80 GODINA VALJEVSKOG FENIKSA

Povodom 80 godina od osnivanja HK Krušik održana je Svečana akademija u Centru za kulturu Valjevo. Proslavi su prisustvovali zvaničnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojske Srbije, Privredne komore Srbije, Srpske pravoslavne crkve i Grada Valjeva. Povodom značajnog jubileja, državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković naglasio je da je HK Krušik, na osnovu rezultata rada iz prethodnog perioda, jedno od najznačajnijih privrednih društava iz grupacije namenske industrije. Ispred Privredne komore Srbije, Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije uručio je nagradu HK Krušik za ostvarene rezultate.

Sa Svečane akademije povodom 80 godina od osnivanja HK Krušik (foto: Dragan Krunić)

Zvanice je pozdravio generalni direktor HK Krušik Vladan Lukić istakavši da je u godini obeležavanja značajnog jubileja privilegija, ali i odgovornost, biti na čelu jedne ovakve korporacije iza koje je osam decenija ispunjenih stvaralačkim radom i zalaganjem, počev od 1939. godine kada je na istoj lokaciji osnovan Vistad, fabrika koja je postojala do završetka II svetskog rata kada prerasta u Krušik koji je nakon najtežih momenata i razaranja sada je preporođen.

I najveći optimisti nisu mogli da slute da će 2017. zatim i 2018. ostvariti najveći izvoz u dosadašnjem radu i najveću realizaciju u poslednjih 30 godina. Sredinom 2014. počinje prava obnova fabrike. U periodu od 2014. do 2018. uloženo je preko 35 miliona evra sopstvenih sredstava u investicije. Prvo je izgrađen objekat za proizvodnju komora nevođenih raketa. Uporedo sa izgradnjom nabavljena je i posebna oprema. Danas je to pogon potpuno opremljen, osposobljen da proizvodi komore za sva  nevođena sredstva našeg proizvodnog programa. Nakon toga, počela je izgradnja objekta za proizvodnju bokser kapisli, koji je završen i opremljen najsavršenijom linijom za proizvodnju ove vrste kapisli. U toku su završni radovi na objektu za sintezu eksploziva i pripremu smeša, tako da će vrlo brzo početi probna, a zatim i  serijska, proizvodnja”, rekao je prvi čovek HK Krušik Vladan Lukić.

Generalni direktor Vladan Lukić na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 80 godina postojanja HK Krušik (foto: Dragan Krunić)

On je naglasio i da je obnovljeno dosta starih objekata za proizvodnju i boravak radnika, kao i da je u toku projektovanje i priprema za izgradnju objekta za laboraciju i pakovanje nevođenih raketa, kao i objekata za vođena raketna sredstva.

Osvojeni su novi proizvodi – nevođene rakete u kalibru 80, 107, 122 i 128 milimetara. Nove vrste upaljača su za minobacačke i raketne projektile, a bojeva glava vođene rakete “Maljutka” unapređena je i ima probojnost preko 750 milimetara. Pod okrilje Krušika vratili smo dve, prethodno privatizovane, fabrike, koje su proizvodile akumulatore i lovačku municiju. Krušik krupnim koracima korača napred, počinje da dobija obrise savremene fabrike koja ide u korak sa vremenom i obezbeđuje sigurnu budućnost, kako za zaposlene, tako i na dobrobit šire društvene zajednice. Uloženo je i ulaže se u savremenu opremu i uređaje, održavanje sistema kvaliteta, bezbednosti zaštite na radu i razvojne programe. To je prvi put, nakon 30 godina, da je kupljen značajan broj CNC mašina. Proizvodnja je u konstantnom usponu. Verujemo u sebe i smatramo da će u budućnosti, naravno uz pomoć države, Krušik biti kompanija na ponos zaposlenima, Gradu Valjevu, a i Republici Srbiji”, naglasio je Lukić.

Dečji crkveni hor “Hadži Ruvim” u izvođenju himne “Bože pravde” (foto: Dragan Krunić)

 

(Foto: Dragan Krunić)

Istovremeno, generalni direktor Vladan Lukić napomenuo je da u ovom momentu Krušik zapošljava 3.223 radnika, dok je krajem 2013. godine bilo svega 1.100 zaposlenih, kao i da primaju mlade ljude koji treba da predstavljaju budućnost fabrike u kojoj je, tokom proteklih osam decenija radilo više desetina hiljada ljudi koji su stvarali i razvijali Krušik, ostavljajući ga budućim generacijama koje treba da nastave dalji razvoj Krušika.

 

Čestitke povodom značajnog i vrednog jubileja

 

Ispred Ministarstva odbrane Republike Srbije, Svečanoj akademiji povodom 80 godina HK Krušik, prisustvovali su dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra za materijalne resurse i Aleksandar Živković, državni sekretar Ministarstva odbrane koji je u ime ministra Vulina čestitao jubilej, pri tome istakavši da je HK Krušik, na osnovu rezultata rada iz prethodnog perioda, jedno od najznačajnijih privrednih društava iz grupacije namenske industrije.

Aleksandar Živković, državni sekretar Ministarstva odbrane na Svečanoj akademiji povodom 80 godina od osnivanja HK Krušik (foto: Dragan Krunić)

Predstavljate i simbol Srbije zato što ste kroz 80 godina postojanja, bez obzira na sva razaranja, uključujući i NATO agresiju na SR Jugoslaviju 1999. i nekoliko godina sankcija, pre svega opstali, a onda postali još jači, istrajniji, i to pre svega zahvaljujući vašim radnicima i rukovodstvu, njihovom radu, ali i velikoj podršci koju je pružila Republika Srbija. U skladu sa tim, Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije sa Vojno-tehničkim institutom, Vojnom kontrolom kvaliteta, Tehničkim opitnim centrom, Remontnim zavodom i drugim kapacitetima, podržava, i ubuduće će, kroz realizaciju zajedničkih razvojnih projekata, održavati povećanje kvaliteta i kvantiteta vaše proizvodnje, koje su od strategijskog značaja, ne samo za razvoj novih operativnih sposobnosti Vojske Srbije, već za celokupni sistem odbrane Republike Srbije. Dakle, kao što svi znamo, ne može biti mirnog, bezbednog i stabilnog razvoja države i društva bez jakog sistema odbrene”, istakao je u svom govoru državni sekretar Aleksandar Živković.

 

Uručenje priznanja i dodela nagrade

 

Generalni direktor HK Krušik Vladan Lukić uručio je priznanja zaslužnim privrednim subjektima i pojedincima. Dobitnici zahvalnice sa plaketom su “Prva iskra” a.d. Barič i “Milan Blagojević – Namenska” a.d. Lučani, kao i pojedinci Gordan Milosavljević, Milomir Stanimirović, Dragan Lekić, Milan Matić, Milan Jovanović, Danica Veličković, Dragan Đorđević, Živka Terzić, Vlastimir Žurkić i Veljko Petrović.

Izuzetnim aplauzom propraćen je svečani čin dodele nagrade za ostvarene rezultate Privredne komore Srbije koja je, u ime HK Krušik, uručena generalnom direktoru Vladanu Lukiću od strane direktora Sektora industrije Privredne komore Srbije Miroslava Lutovca.

Dodela nagrade Privredne komore Srbije HK Krušik za ostvarene rezultate (foto: Dragan Lukić)

 

Predstavnici privrednih subjekata i pojedinci nagrađeni priznanjima HK Krušik (foto: Dragan Krunić)

Početak Svečane akademije priređene povodom 80 godina HK Krušik uveličan je himnom “Bože pravde” u izvođenju Dečjeg crkvenog hora “Hadži Ruvim” pod dirigentskom palicom profesorke Vanje Urošević. Prikazan je film o istorijatu Krušika. Naše poznate glumice Katarine Vićentijević govorila je pesmu “Tražim pomilovanje” Desanke Maksimović, a upečatljivu izvedbu imao je i ansambl “Flautisimo”, sastavljen od učenica odseka flaute ovdašnje osnovne i srednje MŠ “Živorad Grbić”. Obeležavanje jubileja krunisano je nastupom višestruko nagrađivanog KUD “Krušik”, osnovanog 1947. godine pod okriljem fabrike, a čiji su, mladi i poletni članovi pevačkog društva, orkestra i folklorne sekcije, izveli koreografije “Valjevska podvala” i “Šopske igre”, istovremeno kao uvod u celovečernji koncert, koji će održati večeras od 20 časova, na velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo.

Nastup KUD “Krušik” na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 80 godina postojanja HK Krušik (foto: Dragan Krunić)

Nastup KUD “Krušik” na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 80 godina postojanja HK Krušik (foto: Dragan Krunić)

I da podsetimo, zdanje nekadašnjeg Doma kulture, sagrađeno je 1960. godine sredstvima HK Krušik, giganta i fabrike koje je investirala u rast i razvoj svog grada, fabrike koja je hranila i stipendirala školovanje brojnih Valjevaca koji su se, kao uspešni diplomci, vraćali i kao mladi stručnjaci zapošljavali u Krušiku, radeći i doprinoseći daljem razvitku rodnog grada.

Iz filma o istorijatu Krušika (foto: Dragan Krunić)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.