Akcija SLD “Knjigom u bolnice” stigla i u valjevsku Bicu

Sekcija za umetnost, kulturu i humanost Srpskog lekarskog društva pokrenula je akciju “Knjigom u bolnice” kojom želi da bolnicama opremi biblioteke za pacijente koje bi sadržale beletrisitiku i dečje knjige. Ideja za akciju “Knjigom u bolnice” potekla je od predsednika Sekcije za umetnost, kulturu i humanost SLD akad. med. Vladimira Jokanovića,
maksilofacijalnog hirurga, vajara, pesnika, književnika, novinara, aforističara. Od početka 2018. godine po planu rada Sekcije započela je akcija “Knjigom u bolnice”.

 

“Želimo da se opreme bolničke biblioteke i bolesnicima uz knjigu olakšaju bolnički dani. Želimo da oprememimo knjigama sve zdravstvene ustanove koje to žele, da formiramo biblioteke, dopunimo knjigama biblioteke koje već postoje u bolnicama, banjama. Prošle godine dr Jokanović je i sam bio pacijent u Banji Kanjiža posle intervenicije na kičmi i shvatio je da se mora praviti akcija opremanja bolničkih biblioteka. Poklonio je 200 knjiga u jesen 2017. godine Banji Kanjiža. Tako je počelo. Poslednja akcija bila za bolnicu u Valjevu kojoj smo poklonili 100 knjiga. Želimo da se zahvalimo svim prijateljima Sekcije koji podržavaju našu akciju, a posebno našim bibliotekama – Narodnoj biblioteci Srbije, Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” i biblioteci “Adligat” iz Beograda koje su naši saradnici u ovoj plemenitoj akciji. Posebno je izazovna akcija “Knjigom u bolnice”, koja će trajati dok sve bolnice u Srbiji koje žele biblioteku nju i ne dobiju. O našim aktivnostima redovno obaveštavamo u medicinskim časopisima Medici.com iz Banja Luke i Eko med plus iz Novog Sada koje prate rad naše Sekcije”, rekla je dr Slavica Žižić Borjanović, sekretar Sekcije za umetnost, kulturu i humanost Srpskog lekarskog društva.

Do sada su sakupljene i poklonjene knjige Institutu za onkologiju Vojvodine, Institutu “Niška banja”, zdravstvenim ustanovama u Banji Kanjiža, Vranju, Loznici, Kraljevu, Ivanjici, Boru, Požarevcu, Zaječaru i Valjevu. Ovom akcijom je biblioteka Edukativnog centra Opšte bolnice Valjevo oplemenjena sa preko stotinu naslova različitog žanra koji će biti na usluzi zaposlenima i pacijentima.

 

PR Služba OB Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.