“Agrorazvoj” i ove godine vodi poljoprivrednike na Međunarodni poljoprivredni sajam

JP “Agrorazvoj – valjevske doline” iz programa podsticaja poljoprivredi organizuje odlazak za 180 poljoprivrednika sa teritorije našeg grada na Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu u četvrtak, 17. maja. Poljoprivrednicima našeg kraja obezbeđen je prevoz kao i ulaznice za taj dana, koji je u programu ovogodišnjeg jubilarnog 85. Sajma rezervisan za stočare.

“Ove godine, tog dana pada praznik Spasovdan, tako da određen broj poljoprivrednika ne ide zbog preslave. Za one koji idu, odlazak na Sajam je dobrodošao, jer će biti u prilici da vide priplodna grla i mehanizaciju koja će biti izložena, zatim da se upoznaju sa savremenim tendencijama u poljoprivredi, razmene iskustva sa drugim poljoprivrednim proizvođačima i da na licu mesta od predstavnika resornog ministarstva dobiju informacije koje se tiču subvencija, programa podsticaja i pravca razvoja poljoprivrede”, kaže direktor JP “Agrorazvoj – valjevske doline” Bojan Bošković.

Bojan Bošković, direktor JP “Agrorazvoj – valjevske doline” (foto: Valjevska posla)

Što se tiče programa mera podrške poljoprivredi Grada Valjeva, koji je objavljen pre mesec dana, preko 300 zahteva je do sada primljeno. Bošković kaže da će do kraja godine biti sigurno 3 puta više prijava nego lane, jer je za program podsticaja poljoprivredi za 2018. godinu predviđeno skoro duplo više sredstava.

“Program podsticaja poljoprivredi Grada Valjeva ove godine uvećan je sa prošlogodišnjih 16 na 30 miliona dinara. Prema nekim merama koje se, pre svega, tiču investicija za fizičku imovinu sredstva su utrošena, dok je ostalo sredstava za subvencionisanje kredita, gde Grad Valjevo plaća kamatu 100%. To su jednokratni krediti od 100.000 do 200.000 dinara. Dobro se pokazala i mera sinhronizacije estrusa kod umatičenih ovaca. Već je oko 600 od 800 zahteva za grla realizovano. Iskosritio bih priliku da još jednom pozovem sve poljoprivredne proizvođače koji drže krave da mogu podneti zahtev za besplatno osemenjavanje krava”, ističe Bošković.

On kaže da su ove godine dosta bolje ispromovisane mere podrške, kao i da su poljoprivrednici bili dosta informisaniji i manje skeptični po pitanju realizacije programa mera podsticaja i dobijanja sredstava.

“Ljudi koj se bave poljoprivredom na teritoriji Valjeva videli su da će dobiti sredstva ukoliko konkurišu u relativno brzom roku i da dokumentacija koja treba da se dostavi nije zahtevna. Već 5 meseci je prošlo, poljoprivrednici su ušli u štos sa prikupljanjem potrebne dokumentacije, trudili su se da je prilože na vreme ne bi li dobili povraćaj sredstava. Prijave se primaju do 1. decembra, ali samo dokle budemo imali sredstva po pojedinim pozicijama. To se pokazalo kao dobra praksa, jer sami poljoprivredni proizvođači prvo dođu kod nas da provere da li za određenu meru ima sredstava, pa onda konkuršu. To im je i presudno da bi uopšte vršili nabavku opreme i dodatnih grla. Mnogo im znači ovaj podsticaj da bi uopšte ušli u investranje u samu poljoprivredu”, naglašava direktor “Agrorazvoja”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.