Bogojevićev “Napad” zapažen na Tajlandu

Nedavno je na Tajlandu završena samostalna strip izložba valjevskog multimedijalnog umetnika Dejana Bogojevića. Izložba pod nazivom “Napad” (“Attack”), u okviru koje je bilo prikazano preko 60 strip tabli, bila je otvorena tokom marta meseca u Tawee Art Gallery u gradu Korat (Nakhon Ratchasima).

Najava za otvaranje samostalne strip izložbe Dejana Bogojevića u Tawee Art Gallery u gradu Korat na Tajlandu

Strip izložba na Tajlandu rezultat je, kako sam  autor kaže, pre svega činjenice da je nekolicina umetnika sa Tajlanda jako dobro upoznata sa svim pravcima njegovog umetničkog delovanja. Pre nekoliko godina na Tajlandu je izašla njegova knjiga haiku poezije, a sada je izlagan strip kao dijametrano suprotni medij.

“Neki bi rekli da se u životu “ništa slučajno ne dešava”. Svakako ne možete sve planirati, niti u istinskoj umetnosti sve može biti “projekat”. Mnogi pokreti u umetnosti, posebno dadaizam potvrdili su da je “slučajnost”, u slobodnom prevodu “umetnička igra” ključ svega. Meni je značajno da gradim svugde autohtona umetnička ostrva. Prisutnost na više mesta u zemlji i inostranstvu pokazuje da neko zaista voli tvoju umetnost, a to prija. To rađa osmeh. Mene posebno interesuje inerakcija sa posetiocima i to se pamti. Ne podilaženje ukusu publike – to moja umetnost sve i da hoće, ne može. Na to sam ponosan. Ovo moje “ostrvo” na Tajlandu jako mi znači, isijava dodatnu energiju i nadam se da ću se u budućnosti tamo pojaviti u nekom drugom umetničkom izrazu, možda drama”, kaže multimedijalni umetnik Dejan Bogojević.

Sa strip izložbe “Attack” Dejana Bogojevića u Tawee Art Gallery na Tajlandu

Organizatori izložbe iz tajlandske Tawee Art Gallery pokazali su se kao pravi profesionalci, a što je najvažnije, radovi su prošli zapaženo.

“Kao autoru izložbe jako mi je žao što nisam lično bio prisutan na otvaranju, ali spoznaja da su moji strip radovi naišli na dobru reakciju tamošnje publike čini me izuzetno ponosnim. Ti radovi i jesu bitni, a ne ja”, objašnjava Bogojević i najavljuje da priprema strip album koji će do kraja godine objaviti jedan beogradski izdavač. Kako kaže, ta izdavačka kuća izuzetno je zainteresovana za strip table nekomercionalnog stripa i potpunu inovativnost njegovog strip izraza.

Dejan Bogojević je do sada izlagao na 63 samostalne i preko 300 grupnih likovnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja stripskih umetnika Srbije (po pozivu). Strip je do sada izlagao i na samostalnim izložbama u Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i sada na Tajlandu. Objavio je dva strip albuma. Zastupljen u svetskim strip antologijama. Umetnički je direktor Valjevskog strip festivala.

Naredna likovna predstavljanja Dejana Bogojevića očekuju se u Gornjem Milanovcu i u Crnoj Gori. Pored tih samostalnih izložbi u planu su i učešća na brojnim salonima, značajnim kolektivnim izložbama i kolonijama, kao i na trijenalu naivne i marginalne umetnosti (usmerenje ka Art Brut-u).

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.