Zimske gume – obaveza sa razlogom

Koje su sve prednosti vožnje sa zimskim pneumaticima?

Valjevo

Zima je na pragu. U višim delovima Srbije se već zabelelo. A i prvi novembar je koliko “sutra”.

Ovaj poslednji argument je svakako najbitniji većini naših vozača, jer je to datum kada po Zakonu o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) svi automobili u Srbiji moraju imati zimske pneumatike i to na svim točkovima ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

 

Naravno, postoji opcija da vaš automobil ima zimske pneumatike na sebi još od (pret)prošle zime. Iako to nije retka pojava kod naših vozača, treba imati na umu da se zimske gume daleko više troše leti i da nakon već dve-tri godine postoji mogućnost da dubina šare padne na manje od 4 milimetra, koliko iznosi minimalna dozvoljena dubina propisana ZOBS-om.


Iznos kazni za neadekvatne gume

Za fizička lica – 6.000 do 20.000 dinara, za pravna lica – 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike – 50.000 do 200.000 dinara


 

Životni vek pneumatika

Nigde na gumi ne piše rok trajanja, ali postoji DOT oznaka koja označava kad je napravljena (DOT 2612 – guma je proizvedena u 26. nedelji 2012. godine). Ovo je bitno jer je mišljenje stručnjaka da je životni vek pneumatika između šest i deset godina od trenutka proizvodnje. Sa druge strane savetuje se da se ne kupuju gume mlađe od šest meseci, jer kažu da toliko treba vremena da guma “sazri”. Naravno, guma počinje najviše da stari od trenutka montiranja na vozilo. Vaš stil vožnje i stanje trapa najviše utiču na njihov životni vek.

Oznake na gumama

U poređenju sa letnjim gumama, zimske gume (nazivaju se još i gume za hladno vreme) napravljene su od gumenih smesa koje ostaju mekane pod niskim temperaturama i veoma užljebljenu površinu koja omogućava optimalni učinak u uslovima hladnog vremena (suvo, vlažno, sneg ili led), otkriva michelin.rs. Prepoznaju se posebnim oznakama na strani: „M+S“ simbol ili Three Peak Mountain Snowflake – 3PMSF (pahuljica u planini sa tri vrha).

Valjevo

Gume sa oznakom „M+S“ na bokovima su sa zvaničnog aspekta regulacije gume za sneg. Ipak, kako ovaj znak nije povezan ni sa jednim obaveznim testom performansi, nikakva performansa nije garantovana gumama sa oznakom „M+S“.

Dodatna oprema zimi

Lanci za točkove nisu obavezni za vožnju po gradu, ali jesu čim izađete van naseljenog mesta. U slučaju da zimi krećete put planine ili sela zgodno je imati i manji ašov, ćebe, sveću, lampu, flašicu s medicinskim alkoholom ili rakijom i obavezno upaljač ili šibice. Za razliku od lanaca, sve pobrojano nije obavezna oprema ali je dobro imati je.

Povratak na letnje gume je moguć od prvog aprila, ali je naša preporuka da ih zadržite još nekoliko nedelja nakon tog datuma. U aprilu umeju da budu veoma hladna jutra, kada će vas zimski pneumatici “spasiti”.


Zimi je zaustavni trag automobila sa letnjim gumama i do 20 metara duži u odnosu na zimske i to pri brzini od 50 km/h.


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.