70 različitih programa tokom 9 dana Tešnjarskih večeri

Povodom početka 33. Tešnjarskih večeri danas je održana konferencija za medije tokom koje je predstavljen program ovogodišnjeg letnjeg festivala, manifestacije sa tradicijom i, prema mišljenju brojnih učesnika, jedne od najuglednijih u Srbiji. Program počinje u petak, 02. avgusta, kada je i vatromet, a prvi koncert održaće grupa Divlji kesten, čiji je vokal naš Valjevac, Igor Starović. Tokom Festivala biće objavljena dva broja Tešnjarskog glasonoše. Večeras, na Trgu vojvode Mišića, od 19 sati i 30 minuta, je svečano podizanje zastave 33. Tešnjarskih večeri.

Foto – Željko Bošković

Predsednik Saveta 33. Tešnjarskih večeri, Nemanja Rasulić, v.d. direktora Centra za kulturu Valjevo pozdravljajući prisutne, naznačio je da mu je čast daje uključen u organizaciju prestižnog domaćeg letnjeg festivala, kao i da Tešnjarske svojim kvalitetnim programom svake godine privlače sve veći broj publike.

“Istakao bih da Centar za kulturu Valjevo u okviru obavljanja svoje redovne programske delatnosti, realizuje 33. Tešnjarske večeri koje će ove godine biti održane u periodu od 2. do 10. avgusta. Reč je o međunarodnoj privredno – turističkoj manifestaciji, umetničkog i zabavnog karaktera koja kao takva predstavlja spoj pozorišta, književnosti, kao i ostvarenja iz oblasti likovne umetnosti. Obzirom da su Tešnjarske večeri prvi put priređene 1987. godine, sada predstavljaju najstariji letnji festival” – rekao je Rasulić, pri tome navodeći da je Grad Valjevo za realizaciju ovogodišnje manifestacije opredelio deset miliona dinara iz gradskog budžeta, kojima će biti finansirani programi manifestacije.

Foto – Željko Bošković

Odgovarajući na pitanje novinara o iznosima najskupljih programa, odnosno koncerata, i konkretno o nastupu Maje Berović, predsednik Saveta Nemanja Rasulić pojašnjava da je Centar za kulturu Valjevo, u skladu sa svojim programom rada i u skladu sa predmetnom manifestacijom, kao i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama blagovremeno u zakonom propisanom roku, raspisao odgovarajuće postupke javnih nabavki.

“Svi postupci su javni i dostupni i na portalu Uprave javnih nabavki i našem sajtu, tako i usluga izvođenja centralnog koncerta. U pogledu konkretno pomenutog programa, Centar za kulturu je krajem juna 2019. godine podneo zahtev za mišljenje osnovanosti primene pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. Nakon toga je Centar za kulturu Valjevo, od strane Iste, dobio pozitivno mišljenje po pitanju odluke o pokretanju pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. Nakon toga je obrazovana komisija i na kraju je usvojena odluka o dodeli samog ugovora, a procenjena vrednost javne nabavke, a pri tome poštujući sva načela Zakona o javnim nabavkama, je dva miliona dinara bruto. Da li će taj iznos biti realizovan zavisi i od uslova na samom tržištu” – obrazložio je Nemanja Rasulić, predsednik Saveta 33. Tešnjarskih večeri.

Umetnički direktor Jelena Lekić, direktor Narodnog muzeja Valjevo u svom obraćanju medijima kaže da će bezmalo 70 različitih programa biti realizovano tokom devet dana trajanja 33. Tešnjarskih večeri, kao i da, na osnovu analize posećenosti manifestacije, publika u najvećem broju dolazi upravo na koncerte poznatih izvođača.

Foto – Željko Bošković

“U kreiranju programa sada već tradicioanalnog valjevskog letnjeg festivala, pored ustanova, učestvovala su brojna udruženja, grupe građana, samostalni likovni i muzički stvaraoci iz Valjeva i, pored ostalog, zahvaljujući njihovim idejama pripremljen je program za različite generacije i različite ukuse. Posebno smo vodili računa da za naše najmlađe sugrađane organizujemo različite programe, tradicionalno to je maskenbal i pozorišne predstave, čak u dva termina, zatim muzička i plesna takmičenja, i “Trku beba” čak u tri kategorije. Analizirajući sve prethodne Tešnjarske večeri došli smo do zaključka da su muzički koncerti izuzetno posećeni na ovom, pre svega, letnjem festivalu, te smo organizovani muzičke programe šarenolikih žanrova koji bi trebali da zadovolje najširu populaciju. Od koncerata bih najavila najpre Divlji kesten, koji prvi put nastupa na Tešnjarskim večerima. Pilote, DJ veče našeg Valjevca, Vlade Srdića, Mayu Berović i Adila. I to sve na Platou Centra za kulturu. Na Letnjoj pozornici biće održane večeri valjevskog folklora, najpre dečjeg, zatim 08. avgusta najavili smo koncert iznenađenja i, radi se o poklon koncertu Atomskog skloništa, dok je 10. avgusta rezervisan za koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra” – pored ostalog rekla je Jelena Lekić, umetnički direktor 33. Tešnjarskih večeri, podsetivši da znatnu posećenost takođe atraktivnih programa, kao što je “Korzo – vremeplov”, dok će prvi put biti održana regata na Kolubari i izložbu jedrilica, navodeći da će tokom Festivala biti održane interesantne književne promocije, izložbe i performansi, i uz poziv svima koji borave u Valjevu tokom Tešnjarskih, da posete festivalske programe.

Član Saveta 33. Tešnjarskih večeri, Ana Marković, direktor Turističke organizacije Valjevo, u svom izlaganju istakla je da je TOV, kao i prethodnih godina Festivala, i ove godine organizovala prodajnu izložbu upravo u staroj čaršiji.

“Prodajnu izložbu ćemo organizovati u Tešnjaru gde ćemo imati tezge na kojima će biti proizvodi starih zanata. Takvim udruženjima ne naplaćujemo izlaganje. Pored Tešnjara, lokacije su i na Trgu vojvode Mišića, Desankinom vencu i ispred Centra za kulturu. Sada imamo prijavljenih preko 80 prodajnih izložbenih mesta. Sam Tešnjar kao što je u 19. veku bio zanatsko središte i tu smo stavili fokus, tako da je tu smešteno preko 50 izlagača starih zanata. Zatim nas očekuje izložba proizvoda od meda, potom mini sajam vina, tešnjarski sajam knjiga. Očekujemo veliki broj posetilaca i iz drugih gradova, očekujemo i Turističku organizaciju iz Bjeljine koja će imati svoj izložbeni prostor, kao i više udruženja iz Banja Luke, tako da očekujemo će ove 33. Tešnjarske večeri zaista biti posećene i da ćemo se zaista lepo družiti u narednim danima avgusta” – rekla je član Saveta 33. Tešnjarskih večeri, Ana Marković.

Prema rečima izvršnog direktora 33. Tešnjarskih večeri, Veseljka Beluševića, organizatora događaja iz domena kulture, tokom koncerata na Platou ispred Centra za kulturu Valjevo biće zatvarane okolne ulice.

Foto – Željko Bošković

“Dakle, prvih pet dana biće zatvarane ulice od 21 sat do 23 časova, odnosno do završetka koncerata. To podrazumeva zatvaranje za saobraćaj Ulice Vuka Karadžića, od raskrsnice sa Karađorđevom, tj. od Pošte do kraja mosta na Kolubari, zatim Ulice kneza Jovice i Grbovićeva biće zatvorena iz Birčaninove, kao i iz jednog  smera Ulice Milovana Glišića, dok ćemo tu ulicu tradicionalno, takođe kod Sarača zatvoriti u vreme trajanja programa i vreme čitavog događanja u Tešnjaru. Na preporuku Saveta, Gradsko veće je usvojilo odluku da tokom trajanja Festivala radno vreme je produženo do dva sata nakon ponoći” – naglasio je Belušević. Takođe u skladu sa tradiciom, i tokom ovogodišnjeg Festivala biće objavljena dva broja “Tešnjarskog glasonoše” a prvi ovogodišnji broj izlazi već u subotu, 03. avgusta. Inače, na pitanja novinara o finansijama 33. Tešnjarskih, naznačava da su ove godine organizatori tradicionalno posećenih programa, dobili sredstva, za razliku od prethodne godine. Takođe, za nagrade, zatim tehničku realizaciju i ostale organizacione troškove projektovana je suma od šest miliona i šest stotina hiljada dinara.

Veseljko Belušević, izvršni direktor 33. Tešnjarskih večeri napominje da će u petak, 02. avgusta, u okviru svečanosti otvaranja Festivala, biti priređen vatromen, sa krova Centra za kulturu, kao i da je podizanje zastave 33. Tešnjarskih večeri, večeras, u utorak, 30. jula, od 19 sati i 30 minuta, na Trgu vojvode Mišića. U skladu sa tradicijom, festivalsku zastavu podiže najbolji sportista prethodne godine, tako da danas ta čas pripada mladoj Maši Cvetković, dobitnici nagrada Grada Valjeva i Sportskog saveza za domete ostvarene u plivanju tokom 2018. godine.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.