7. Međunarodno takmičenje gudača “Zlatne stepenice”

Valjevska Muzička škola će u periodu od 22. do 26. maja realizovati 7. Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice” u koncertnim salama MŠ „Živorad Grbić“ i Valjevske gimnazije. Od ove godine, „Zlatne stepenice“ se kao kategorizovano takmičenje 3. ranga nalaze i u Kalendaru takmičenja i smotri za osnovnu školu Ministarstva prosvete, i pored Republičkog takmičenja i Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, jedino su takmičenje gudača u našoj zemlji koje ispunjava kriterijume neophodne za kategorizaciju resornog Ministarstva. Ovogodišnje takmičenje iznedrilo je izuzetan odziv 163 talentovanih mladih ljudi sa prostora celog balkanskog regiona, pokazalo izuzetnu posvećenost i kvalitet pedagoga i potvrdilo prisustvo plemenite, profesionalne i duboko posvećene svesti u ličnosti današnjeg profesora muzičkog instrumenta i njegovog učenika, što upravo jeste glavna misija valjevskog takmičenja gudača. Ovogodišnje takmičarsko muziciranje prošireno je sa dve takmičarske discipline, kamernom muzikom i orkestrima, što će u budućnosti motivisati pedagoge na još angažovaniji rad na polju grupnog muziciranja, a što će bez sumnje značajno uticati na profesionalni kvalitet i širinu izvođaštva mladih muzičara.

Pozivnica Zlatne stepenice

I ove godine, žiri takmičenja će činiti profesori FMU u Beogradu, prof. Maja Jokanović i prof. Srđan Sretenović, profesori muzičkih škola Beograda i Novog Sada: prof. Vladimir Vasiljević, prof. Danijela Milutinović Nenić, prof. Ivana Topalović, prof. Dejan Mitrović, prof. Milan Čizmić ali i profesori iz regiona, prof. Ivan Otašević (Muzička Akademija – Banja Luka, BiH), Tim Skalar Demšar (Simfonijski orkestar RTV Slovenija – Ljubljana, Slovenija), prof. Smiljan Mrčela (Muzička Akademija – Zagreb, Hrvatska), Orfej Simić (Klagenfurt – Austrija), Božidar Pejović (Bivša jugoslovenska republika – Makedonija).

Na sedmim Zlatnim stepenicama, tradicionalno će biti izabrani najbolji pedagog i najbolji klavirski saradnik, a imajući u vidu ličnost istaknutog violinskog pedagoga, profesora Dejana Mihailovića, koji je pored profesorke valjevske Muzičke škole, mr Snežane Stevanović, bio jedan od glavnih inicijatora ovog takmičenja, a na prvim „Zlatnim Stepenicama” i predsednik žirija, i ove godine će najuspešniji takmičar biti nagrađen priznanjem predviđenim za apsolutnog pobednika takmičenja koje nosi naziv: „Nagrada prof. Dejan Mihailović”.

Takmičenje će biti upotpunjeno i pratećim programima edukativnog i koncertnog karaktera.Istaknuti umetnici, Marko Josifoski (Koncertni violinista i profesor violine na FMU u Beogradu) i Smiljan Mrčela ( solo violončelista Zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu) će realizovati masterclass za zainteresovane violiniste, violiste i violončeliste a prof. Miodrag Bogić i samostalnu umetničku radionicu za izradu gudačkih instrumenata i edukaciju, „Tarisio” koja je od samog početka realizacije „Zlatnih stepenica” sponzor takmičenja i koji će i ove godine imati svoj izložbeni i radni prostor u muzičkoj školi.

U godini u kojoj MŠ „Živorad Grbić” slavi svoj 70. rođendan, svečano otvaranje takmičenja zakazano je za četvrtak, 23. maj, u 19 časova, i posvećeno je muzici gudača škole (najbolji solisti i kamerni gudački orkestar „Feniks“), a takmičenje će biti zaokruženo izvođenjima najboljih mladih umetnika, takmičara 7. Zlatnih stepenica, proglašenjem pobednika kategorije i apsolutnog pobednika takmičenja, u nedelju, 26. maja, s početkom u 18.30 časova.

Generalni pokrovitelj takmičenja je Grad Valjevo.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply