BORCI ŠTRAJKUJU GLADJU

Danas je treći dan štrajka gladju deset  boraca članova Udruženja boraca ratova devedesetih, njih osam je iz Valjeva i po jedan iz Mionice i Koceljeve. Borci štrajkuju u sedištu Udruženja u Valjevi i kažu da će štrajkovati sve do ispunjenja njihovih  zahteva, u suprotnom će  tražiti ostavku aktuelnog ministra za rad, socijalna i boračka pitanja  u Vladi Srnije, Zorana Djordjevića i državnog sekretara  Negovana Stankovića. Borci smatraju da na mestu državnog sekretara za boračka pitanja treba da bude neko ko je učestvovao u ratu i kome je problematika boraca bliska, a ne političar.

Ljubomir Bradić, generalni sekretar Udruženja boraca Srbije i prvi čovek valjevskih boraca kaže da su njihovi zahtevi formulisani još pre mesec dana i da su prosledjeni nadležnima ali da su se oni na njih oglušili, rekao je za portal Valjevska posla u toku dana.

„ Prvo, tražimo da se borcima ne isključuje struja i da se za to nadje  rešenje. Kako neko ko je bez posla, ko je ratovao, ko je bolestan i ko nema zdravstvenu knjižicu da se leči, kako i od čega da plati struju“, pita se Bradić i dodaje da traže i to da borci bez zdravstvene knjižice mogu da se leče u Domu zdravlja u Valjevu i bez uputa na VMA.

„ Mi nismo tražili ovaj rat, mi smo se samo časno odazvali otadžbini. Dok smo mi ratovali drugi su se bogatili, i ti danas biraju politčare, a ne mi,“ kaže Bradić i dodaje da ovo nije pitanje politike i skreće pažnju na to  da su se do sada dva borca zapalila u Srbiji zbog toga što nisu imali novac da plate struju.

Borci traže i da se formira radna grupa koja će raditi na rešavanju pitanja ratnih dnevnica, a ne kako kažu da ih „deru“ advokati. Nekoliko zahteva se odnosi i na lokalnu samoupravu, a to je da se uredi prostor Spomen obeležja u Valjevu,  da se ispita nekoliko odluka komisije PIO-a  koje se tiču učesnika rata, da se na godišnjem nivou obezbedi 10 radnih mesta za članove porodica boraca, da se zamene prozori na prostorijama Udruženja…

Od početka štrajka gladju borcima je nekoliko puta ukazana lekarska pomoć.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.