MINISTAR KULTURE NIKOLA SELAKOVIĆ OBIŠAO DOM VOJSKE, BUDUĆI PROSTOR VALJEVSKE BIBLIOTEKE Podrška za važan kulturni poduhvat

Na svečanosti povodom uručenja poetske Nagrade „Desanka Maksimović”, ministar kulture Nikola Selaković podsetio je da će Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović”, koja se decenijama bori sa problemom neadekvatnog prostora, biti predat nekadašnji Dom vojske.

IMG-20240516-WA0002

“Nadam se da ćemo do sledećeg uručenja nagrade imati svu projektnu dokumentaciju za objekat Matične biblioteke, čiji je član bila i Desanka Maksimović, a svakako će se u realizaciju tog velikog poduhvata za najstariju i najvažniju kulturnu ustanovu Kolubarskog okruga i grada Valjeva krenuti uz pomoć Ministarstva kulture” istakao je tom prilikom ministar Selaković.

Nakon svečanosti u Valjevskoj gimnaziji, koju Matična biblioteka često koristi za potrebe organizovanja svojih programa upravo usled nedostatka adekvatnog prostora, aktuelni ministar kulture je zajedno sa direktorkom valjevske Biblioteke Violetom Milošević, gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem, članom Gradskog veća Vladimirom Miškovićem i načelnikom Kolubarskog okruga Viktorom Mićićem, obišso objekat Doma vojske, koji je i pored rekonstrukcije jednog dela objekta 2014. godine, u izuzetno lošem stanju.

Podsećanja radi, Grad Valjevo je 2010. godine otkupio objekat Doma vojske od Ministarstva odbrane Republike Srbije za 51,3 miliona dinara. Kako bi se zaustavilo dalje propadanje ovog objekta 2014. godine se krenulo u rekonstrukciju i tom prilikom je saniran krov, restaurirana fasada i zamenjena fasadna stolarija, za šta je iz buyeta Grada bilo opredeljeno preko 30 miliona dinara, a sve u cilju zaustavljanja daljeg propadanja zgrade. Procene su bile da je neophodno izdvojiti još sto miliona dinara za završetak unutranjih radova u objektu, te je 2019. godine, usled nedostatka ovih sredstava, van snage stavljena Odluka o opredeljivanju namene zgrade Doma vojske za potrebe Matične biblioteke. Potom je doneta odluka o prodaji objekta po ceni od oko 900.000 evra, ali se i od toga odustalo, da bi u martu 2024. godine na sednici Skupštine grada odlučeno da ovaj objekat ipak bude dodeljen za potrebe i obavljanje delatnosti Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović”.

Obilazeći ovaj objekat, ministar Selaković je u neformalnom razgovoru sa čelnicima grada konstatovao da bi bilo dobro što pre pristupiti rekonstrukciji i adaptaciji objekta, te da bi kroz nekoliko godina Valjevo moglo konkurisati za prestonicu kulture Srbije. Pri pogledu na prostrano dvorište koje se prostire na preko 20 ari, Selaković je dao preporuku da prilikom izrade projekta vode računa i o korisnosti ovog prostora s obzirom da će za njegovo održavanje biti potrebno izdvajati značajna sredstva.

Kako je nedavno najavljeno, Grad Valjevo je opredelio dva miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije uređenja Doma vojske, objekta bruto površine 1.914 kvadratnih metara (preko 3.000 m2 ukupne površine celog kompleksa). Kako se moglo čuti u neformalnom razgovoru, u planu je da se tokom ove godine raspiše javna nabavka za projektno-tehničku dokumentaciju i tako korak po korak krene sa rešavanjem ovog višedecenijskog problema i realizacijom jedne od najznačajnih strateških odluka za kulturu našeg grada.

B. M.

 

 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply