“Aero Alarm” svakog ponedeljka u “pet do dvanaest”

Organizacija “Lokalni odgovor” iz Valjeva pokrenula je akciju “Aero Alarm” sa namerom da se poboljša obaveštavanje svojih sugrađana o aerozagađenju u gradu. Naime, aktivisti “Lokalnog odgovora” će svakog ponedeljka u “pet do dvanaest” objavljivati izveštaj o zagađenosti vazduha u Valjevu za proteklu sedmicu. Njihov prvi izveštaj, za period od 2. do 8 novembra, pokazuje da je u protekloj sedmici samo tokom nepuhih 48 časova, u sredu i četvrtak, vazduh u Valjevu bio PRIHVATLJIV, dok je najveći broj dana bio ZAGAĐEN.

“Svako veče protekle nedelje ili u popodnevnim satima zabeleženo je da je vazduh JAKO ZAGAĐEN. Najviša zabeležena koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u ponedeljak, 2. novembra u 21 čas i iznosila 206,9 μg/m3. Suspendovane čestice PM 2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u 21 časova što je iznosilo 175,75 μg/m3”, navodi se u sedmičnom izveštaju o kvalitetu vazduha organizacije “Lokalni odgovor”.

U izveštaju se još navodi da kvalitet vazduha najveći broj dana predstavljao rizik za zdravlje najvećeg broja stanovnika (JAKO ZAGAĐEN, ZAGAĐEN), a da je samo dva dana bio smanjenog rizika (PRIHVATLJIV), što označava rizik sa osetljive grupe stanovništva. Prema podacima iz izveštaja “Lokalnog odgovora”, organi javne vlasti i ustanove koje su odgovorne za bezbednost i zdravlje građana u Valjevu, kao za zaštitu životne sredine, nisu putem svojih internet prezentacija obaveštavale javnost o satnim i dnevnim koncentracijama koje sadrži vazduh u Valjevu, niti su upozoravale javnost na mogući rizik za zdravlje, niti na mere zaštite ili ublažavanja uticaja. Konkretno su navedeni Sektor za vanredne situcije MUP Srbije, Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo. Između ostalog se pominje da 10 medijskih organizacija u Valjevu koje objavljuju dnevne informacije ni jednom u toku prošle sedmice javnost nisu informisale o visini aerozagađenja na dnevnom nivou.

Izveštaj sadrži i tabelu u kojoj su prikazane najviše zabeležene koncentracije PM10 i PM2.5 po danima

“U petak 6. novembra smo telefonom anketirali predstavnike javnih vlasti koji su nadležni za informisanje o zdravlju i bezbednosti građana Valjeva i zaštitu životne sredine. Uspeli smo da dobijemo povratnu informaciju od predstavnika Gradske uprave u Valjevu putem elektronske pošte istog dana. Kako nam je rečeno, Gradska uprava Valjevo objavljuje jednom mesečno izveštaje o stanju kvaliteta vazduha i uputila nas je da informacije o stanju vazduha u Valjevu na dnevnom nivou potražimo na internet sajtu Državne mreže za automatsko merenje kvaliteta vazduha. Tokom dana nismo uspeli da stupimo u kontakt sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu i predstavnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova koje deluje u Valjevu”, posebno navode aktivisti “Lokalnog odgovora” u ovom izveštaju.

Govoreći o svom aktivizmu, aktivisti “Lokalnog odgovora” ističu da rade na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi.

“Izveštaj, kao i cela akcija su usmereni, ne na zastrašivanje i stvaranje panike, već na mobilisanje građana da preduzimaju mere i donose odluke koje mogu doprineti smanjenju aerozagađenja i zaštiti zdravlja ljudi. Mi smo se udružili da podstaknemo građane da učestvuju u javnim poslovima. Mi ne rešavamo probleme za koje su odgovorni organi vlasti i ustanove. Mi koristimo naše pravo da znamo i da nam budu dostupne informacije o aerozagađenju da ih podelimo sa našim sugrađanima”, navode aktivisti “Lokalnog odgovora”.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.