Mioničko selo Ključ postalo deo projekta “Naše selo” Delta Holdinga

Mioničko selo Ključ postalo je deo projekta „Naše selo“, a juče je svečano obeležen početak realizacije. Cilj je da se kroz deljenje znanja o modernoj poljoprivredi i finansijsku podršku u saradnji sa Erste Bankom, omogući još bolje rezultati i povećanje prihoda od agrarnih prinosa i stočarstva i time poboljša kvalitet života na selu.

Почетак пројекта Наше село

Nakon sedam godina i tri obnovljena sela (Bačko Novo selo, Dubočane i Mala Jasikova) u kojem je podržano više od 100 gazdinstava, kompanija je uvidela potencijal sela Ključ u Opštini Mionica kod Valjeva. U selu Ključ u projekat se do sada uključilo 20 gazdinstava.

Događaj u Ključu simbolično nazvan „Dan prvi“, okupio je meštane, članove uprave kompanija Delta Holding i Erste banke, kao i predstavnike lokalne samouprave. Okupljenima je predstavljen plan saradnje sa meštanima Ključa kroz projekat „Naše selo“, a gosti su imali priliku da se uvere da selo u području Lepeničke klisure krije nadarene pevače i igrače kroz nastupe etno pevačkog društva „Mione“ i KUD „Vojvoda“ iz Mionice.

„Kada smo započeli projekat „Naše selo“, hteli smo da primerom pokažemo šta društvo treba da čini da bi naša sela dostigla nivo razvijenih, evropskih sela. U selima Dubočane, Mala Jasikova i u Bačkom Novom Selu, ostvarili smo značajne rezultate i ponosno možemo da kažemo da su sada ta sela daleko razvijenija. Ono što selima u Srbiji nedostaje jeste znanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Delta Agrar nesebično deli to znanje i uz partnere iz Erste banke pokazuje da je razvoj sela od velikog značaja za razvoj cele zemlje“, rekao je predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga, Miroslav Mišković.

Delta Holding projekat realizuje u saradnji sa Erste bankom koja omogućava povoljne uslove kreditnog finansiranja meštanima „Naših sela“, a za koje kompanija Delta Agrar snosi troškove kamate.

„Zahvaljujući projektu „Naše selo“ i saradnji sa Delta Holdingom, bili smo u prilici da do sada podržimo više od 60 porodica u tri prethodna sela beskamatnim kreditima u ukupnom iznosu od oko 300.000 evra. Ovo je jedan od onih projekata koje svi volimo i do kojih nam je istinski stalo, jer znamo koliko je važno da se sačuva srpsko selo i da meštane ohrabrimo da ostanu na svojim imanjima. Zato smo svi mi danas u Ključu – da ih upoznamo i saslušamo, čujemo njihove potrebe, da ih posavetujemo i podržimo, pomognemo da budu uspešniji. Ne samo beskamatnom kreditnom linijom, već i stručnim znanjem, ali i našim iskustvima iz prethodnih sela“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke.

Kroz ovaj projekat Delta Holding stimuliše razvoj ovog dela Kolubarskog okruga, osnažujući individualna domaćinstva i lokalnu zajednicu Mionice.

„Ovaj projekat biće vetar u leđa našim poljoprivrednicima i značajno će unaprediti njihov rad. U selu se sada ponovo vidi šansa za razvoj. Mi znamo da bez sela i bez vrednih i radnih domaćina, po čemu je ovaj kraj poznat, nema ni jake države. Hvala kompaniji Delta Holding i Erste banci što su prepoznali potencijal sela Ključ i što na taj način doprinose razvoju čitave opštine Mionica“, istakao je predsednik opštine Mionica, Boban Janković.

Osim razvoja poljoprivredne proizvodnje projektom je predviđen i razvoj društvenog života u selu.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply