AERO ALARM: 88 zagađenih dana od početka godine!

Drugi nedeljni izveštaj Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni pokazuje da su Valjevci prošle nedelje od ponedeljka do četvrtka udisali zagađen, loš vazduh, a da se zahvaljujući vetru i snegu vazduh “očistio”, pa se od petka do nedelje moglo bezbedno disati.

Screenshot_20231128_120502_com.microsoft.office.officehubrow_edit_67364557587061

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima / Izvor: Lokalni odgovor

“Posmatrajući od početka godine, na dan 26. novembra 2023. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 88 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica – iznad 50 µg/m3. Tako je više od dva puta premašen godišnji limit od 35 prekoračenja dana propisan Zakonom o zaštiti vazduha. Nivo aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljao rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani”, navodi se u nedeljnom izveštaju udruženja Lokalnog odgovora, koje već četvrtu grejnu sezonu izveštava o kvalitetu vazduha u našem gradu.

Screenshot_20231128_120520_com.microsoft.office.officehubrow_edit_67384516717991

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu za Valjevo u periodu od 20. do 26. novembra 2023. godine / Izvor: Lokalni odgovor

Kao izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu Lokalni odgovor navodi Državnu mernu mrežu za automatski monitoring, kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija (xEco).

“Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru”, poručuje se u izveštaju Lokalnog odgovora.

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.