AERO ALARM: “Kada je vazduh zagađen deca treba da budu u zatvorenom prostoru!”

Lokalni odgovor u šestom nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu ukazuje da su cele protekle sedmice građani Valjeva bili izloženi zagađenju, jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veom loš” i “izuzetno loš”.

Aero Alarm tabela

Kvalitet vazduha u Valjevu u periodu od 18. do 24. decembra 2023. godine / Izvor: Lokalni odgovor

Na dan 25. decembar 2023. godine, u Valjevu je od početka godine zabeleženo ukupno 110 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica – iznad 50 µg/m3.

Index-1

“Ne dozvoliti da nam se dete igra napolju kada su vrednosti aerozagađenja enormne, kao što je to u Valjevu”, rekla je lekar specijalista Vesna Krstevski, povodom registrovanih visokih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu, prenosi u izveštaju Lokalni odgovor.

“Skratiti boravak dece napolju, nabaviti im zaštitne maske, pogotovo za kretanje do škole. Za vrtiće i škole, ali i za kuće nabaviti prečistače vazduha”, savetuje dr Krstevski.

Ona kaže da je aerozagađenje svetski problem, srpski i posebno valjevski, ističući da svake godine zbog aerozagađenja u svetu prevremeno umre oko sedam miliona ljudi, od kojih su pola miliona deca mlađa od 15 godina, ali i da svako deseto novorođenče ili još nerođeno dete smrtno završi usled uticaja zagađenog vazduha. Doktorka Krstevski posebno ističe opasnost zagađenog vazduha za zdravlje trudnica jer se suspendovane čestice zbog udisanja talože na posteljici koja je važna za razvoj ploda, ali putem krvotoka prodiru i u plod koji je još u fazi embrionalnog razvoja.

“Aerozagađenje utiče i na neplodnost koja je danas veliki problem”, naglašava dr Krstevski i dodaje: “Zagađenje može da spreči da se dete uopšte rodi”.

Ona navodi da postoje studije koje ukazuju da aerozagađenje utiče na neurološke i mentalne probleme kod dece, na njihove kognitivne sposobnosti, pažnju, razmišljanje, do toga da su usled uticaja zagađenog vazduha deca hiperaktivna i agresivnija. Studije ukazuju da se u većem broju slučajeva kod dece javlja autizam ako su majke za vreme trudnoće bile izložene uticaju zagađenog vazduha, tvrdi dr Vesna Krstevski, a njene izjave prenosi Lokalni odgovor u nedeljnom izveštaju o kavlitetu vazduha koji se objavljuje u okviru akcije Aero Alarm.

Bezbedno i nezbezbedno-1

Dijagram kvaliteta vazduha u Valjevu (srednje dnevne koncentracije i bezbedan nivo PM10 i PM2,5) u periodu od 18. do 24. decembra 2023. godine / Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.