Meštani Popučaka (od)branili svoje zemljište

Meštani Popučaka uspeli su juče da stopiraju radove na brzoj saobraćajnici Valjevo-Iverak-Lajkovac, koja treba da poveže naš grad sa auto-putem “Miloš Veliki”, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Građani kažu da je prekršen dogovor sa nedavno održanog sastanka sa predstavnicima Grada Valjeva i preduzeća “Srbija putevi” da se ne ulazi u privatne posede dok se ne postigne novi dogovor o ceni njihovog zemljišta na kojem treba da se izgradi put. Mehanizacija je juče, kako tvrde meštani, bez prethodne najave, ušla na posed porodice Jankićević, zbog čega je bila pozvana i policija. Žitelji Popučaka kažu da im je u međuvremenu stigao i odgovor iz kancelarije predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kome su njihove primedbe na ponuđene niske naknade podržane i da im je predočeno da će biti pravedno obeštećeni.

Gordana Jankićević, meštanka Popučaka, na čijem posedu je zatečen buldožer, za Valjevska posla je ispričala šta se juče dogodilo.

“Oko 11 sati me obavestila jetrva šta nam se dešava na imanju. Bila sam tada u kući i niko mi se nije javio, niti opština, niti ti ljudi. Šok! Verujte ja nisam mogla da se snađem da obujem klompe koliko sam se potresla. Došla sam, a on je sa bagerom ušao u moje imanje i rekao mi da je njemu firma za koju radi naložila da danas dođu ovde i da nastave sa radovima. Rekao je da će posle njega doći druga ekipa. Ja sam pozvala sina, okupili su se i drugi ljudi, na naš poziv došla je i policija i oni su onda otišli”, prepričala je Gordana Jankičević jučerašnji događaj.

“Ovde su ušli danas bez i jednog legalnog paira, data nam je neka kopija, ali ništa što je validno. Taj papir ja nemam u dokumentaciji. Za zemlju je procena stigla, ali ja sam izjavio žalbu i to je sve u procesu, a što se tiče kuće i zgrada, tu ima preko 2.000 kvadrata, to ništa nije regulisano”, istakao je Svetolik Jankićević, Gordanin sin.

“U teškoj smo situaciji. Ja sam dole kod puta gde prelaze prugu. Ja i brat, i ima još šest kuća da se iseli. Ne znamo ni gde ćemo ni šta ćemo. Koje su ponude ljudima dali, to je strašno. Meni još nisu dali ponudu, na prvu sam se žalio. Uzimaju mi 2 hektara i 10 ari, pokušavaju da mi ostave šumu od 40 ari, u koju ja više ne mogu ući. Odmah sam se žalio. To što oni misle da uzmu našu zemlju za 500 evra po aru, to neće moći. Kuće nam isto plaćaju mizerno, kao da smo slepci. I lepo smo im rekli u opštini da ne pokušavaju da ulaze u naše posede dok se ne reši sve, da ćemo braniti, a evo danas su ušli. Iskupili smo se i ubuduće branićemo odavde, od pruge do Iverka, do zadnjeg dana, dok nas ne isplate kako treba”, poručio je Dragan Grbić.

“Meni za moj objekat daju mi samo 9.000 evra, a ja sam samo za legalizaciju dao 3.500 evra. Ovo je otimanje! I dokle će ovo trajati ? Ako nam vi novinari ne pomognete, niko nam pomoći neće. Ova kuća ima 212 kvadrata. Njihovi procenitelji su je smanjili. Ja sve razumem, ali ne razumem kako kuća može da se smanji”, naglasio je Milijan Grbić, Draganov brat.

Popučanci tvrde da brza saobraćajnica nepotrebno prolazi kroz najgušće naseljen deo njihovg sela i da je bilo i boljih rešenja.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.