Akcija “Tvojih 15 minuta”

U susret lokalnim izborima 2. juna, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pokrenula je kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U saradnji sa partnerskom organizacijom Lokalni odgovor iz Valjeva, u petak, 24. maja, od 11 do 14 časova organizovaće uličnu akciju “Tvojih 15 minuta” u Valjevu. Na platou Centra za kulturu aktivisti ove dve organizacije razgovaraće sa građanima o njihovim motivima za izlazak na izbore.

Tvojih 15 minuta - NKD - Lokalni odgovor - Valjevo

“Prema istraživanjima, glasaču je potrebno samo 15 minuta da ode do biračkog mesta da iskoristi svoje pravo. Vaših 15 minuta, naših 4 godine. Neki kažu da je to obaveza birača. To nije njihova obaveza, to je njihovo pravo i apelujemo na glasače da to pravo iskoriste”, smatra koordinator kampanje Uroš Tasković.

Kampanja, koja je započela akcijom u Nišu, trajaće do održavanja lokalnih izbora 2. juna u 88 gradova i opština. Osim Niša i Valjeva, volonteri NKD-a i partnerskih udruženja razgovaraće i sa građanima još šest gradova gde će se takođe održati lokalni izbori: Užice, Subotica, Bujanovac, Aleksinac, Novi Sad, Svrljig.

“Lokalni odgovor od nastanka motiviše građanke i građane Valjeva da učestvuju u javnim raspravama, da prate javne prezentacije i da budu aktivni. Jedan od osnovnih načina participacije u javnom životu jeste izlazak na glasanje i izražavanje stava o tome kako građani vide situaciju u društvu, gradu, koliko su time zadovoljni ili nezadovoljni”, smatra Đorđe Petković, predsednik Lokalnog odgovora.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je udruženje građana koje se zalaže za promenu aktuelnog izbornog sistema, kao i da svi građani imaju jednake uslove za život bez obzira da li žive u Beogradu, ili nekom manjem mestu u Srbiji. Lokalni odgovor je udruženje građana iz Valjevu, koje je usmereno na zaštitu životne sredine i podsticanje građanske participacije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply