Bojana studira, bavi se ratarstvom, uzgaja pčele i vrca po 20 kilograma meda

Studentkinja Bojana Pavlović iz mioničkog sela Golubac uspela je da uz studije proizvede oko 200 kilograma meda. Bojana, apsolventkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, potvrđuje da je Mionica pogodno mesto za razvoj pčelarstva, kojim se bavi već tri godine. Proizvodnju je započela sa tri košnice, a danas u svom gazdinstvu ima 16 registrovanih društava.

Opština Mionica

Predsednik opštine Mionica Boban Janković obišao je ovu mladu i ambicioznu pčelarku.
-Naš kraj je pogodan za bavljenje ovom delatnošću, a Bojana je primer mladima da je uz dobru volju, požrtvovanost i upornost uspeh zagarantovan. Ona je i veliki potencijal naše opštine kada jer reč o razvoju pčelarstva. Naši mladi odlaze na studije, ali se i vraćaju u svoje krajeve. Na nama je da im u tome pomognemo. Sve pohvale za ovu mladu devojku. Ona je primer kako se uspešno znanje primenjuje u praksi – rekao je Janković.

Opština Mionica

Bojana Pavlović je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu na smeru Animalna proizvodnja, a u svom domaćinstvu pomaže svojim roditeljima koji se bave ratarstvom i stočarstvom.
-Oduvek sam želele da se bavim pčelarstvom. Znanje stečeno na fakultetu upotrebila sam u praksi. Prošle godine sam po košnici vrcala 20 kilograma bagremovog meda. A u narednom periodu planiram da proširim proizvodnju, pa i asortiman pčelinjih proizvoda. Nadam se da će se više mladih odlučiti na ovaj korak jer su nam pčele ugoržene – rekla je Bojana.

Opština Mionica

Ona je dodala da je u ovom kraju glavna bagremova paša, kao i da ima dovoljno prostora za bavljenje ovim poslom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2012. godine na teritoriji opštine Mionica registrovano je 2.752 košnice. Ministarstvo poljoprivrede je ove godine za subvencionisanje po košnici opredelilo ukupno 600 miliona dinara .

Opština Mionica

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.