“Aero Alarm” – U prošloj sedmici samo jedan dan “prihvatljivog” vazduha!

Prema sedmičnom izveštaju organizacije “Lokalni odgovor”, kojim se u okviru akcije “Aero Alarm” valjevska javnost obaveštava o kvalitetu vazduha za prethodnu nedelju, vazduh je u Valjevu u periodu od 16. do 22. novembra najveći broj dana bio zagađen. Državna mreža za automatski monitoring ocenila je vazduh u Valjevu dva dana kao “jako zagađen”, četiri dana kao “zagađen”, te jedan dan ocenom “prihvatljiv”. Tokom petka vazduh u Valjevu je bio u granicama prihvatljivog i u nedelju, sredinom dana. Najviša koncentracija PM 10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak, 19. novembra u 18 časova i iznosila je 243,64 μg/m3, što predstavlja koncentraciju gotovo 5 puta veću od dozvoljene. Suspendovane čestice PM2.5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u isto vreme, 192,25 μg/m3, , što je koncentracija 2 puta veća od dozvoljene.

Iz izveštaja – Prikaz kvaliteta vazduha prošle sedmice po danima

“Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe. Članovi osetljivih zdravstvenih grupa su bilu u riziku da pretrpe ozbiljnije zdravstvene posledice. U vreme kada je vazduh u Valjevu bio jako zagađen to je predstavljalo zdravstveno upozorenje za postojanje vanrednih uslova. Tada je bilo verovatno je da su zdravstveno ugroženi svi stanovnici”, naglašava se u izveštaju “U ped do dvanaest”.

U nastavku se kaže da su aktivisti “Lokalnog odgovora” razgovarali sa predsatvnicima Zavoda za javno zdravlje i Sa načelnikom Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova

“Naši aktivisti su 19. novembra razgovarali sa predstavnikom Zavoda za javno zdravlje i da im je potvrđeno da ova ustanova ne meri, niti obaveštava javnost o dnevnim koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu. Zavod za javno zdravlje ne poseduje opremu koja može omogućiti merenje i očitavanje kvaliteta vazduha u realnom vremenu. Budući da je privatno preduzeće angažovano od strane lokalne vlasti za monitoring kvaliteta vazduha, predstavnik Zavoda za javno zdravlje je saopštio da nije usaglašeno da li će ova ustanova dobijati podatke o merenju kvaliteta vazduha od ovog pružaoca usluge. Sa načelnikom Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu razgovarali smo 20. novembra o obaveštavanju o aerozagađenju. Načelnik je obavestio da ne raspolaže podacima o aerozagađenju u Valjevu, budući da takve informacije službeno ne dobija. Ova služba zbog toga ne obaveštava javnost o opasnostima od aerozagađenja. Navodi da je to u nadležnosti lokalnih organa, kao i da su okružni i gradski štab za vanredne situacije raspravljali pre izvesnog vremena o aerozagađenju, te da su preporučili mere za smanjenje aerozagađenja”, navodi se u komentaru izveštaja.

Iz izveštaja – Prikaz valjevskih medija koji su prošle sedmce izveštavali javnost o aerozagađenju na dnevnom nivou

Takođe se napominje da se u protekloj nedelji uočava pomak u informisanju javnosti o dnevnim koncentracijama zagađujućih materija u vazduha i povećan broj priloga o aerozagađenju u lokalnim medijima.

“Pored portala Valjevskaposla.info, u programu uživo lokalna RTV Marsh je počela da obaveštava svakodnevno svoju publiku o indeksu kvaliteta vazduha (u desnom uglu ekrana se emituje indeks). Internet portal Valjevonadlanu.rs je počeo od petka da objavljuje u jutarnjem terminu informaciju o kvalitetu vazduha i uticaju na zdravlje stanovništva. Internet portali Kolubarske.rs, Vamedia.info, Patak Online, kao i lokalna Vujić Televizija i TV Valjevo Plus su u svom programu emitovali priloge koji su obrađivali pitanje aerozagađenja (npr. izveštaj Climathon, “Izveštaj u pet do dvaneast”, saopštenja političkih organizacija i slično). Nedeljnik Napred je u izdanju od 19.11.2020. na naslovnoj strani objavio informaciju o aerozagađenju u Valjevu i sažetak “Izveštaja u pet do dvanaest”. Aerozagađenje u Valjevu i ugrožavanje zdravlja stanovništva bili su tema u medijima sa nacionalnim obuhvatom (Radio Televizija Srbije, Nova S, Politika)”, konstatovano je u trećem izveštaju u okviru akcije “Aero Alarm” organizacije “Lokalni odgovor” iz Valjeva.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.