Zbog utrošenih sredstava stopiran Javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije!

Javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije na teritoriji grada Valjeva, stopiran je usled utrošenih sredstava nakon samo 5 dana od raspisivanja  konkursa konkursa, jer je vladalo ogromno interesovanje građana. O tome je na konferenciji za medije izvestio Viktor Mićić, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije. Za ovaj konkurs opredeljeno je 25 miliona dinara, od čega je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku opredelilo 15 miliona, a lokalna samouprava 10 miliona dinara.

Viktor Mićić

Viktor Mićić, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije / Foto: Grad Valjevo

Na ovaj Javni poziv, koji je bio raspisan 5. oktobra pristiglo je više od 240 prijava, a predsednik Komisije Viktor Mićić uputio je apel građanima da budu strpljivi, jer će Ministarstvo rudarstva i energetike i Gradska uprava opredeliti dodatna sredstva za novi Javni poziv.

“Javni poziv za privredne subjekte se nastavlja, otvoren je do novembra 2027. godine, a Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova pauziramo, dok ne opredelimo dodatna sredstva. Očekivali smo da je interesovanje veliko i to je dobra stvar. Dobro je da su građani prepoznali mogućnost da svojim delovanjem smanje zagađenje u gradu Valjevu, s obzirom na to da je projekat “Čista energija i energetska efikasnosti za građane” ispred Ministarstva rudarstva i energetike već treću godinu u toku i da je predviđeno da traje do 2027. godine”, kazao je Mićić.

KZN Viktor Mićić

Sa konferencije za medije predsednika Komisije za realizaciju mera energetske sanacije / Foto: Grad Valjevo

On se osvrnuo na javne pozive koji su bili raspisani tokom prošle godine. Izneo je podatke da je u 2022. godini ukupno bilo 252 prijave za mere energetske sanacije, da je u prvoj fazi odbijeno 5. Za meru “Izmena stolarije” bilo je 166 prijava, za meru “Izolacija” – 17, za “Nabavku kotla i izmena cevne mreže” – 29, za “Nabavku i ugradnju toplotnih pumpi”- 14, dok je 21 prijava bila za solarne panele.

“Do ovog momenta je plaćeno nešto više od 190 projekata, imamo i danas članove komisije koji su na terenu i koji proveravaju da li je sve urađeno onako kako je ugovorom predviđeno. Prošle godine smo u dva navrata imali dva javna poziva ispred Ministarstva životne sredine, to je nabavka kotlova na biomasu. U prvom krugu smo imali 104 prijave, do danas je plaćeno 91, dok smo na drugom pozivu imali 260 prijava, tri su odbijene, a prihvaćeno je 136 prijava, naravno do nivoa sredstava koliko smo imali na raspolaganju. Dakle, ukupno je nabaljeno oko 240 kotlova”, istakao je u svom obraćanju novinarima Viktor Mićić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.