fronta “Ne davimo Beograd” Zdravko Janković i predstavnica Udruženja “Jasno i glasno” iz Požarevca Marija Simić-Lazarević. Govornici su podsetili da su ciljevi građanskih protesta širom Srbije slobodni i pošteni izbori i slobodni mediji i pozvali sve građane da dođu na glavni građanski miting koji je danas zakazan u 15 časova ispred Narodne Skupštine u Beogradu.

10. protestna šetnja “Valjevo bez straha -1 od 5 miliona” / Foto: Print Screen Facebook stranica RTV Marš

Narodni poslanik Balša Božović (DS) poručio je predsedniku Aleksandru Vučiću da više nema podršku, da ga Srbija više neće i da zato građani žele slobodne i fer izbore. On je pozvao prisutne da danas dođu na miting ispred Narodne Skupštine u Beogradu i naglasio da se žele mirni i građanski protesti. 

“Mi ne želimo nasilje i ne želimo da ga pobeđujemo i smenjujemo u revoluciji na ulici. Ne želimo da imamo neprijatelje. Mi smo politički neistomišljenici, mi smo za mir i za razum. Da da bi se to dogodilo i da bi Srbija bila civilizovana i moderna država mi se zalažemo za fer i slobodne izbore”, naglasio je Balša Božović.

Balša Božović, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije na protestu u Valjevu / Foto: Print Screen Facebook stranica RTV Marš

“Sinoć je Alkesandar Vučić imao skup u Novom Sadu. Hvali se kako je bilo mnogo ljudi, ali da vam kažem jednu stvar, to su naši sugrađani, maltretirani, ucenjeni, prećeno im je, naterani da budu tamo. I za njih se borimo.  Ovo je i njihova zemlja i ovu zemlju ćemo osloboditi zbog njih”, rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, danas, nažalost, niko više ne veruje u institucije ove zemlje, u ovu državu i u predsednika Republike Srbije. “Državu vode ljudi kojima je palo na pamet da štrajkuju glađu zato što se boje opozicije, što im se ne sviđa opozicija i što im se ne sviđaju građanski protesti. I znate šta se dogodilo? Nisu ni krenuli, a već su odustali. Nastavite junaci da štrajkujte glađu, nemojte tek tako da odustajete, hajde da vas vidimo, održite reč”, poručio je državnom rukovodstvu narodni poslanik Balša Božović uz komentar da se vlast uplašila zato što zna da je kraj.

Narodni poslanik Balša Božović (DS) na protestu “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Print Screen Facebook stranica RTV Marš

Borac za ljudska prava Aida Ćorović poručila je prisutnima da treba da izvučemo pouku iz svega što nam se desilo poslednjih nekoliko “strašnih godina” koje ne možemo da izbrišemo i da od danas svoje živote počenemo da živimo drugačije. Ona je rekla da želi da počnemo da pričamo o budućnosti, a ne više o Aleksandru Vučiću, jer “ma koliko on u ovom času delovao moćan i jači nego ikada, on je već naša sramna prošlost koje će se generacije stideti”. Ona je istakla da očekuje da su svi savladali mučnu i tešku lekciju koja govori da je uvek i sve zavisilo samo i isključivo od nas, jer ako tu lekciju nismo naučili posle svega, onda nema nade da opstanemo kao narod.

“U ovom trenutku naše društvo se nalazi na ivici građanskog rata i na svima nama leži odgovornost da do njega ne dođe. Čak i vrlo naivnim građanima je jasno da ova vlast huška i okreće jedne protiv drugih, ali mi moramo da nađemo način da ne dopustimo da se to dogodi”, upozorila je Aida Ćorović.

Aida Ćorović, borac za ljudska prava / Foto: Print Screen Facebook stranica RTV Marš

Prema njenim rečima, važno je da nađemo jedan, ali ključni cilj, kome svi moramo da težimo, bez obzira na partijsku i svaku drugu pripadnost. “Taj cilj mora da bude povratak uzurpiranog društva u ruke nas građana. Institucije moraju da počnu da služe građanima. Povratak svakog prava, slobode, dostojanstva i vlasništva građana se mora vratiti građanima Srbije. Samo građanin mora i sme da ima suverenitet, vrhovnu i neograničenu vlast, jer nam to i Ustav garantuje”, kazala je Aida Ćorović i naglasila da ako hoćemo da se izborimo za bolju i pravedniju Srbiju, ključno i osnovno je da shvatimo da smo mi građani vlast, da smo mi vlasnici Srbije i da je nužno da povratimo kontrolu nad svojim vlasništvom i svojinom.

Predstavnik Građanskog fronta “Ne davimo Beograd” Zdravko Janković pohvalio je “ličnu hrabrost” Valjevaca da organizuju proteste i njihovu istrajnost u svemu što rade, znajući da je to jako teško u malim sredinama, jer “imamo posla sa jednom neodgovornom i popriličnom nestabilnom vlašću koja zarad jeftinog kvazi političkog marketinga preti da će štrajkovati glađu protiv opozicije.”

“Mi smo ove naše proteste pokrenuli svi zajedno praktično iz očaja, jer drugačijeg dijaloga u ovom društvu nema. Ključni nosilac toga da nema dijaloga unutar samog društva je naravno ova vlast. Vlast koja ovo društvo deli, koja ovo društvo okreće jedno protiv drugog”, rekao je Jankvić.

Zdravko Janković, Građanski front “Ne davimo Beograd” na protestnom skupu “Vajevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Print Screen Facebook stranica RTV Marš

Prema njegovim rečima, suočavamo se sa jako velikom društvenom nejednakosti u našoj zemlji, jer velikom većinom siromašnih vlada “jako mali broj veoma bogatih ljudi”. Kako je rekao, mi smo šampioni Evrope po indeksu nejednakosti i to je ono što naše društvo suštinski drži u ovoj situaciju u kojoj se sada nalazimo.

“Nama je srednja klasa nestala pod naletima divljeg kapitalizma koji vrlo zdušno sprovodi Vučićeva vlast. Nemamo drugi način da o tome porazgovaramo sem da izađemo na protest i to je jedino što nam je preostalo. I to pokušava da nam uzme time što ide sa svojim putujućim cirkusom, ali mislim da mu to nećemo dozvoliti. I dalje je naša ulica. Mi smo ti koji šetamo, mi smo ti koji smo se organizovali, koji smo se oslobodili. Ovo je naša slobodna teritorija. Moramo da shvatimo da imamo sugrađane i sugrađanke koji se još uvek nisu oslobodili. Naš je zadatak upravo taj da im pomognemo da se oslobode, da učinimo da se ne boje, da uzmu učešće. Ova vlast sve vreme ove ljude plaši nekakvim povratkom na neko staro, da će izgubiti nešto svoje, da će promena biti teška. Ova zemlja sa ovom vlašću i ovakvom organizacijom nema šanse da se izvuče iz ponora koju je sama sebe uvukla još devedesetih godina”, istakao je Zdravko Janković iz Građanskog fronta “Ne davimo Beograd”.

Marija Simić-Lazarević, Udruženje “Jasno i glasno” iz Požarevca na protestu u Valjevu / Foto: Print Screen Facebook stranica RTV Marš

Marija Simić-Lazarević iz Udruženja “Jasno i glasno” iz Požarevca istakla je da je lokal-patriotizam dobar i sjajan, ali da mu je sada potrebna nadgradnja.

“Svi zajedno treba da izgradimo solidarnost višeg stepena, solidarnost gradova, zajednoštvo, da dignemo gradove da postanu konačno pobunjeni gradovi u pravom smislu te reči. Spremna sam da stanem uz vas i da se borimo za to. Istovremeno, nadam se da ste i vi spremni da stanete uz mene. Takođe, treba da stanemo uz svakog pojedinca u našem društvu koji je ugrožen i kome je ugroženo neko prirodno univerzalno ljudsko pravo – pravo na život, na dostojanstvo, na socijalnu sigurnost ili pravo narad”, poručila je ova aktivistinja Udruženja “Jasno i glasno”.

Ona je naglasila da jedino zajedno možemo da promenimo sistem i političke i privredne elite. “S toga, ni Tramp ni Putin, ni Orban ni Erdogan, ni Vučić ni Dinkić, ni Kurta ni Murta”, završila je Marija Simić-Lazarević.

Posle skupa na Desankinom vencu, građani su se uputili u desetu protestnu šetnju centralnim valjevskim ulicama.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.