AERO ALARM: 13 dana prekomernog zagađenja vazduha od početka godine u Valjevu

Izveštaj Aero Alarm, koji za sedmicu unazad objavljuje Lokalni odgovor, govori da je za nama još jedna nedelja zagađenog vazduha, kao i da se od početka godine beleži 13 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti. Ukazuje se da je svaki dan prošle sedmice vazduh bio opasan po zdravlje, kao i da su izostale reakcije nadleženih.

Aero-Alarm-1

Kvalitet vazduha u Valjevu za period od 10. do 16. januara 2022.

Prema podacima iz izveštaja Aero Alarm, u ponedeljak i utorak vazduh u Valjevu je bio označen indeksom “LOŠ”. Sreda i subota su imale vazduh sa indeksom “VEOMA LOŠ”. U četvrtak, petak i nedelju vazduh je bio sa indeksom “IZUZETNO LOŠ”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u petak, 15. januara 2022, kada je za PM 10 izmerena koncentracija 127,58 µg/m3, a za PM 2.5 120,22 µg/m3. Istog dana u 10 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 261,24 µg/m3 za PM 10 čestice i vrednost od 249,60 µg/m3 za PM 2.5 čestice.
Aero-Alarm-dijagram-1

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu za Valjevo u periodu od 10. do 16. januara 2022. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

“Zagađenje vazduha jedan je od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kako žena tako i muškaraca širom Zapadnog Balkana. Ovim su posebno pogođene žene koje žive u zagađenim oblastima, jer zbog lošeg kvaliteta vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a usled toga i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna. Dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu na Zapadnom Balkanu može da smanji plodnost žena za više od 10 odsto, a tokom dana sa visokim nivoom zagađenja smanjuju se šanse za začeće, a povećavaju za pobačaj. Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dolazi do testisa, gde uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida, i češče pobačaje tokom trudnoće usled programirane smrti ćelija”, saopštio je RERI, a prenosi Lokalni odgovor u svom nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha.
U izveštaju piše da je na dan 17. januara 2022, prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 13 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica (>50 µg/m 3 ). Podseća se da je prošla godina okončana sa 152 dana prekoračenja granične vrednosti što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.
“Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji”, ukazuje se na kraju izveštaja Aero Alarm.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.