Američki ambasador Kyle Scott posetio Valjevo

Nj.E. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot (Kyle Scott) posetio je juče Valjevo. Skot je položio cveće na grob svom sunarodniku dr Semjuelu Albertu Kuku (Samuel Albert Cook), koji je ostavio svoj život upravo u našem gradu za vreme epidemije tifusa tokom Prvog svetskog rata: Tokom jučerašnjeg boravka u Valjevu, američki ambasador posetio je i Istraživačku stanicu Petnica i Modernu galeriju Valjevo.

NJ.E. ambasador SAD u Srbiji gospodin Kajl Skot polaže cveće na grob svog sunarodnika dr Samjuela Alberta Kuka u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Američki ambasador Kajl Skot i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović položili su cveće na grob američkog doktora, misionara i humaniste dr Samjuela Alberta Kuka, koji je kao lekar američke misije Crvenog krsta pomagao i lečio srpske vojnike i civile tokom Prvog svetskog rata i preminuo u Valjevskoj bolnici od trbušnog tifusa. Dr Kuk je svoj život ostavio u Valjevu, ne želeći da primi vakcinu protiv tifusa, smatrajuči da je potrebnija bolesnom srpskom vojniku koji brani svoju otadžbinu. Sahranjen je na valjevskom brdu Vidrak, gde mu je Amrički crveni Krst podigao nadgrobni spomenik na kojem je i na srpskom i na engleskom jeziku uklesan natpis “Više požrtvovanja ne može biti nego ovog kada čovek položi život za svog prijatelja”.

Rukovanje američkog ambasadora Kajla Skota i gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića nakon polaganja cveča na grob dr Kuka u Valjevu / Foto: Valjevska posla

“Ova poseta grobu doktora Kuka jeste da se setimo naše zajedničke istorije u kojoj su Amerika i Srbija gotovo uvek bile zajedno. Doktor Kuk je došao ovde kao medicinsko osoblje da se bori protiv tifusa koji je ustvari bio veći neprijatelj od neprijatelja za vreme Prvog svetskog rata. On nije bio jedini koji je to radio, mi smo poslali i mnogo drugih medicinskih misija. To su priče naše zajedničke istorije i našeg savezništva i nadam se da ovom pričom možemo isto razmišljati da odnosi sa Amerikom i u budućnosti mogu biti na istom nivou kakvi su bili i u Prvom i u Drugom svetskom ratu”, rekao je Nj.E. ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Polaganje cveća američkog ambasador u Srbiji Kajla Skota na grob dr Kuka u Valjevu / Foto: Valjevska posla

“Zahvalni smo svima onima koji su nam pomogli i veliko poštovanje imamo prema onima koji su život ostavili u našem gradu. Mislim da je jako značajno da se takvih stvari sećamo, jer mi smo sa Sjedinjenim Američkim Državama bili saveznici u oba svetska rata i želimo da i dalje imamo najbolje moguće odnose sa svetskom slilom broj jedan”, kazao je posle polaganja cveća na grob dr Kuka gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Američki amabasador Kajl Skot naglasio je da je prethodno posetio Istraživačku stanicu Petnica u kojoj je, kako je rakao, video budućnost Srbije. To je bila njegova druga poseta Petnici i istakao je da je proveo dosta vremena razgovarajući sa sjajnim mladim ljudima koje Istraživačka stanica priprema za izazove budućnosti. On je naglasio da je vrlo impresioniran svim što je tamo video.

Dolazak američkog ambasadora Kajla Skota i gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića na grob dr Kuka / Foto: Valjevska posla

Ambasador SAD-a takođe je rekao da je imao odličnu priliku da se upozna sa realnošću našeg grada, koja se već nazire kada putujete do Valjeva.

“Prvo vidite da fali infrastruktura za modernu industriju, nema autoputa. To stranim investitorima predstavlja problem. Otežan je prevoz robe do granice i to utiče na izvoz, zbog čega se teško odlučuju da investiraju u proizvodnju u Valjevu. Naravno, ima još problema, svaki grad ima probleme. Ovo je industrijski grad, industrija je oslabljena raspadom Jugoslavije, treba joj obnova i treba naći nove investitore. Iz Valjeva ću poneti bolju sliku o vašem gradu i njegovim mogućnostima i to ću svakako preneti mnogim Amrikancima koji su zainteresovani za moguće investicije u Srbiji, kako bi isto znali za Valjevo”, rekao je Kajl Skot.

Grob američkog lekara, humaniste i misionara dr Samjuela Alberta Kuka na brdu Vidrak u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Na novinarsko pitanje o medijskim slobadama u Srbji, Skot je mišljenja da “nije mesto diplomati da komentariše o tome”, ali…

“Samo ću reći da su medijske slobode baza i osnova demokratije i da u svakoj demokratskoj zemlji treba da bude medijske slobode. Mislim da uvek može biti bolje, kako u Srbiji tako i u Americi. Kvalitet žurnalizma i medija u Srbiji je takođe problem i to može biti bolje. Razumem kada su neki ljudi nezadovoljni i mislim da treba da se trudimo da idemo na bolje. Što se tiče Evropske unije to je vaš i naš strateški cilj. Mislim da i u izveštajima Evropske unije jasno stoji da ima dosta mesta za poboljšanje u toj sferi u Srbiji”, rekao je Kajl Skot.

Svoj jučerašnji boravak u Valjevu Nj. E. ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji gospodin Kajl Skot završio je posetom Modernoj galeriji, zadužbini akademika i jednog od najznačajnijih srpskih slikara Ljube Popovića.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Nije se zaustavio pored spomenika Milenku Pavlovicu iako je prosao pored njega!